איך יודעים שזה באמת אורגני?משרד החקלאות מפרסם את הסקר השנתי על התוצרת האורגנית בישראל
האם הירקות והפירות האורגניים שאתם רוכשים באמת אורגניים? התוצרת החקלאית האורגנית הטרייה והמעובדת מן הצומח מפוקחת על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר על פי חוק משנת2008, עת נכנסו התקנות להסדרת הייצור והמכירה של תוצרת אורגנית מן הצומח לתוקף.
צרכן המעוניין לצרוך תוצרת אורגנית צריך לחפש את הסמל האורגני האחיד של משרד החקלאות ופיתוח הכפר על המוצרים האורגניים, על מנת לדעת בביטחון כי המוצר שהוא רוכש אכן גודל ויוצר על פי הסטנדרט האורגני והוא מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה שהסמיך משרד החקלאות (סקאל ישראל, אגריאור ואיי קיו סי – המכון לבקרה ואיכות).
מאז כניסת החוק לתוקף, מבצע המשרד פיקוח על, מעבר לביקורת השוטפת שמבצעים גופי הפיקוח על התוצרת האורגנית בישראל הן ברמת שאריות חומרי הדברה והן ברמת עקיבות וסימון המוצרים לצרכן.
במסגרת הסקר בודקים מפקחי השירותים להגנת הצומח ולביקורת שלושה פרמטרים:
1. בדיקת עקיבות–האם היצרן או המגדל מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים.
2. בדיקת סימון–בדיקה האם תווית המוצר נושאת את הסמל האורגני וסמל גוף הפיקוח כפי שדורש החוק, אשר מאפשר לצרכן לזהות כי מדובר במוצר אורגני מפוקח, וכן האם מופיע שם היצרן של המוצר, כנדרש.
3. בדיקות מעבדה לשאריות חומרי הדברה–בדיקה האם במוצרים יש שאריות חומרים האסורים לשימוש בחקלאות האורגנית.
המוצרים שנבדקו במסגרת סקר שנת2012 כללו תוצרת טרייה ומעובדת, ביניהם: פירות וירקות, תבלינים טריים, לחמים, קטניות יבשות, פירורי לחם, אורז ועוד. תוצאות סקר שאריות חומרי הדברה בשנת2012 מעודדות מאוד ומורות על המשך מגמת הירידה בשאריות חומרי הדברה אסורים במוצרים האורגנים. תוצאות הסקר של שנת 2012 מראות ירידה ניכרת באחוז החריגה. כמו כן, התוצאות מורות על שיפור בסימון הנכון של המוצרים האורגנים בסמלים. על פי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב- 0.8% (!!) בלבד מהדגימות, לעומת 3.6% בשנת 2011, ו- 8.6% מהמוצרים עם חריגה בשאריות חומרי הדברה בשנת 2010, ולעומת 24% חריגה בשנת 2009.
השינוי באחוזים בין השנים2012-2009 לחריגות בסימון, עקיבות ושאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית אורגנית:
2012 2011 2010 2009 %חריגה
11% 37.4% 51.7% 90.9% סימון לא תקין
1% 3% 3% 9% עקיבות
0.8% 3.6% 8.6% 24% שאריות חומרי הדברה
מתוצאות הסקר של שנת2012 עולה כי בדגימה אחת מתוך 48 דגימות בפירות וירקות, נמצאו שאריות של חומרי הדברה. תחקור של האירוע העלה כי השאריות שנמצאו מקורן משימוש בחומר הדברה מאושר לשימוש בחקלאות האורגנית, אך שהיה מזוהם כתוצאה מתקלה בתהליך הייצור. התוצרת לא שווקה כתוצרת אורגנית, אלא כתוצרת רגילה וחלקות הגידול נכנסו לתקופת הסבה מחדש. בנוסף, נאספו האצוות הפגומות של החומר מהשוק. בנוסף, ב-5 דגימות מתוך 40 דגימות של מוצרים מועבדים נמצאו שאריות של חומרי הדברה בפירורי לחם (2 מוצרים שונים), אורז, חלה וגרגרי שיפון. כולם נפסלו לשיווק כאורגנים.
ב-99% מהבדיקות בסקר העקיבות נמצאה תקינה וניתן היה להתחקות אחר המגדל. ב- 66% מהחנויות הפיקוח סווג כתקין, ב- 33% מהחנויות הפיקוח סווג כטעון שיפור וב- 11% מהחנויות הפיקוח סווג כלא תקין. דוגמאות לפיקוח לא תקין: שילוט לא תקין במדפי החנות, שימוש בתעודות משלוח לתוצרת משווקת ונרכשת שלא על פי דרישות החוק, תוצרת משווקת לחנויות באריזות ללא סימון ועקיבות כנדרש, מוצרים שאינם מסומנים בסמלי האורגני כחוק.
רקע על חקלאות אורגנית
החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ-1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ- 13% מכלל הייצוא החקלאי. בענף עוסקים כ- 625 אנשים, מתוכם כ- 370 מגדלים. כ- 68,000 דונם מגודלים כאורגני לפי הפילוח: גידולי שדה – 27%,ירקות– 26%,פירות– 25%,הדרים– 3%,תבלינים– 0.4%.
בנוסף לגידול לטובת הצריכה המקומית, מייצאת ישראל תוצרת אורגנית למדינות האיחוד האירופי בעונת הייצוא2011-2012 יוצאו 64,524 טון ירקות, 2,013 טון פירות ו- 220 טון פירות הדר.
מיום החלת החוק הוסדר נושא התוצרת האורגנית במדינת ישראל–באילו רכיבים אסור ומותר להשתמש במוצרים אורגניים, איך יש לגדל תוצרת אורגנית ובאילו הגבלות (מרחק משדה גידול רגיל, השקיה, מניעת סחף), כיצד ניתן להסב חלקה קונבנציונאלית לאורגנית, כיצד יש לארוז, לאחסן ולשנע את התוצרת החקלאית האורגנית, איך יש להציג את התוצרת האורגנית בנקודות השיווק, כיצד עליה להיות ארוזה ומה צריך להיות מסומן עליה, איזה פיקוח ובקרה נעשה על תוצרת אורגנית ועוד.
אז מה צריך לחפש? יש לחפש את הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל (משרד החקלאות) על אריזת המוצר (פירות, ירקות, מוצרים ארוזים) ואת סמל הפיקוח של אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים לתת למגדל וליצרן האורגני את ההיתר לסמן בסמל האורגני.