גמילה של ילדים מפייסבוק

לאחרונה יותר ויותר הורים מגלים שהילד שלהם מבלה אינסוף שעות ביום מול מסך המחשב, אינו מקפיד להכין שיעורי בית, מפסיק לצאת ולשחק עם חברים לכיתה וצולל לעולם הוירטואלי של פייסבוק. מה אפשר לעשות כדי לגמול את ילדינו מהפייסבוק?

פייסבוק – התופעה
קצת נתונים – לפייסבוק, הרשת החברתית המצליחה, יש היום350מיליון משתמשים ברחבי העולם. המשתמשים מבלים במשותף10מיליארד דקות באתר מדי יום – יוצרים קשרים עם חבריהם, כותבים בחשבון הפייסבוק של משתמשים אחרים, צופים בתמונות ומתעדכנים באופן כללי במצב העניינים בעולם החברתי המקוון שלהם.

 

באוקטובר, הגיע השימוש בפייסבוק לשיעור של54.7%מאוכלוסיית ארה"ב בגילאים12-17,לעומת28.3%באוקטובר אשתקד, לפי חברת מחקרי השוק נילסן קומפני. וכמו שאנחנו יודעים, טרנד שמגיע לארה"ב, אינו מאחר להגיע גם לארץ.

 
 
ההתמכרות
ההצלחה של פייסבוק מלווה בתופעת התמכרות. בני נוער רבים בעולם מזניחים את הלימודים שלהם ומתקשים ליצור קשרים חברתיים בעולם האמתי. חלקם מנסים לחיות במציאות את הדימוי שהם יצרו לעצמם בחשבון הפייסבוק.
קימברלי יאנג, פסיכולוגית המנהלת את המרכז להתאוששות מהתמכרות לאינטרנט בפנסילווניה, אומרת כי דיברה עם עשרות בני נוער שמנסים להיגמל מהשימוש בפייסבוק. "זה כמו כל התמכרות אחרת",אמרה ד"ר יאנג. "קשה להיגמל בכוחות עצמך".ד"ר יאנג אומרת שהיא מעריצה בני נוער שממציאים אסטרטגיות משלהם להפחתת השימוש בפייסבוק, בהיעדר תוכנית גמילה מסודרת המיועדת להם. "רבים מהם מוצאים את האיזון שלהם",היא מציינת. "זה כמו הפרעת אכילה. אי אפשר לבטל את הצורך לאכול. פשוט צריך לדעת לקבל החלטות טובות יותר לגבי מה שאוכלים – ולגבי מה שעושים באינטרנט".
 
איך נגמלים מםייסבוק?
כהורים, אתם יכולים לתמוך בתהליך הגמילה של ילדיכם. אך חשוב שהמוטיבציה להיגמל תגיע מהם. השלב הראשון, הוא להגיע להחלטה. תוכלו להסביר להם מדוע כדאי להם להיגמל ואלו אפשרויות חדשות יפתחו בפניהם – הצלחה בבגרויות,קשרים חברתיים מוחשיים יותר ועוד. אם הצלחתם להגיע להחלטה משותפת, עכשיו רק נשאר לכם לבחור אסטרטגיה:

להחליף סיסמה: אם ילדיכם מרגיש שאין לו מספיק כוח רצון לעמוד בפיתוי, הגיעו אתו להסכם שאתם תחליפו לו את הסיסמה לחשבון הפייסבוק, עד שהדחף להיכנס ירגע.

להגביל את מספר השעות: לא לכולם זה מתאים לחתוך בבת אחת. לעתים האסטרטגיה הנכונה היא להקטין בהדרגה את מספר השעות. הגיעו יחד אתו להחלטה לגבי מספר שעות גלישה בשבוע, והקפידו על כך.

הקפאה זמנית של החשבון – פייסבוק מאפשרת להקפיא את החשבון לחצי שנה, תוך ציון אחד משש סיבות אפשריות להקפאה. "אני מבלה זמן רב מדי בפייסבוק",היא אחת מהן. "זה זמני. אני אחזור",היא סיבה נוספת. קל להפעיל מחדש את החשבון, כל שנדרש הוא הקלדת שם המשתמש והסיסמה הישנה.

הצטרפות לקבוצת תמיכה: עודדו אותו להצטרף לקבוצת תמיכה של בני נוער המנסים גם כן להיגמל מהפייסבוק. אם קבוצה כזו אינה קיימת באזור מגוריכם, אפשר ליזום אחת. זאת גם הזדמנות לפתח קשרים מסוג אחר.

לארגן מחדש את שעות הפנאי- יחד עם הגמילה מפייסבוק יוצר חלל, אותו כדאי למלא בצורה מאורגנת: תוכלו לרשום את הילד לחוג קרטה אולימודי ספרות,תלוי בתחומי העניין שלו. תוכלו לבנות יחד אתו סדר יום–באלו שעות הוא מכין שיעורי-בית, מתי הוא יוצא לפגוש חברים ועוד.

 
קחו הכל בפרופורציה
התמכרות היא משהו שכדאי להשתחרר ממנה. יחד עם זאת, התמכרות לפייסבוק היא לא כמו להתמכר לסמים. אין סיבה להיכנס ללחץ. לפני שאתם לוקחים החלטות או מקשיבים לעצה זו או אחרת, בדקו מה הצרכים של הילד המיוחד שלכם. אולי אף פעם לא היו לו הרבה חברים, ועכשיו לפחות יש לו חברים בפייסבוק. לנתק אותו בניגוד לרצונו, יכול לעורר הרבה כעס. ואולי זה עדיין עדיף מצפייה של שעות בטלוויזיה. בדקו תמיד, מה האלטרנטיבה.

 

 

אין תגובות

השאר תגובה