חוק הפקדון החדש

חוק הפקדון החדש

3.2.2010הנקודה הירוקה

חוק הפקדון החדש אושר אתמול בכנסת ומעתה חובת האיסוף והמיחזור מוטלת מעתה על תעשיית המשקאות.
הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את חוק הפיקדון החדש שיזם המשרד להגנת הסביבה. החוק יחייב איסוף מאות מיליוני בקבוקי משקה גדולים ועוד עשרות מיליוני בקבוקים קטנים מדי שנה. רשתות שיווק ומרכולים שיסרבו לקבל בקבוקים למיחזור צפויים לקנס של1,800 ₪ בגין כל סירוב.

חוק הפיקדון2010:

 

אחריות ישירה של יצרנים ויבואנים לאיסוף ומיחזור מיכלי משקה
קביעת אחריות ישירה על יצרנים ויבואנים לאיסוף ומיחזור מיכלי המשקה הטלת אחריות ישירה על היצרנים למימון איסוף הבקבוקים תאפשר עמידה ביעדי איסוף גבוהים יותר מהקיים היום, כאשר עלות איסוף הבקבוקים מוטלת על היצרנים בלבד. הטלת אחריות יצרן תנתק את הקשר בין הכנסות תאגיד המחזור ליעדי האיסוף ותעביר את עלויות המימון מהצרכנים ליצרנים הודות לאחריות ישירה על היצרן.

חובת איסוף ומיחזור על כלל מכלי המשקה
חובת איסוף גם על מכלי המשקה הגדולים. החלת החוק על כ-740 מליון בקבוקים נוספים. יאספו לפחות כ-50% מהבקבוקים הגדולים שאינם מחויבים היום באיסוף ובמחזור (כ-390 מליון בקבוקים גדולים בשנה). הגדלת יעד האיסוף של מיכלי משקה קטנים ל 77% , עליה של 11% ביעדי האיסוף מ-66% שנאספים בפועל כיום – כלומר, כ- 490 מיליון מכלים קטנים יאספו מדי שנה, לעומת כ-420 מיליון מכלים כיום –תוספת של70 מליון מיכלים קטנים בשנה.

תוספת משמעותית בפריסת מיכלי איסוף בקבוקים ברחבי הארץ.
היצרנים והיבואנים יחויבו להציב ולתפעל20,000 מיכלי איסוף ברחבי המדינה (לעומת 8000 מיכלי איסוף הקיימים כיום) בעלות של עשרות מיליוני שקלים בכל שנה. עם יישום החוק החדש יוצב מיכל איסוף לכל 400 תושבים, בשעה שכיום מיכל אחד משרת 1,500 תושבים.

הרחבת חובת קבלת מיכלים ריקים בנקודות המכירה ופיצוי כספי לצרכן
רשתות השיווק יחויבו לקבל את מיכלי המשקה בהיקף של עד50 מיכלים לאדם בכל יום. כיום נתקלים אזרחים בסירוב לקבל את מיכלי המשקה מצד רשתות השיווק, החוק החדש קובע פיצוי לדוגמא ולפיו אזרח שיבקש להחזיר בקבוק ויסורב, יהיה זכאי לקבל פיצוי של עד 1800 ₪ בגין כל סירוב מבעל עסק.

ביטול האפשרות להפחתת יעדי איסוף שנתיים
מדי שנה פנה תאגיד המחזור לשר להגנת הסביבה ולוועדת הכלכלה בכנסת בבקשה לפטור אותו מעמידה ביעדי המיחזור שנקבעו לו בחוק באותה שנה. החוק החדש מונע אפשרות זאת וקובע יעדי איסוף ומחזור ריאליים שיושגו ובמידה ולא יושגו, יוטלו קנסות ישירים על היצרנים.

השר להגנת הסביבה, ח"כ גלעד ארדן מציין: "חוק הפיקדון החדש מהווה בשורה אמיתית לתושבי ישראל ועונה סוף סוף על דרישת הציבור להצבת תשתית זמינה שתאפשר לו למחזר, בדומה לקיים במדינות המערב. החוק החדש יאפשר מיחזור של מאות מיליוני בקבוקי פלסטיק נוספים מדי שנה, במקום ש’יתגלגלו’ ברחובות, באתרי הטבע או יתפסו נפח עצום באתרי הטמנה. ישראל נמצאת כיום בפיגור אדיר בהשוואה למדינות המתקדמות באופן הטיפול בפסולת. חוק זה, יחד עם חוק האריזות שאנו מקדמים, יהווה מהפכה בדרך הטיפול בפסולת בישראל ויעמיד אותנו בשורה אחת עם המגמה העולמית."

 ומה עוד אפשר לעשות עםבקבוקים למיחזור?…
 

אין תגובות

השאר תגובה