טיול בעקבות שאול ויהונתן להרי הגלבוע בהרי הגלבוע קונן דוד המלך על שאול ויהונתן, שנפלו לרגלי ההר במלחמתם בפלישתים והפטיר את הקללה המפורסמת"הרי הגלבוע, אל טל ואל מטר עליכם…" (שמואל ב’ פרק א’, י"ט-כ"ז). קק"ל הכשירה בהרי הגלבוע עשרות שבילי טיול ברכב, ברגל ובאופניים. דרך הנוף לפסגת הר שאול עוברת בחוות נורית הנטושה, ובחניון עם שולחנות פיקניק . ההר מתנשא לגובה302 מטר וקרוי על שם שאול המלך, שנפל כאן במערכה נגד הפלישתים (שמואל א’ ל"א).
דוד, שנשא את הקינה לאחר שנודע לו על מות שאול ויהונתן, מתאר את גבורתם ואת גדלותם של האב ובנו ביחד ולחוד. קצת לפני הפסגה מסתעף שביל הליכה מסומן בירוק, העובר מעל המצוק ומשקיף על עמק חרוד. מסלול הטיול מתחיל בצומת יזרעאל בה פונים ימינה אל כביש667 – דרך נוף הגלבוע, דרך הנוף ממשיכה מזרחה, עד לצומת דרכים שבו פונים ימינה להר לפידים וממשיכים עד לצומת ולחניון עם מתקני משחקים לילדים, ושבילי הליכה משולטים לשמורת הר לפידים. מכאן אפשר לצאת למסלול הליכה לעבר העמק הנעלם או להמשיך להר ברקן, בגובה 497 מטר, שבו נקודת תצפית מרשימה על עמק חרוד. אם תגיעו לכאן בסביבות חודש מרץ, תפגשו כאן את אירוס הגלבוע המפורסם ופרחי עונה נוספים, שצובעים את ההר בשלל צבעים. שביל ההליכה שמקיף את הפסגה (אדום) עובר ליד שוחות ממלחמת העצמאות, גת עתיקה ומרפסות לנוף ומסתיים בכביש הראשי, שחוצה את רכס הגלבוע. ממשיכים שמאלה לחניון הרכב ומזרחה, למרגלות הר אחינועם והר יצפור, עד לפנייה למעלה הגלבוע. כאן פונים שמאלה לכביש מס’6666 עד למפגש עם כביש 669, ממזרח לקיבוץ בית אלפא ולסוף דרך הנוף.
תצפית וטיולי אופניים בגלבוע. צילום: אילן לורנצי
אטרקציות לילדים באזור סקי בגלבוע – אתר הסקי המלאכותי, מרכז אטרקציות, מסעדות ונקודת יציאה לטיולי שטח באופניים וטרקטורונים באזור.
עין יזרעאל -המעיין שלרגלי תל יזרעאל, בריכת מים גדולה שלא תמיד מלאה אבל אל תפספסו את הניקבה ממנה יוצא המעיין, הליכה קצרה להליכה אתגרית בחושך. (אל תשכחו פנסים!)
עמק המעיינות אתר חדש שמאגד מספר ממעיינות עמק בית שאן – נחל הקיבוצים, עין שוקק ועין מודע והכניסה אליו אפשרית כיום רק ברגל או באופניים או רכבים חשמליים שאפשר לשכור במקום.
איך מגיעים? מכביש הסרגל (מס’65), ממגידו לעפולה. בצומת הסרגל פונים מזרחה (ימינה) לכביש יישובי חבל התענ"ך (מס’675). ממשיכים ישר בצומת יזרעאל, מימין לתל יזרעאל, ופונים ימינה לכביש מס’ 667, הציר המרכזי של דרך הנוף.
הנוף מכרם נבות – תל יזרעאל. צילום: באדיבות קק"ל
טיול לכרם נבות היזראלי בתל יזרעאל לאורך נחל חרוד הכשירה קק"ל דרך נוף שמתחילה בחניון תל יזרעאל. בתל יזרעאל בנו מלכי בני עומרי את ארמון החורף שלהם. מראש התל תצפית מרשימה על עמק חרוד ועמק בית שאן. במקום שרידי הכפר הערבי זרעין, חניון מטופח, מרפסת נוף ובוסתן. כאן, ככל הנראה, היה כרמו של נבות היזרעאלי, אותו סירב למכור למלך אחאב שרצה להרחיב את ארמונו באחד מסכסוכי הנדל"ן המוכרים בתנ"ך.
אשתו של אחאב, המלכה איזבל, שחמדה את הכרם, הביאה להוצאתו של נבות להורג בתואנת שווא(מלכים א’ כ"א).במקום שיחזור של כרם נבות היזרעאלי עם המשפט המפורסם -הרצחת וגם ירשת. בתל גם אנדרטה לזכר חללי הפלמ"ח שנפלו במלחמת העצמאות. ממצפור הנוף בתל יזרעאל יוצא שביל רכב באורך של כקילומטר אחד לעין יזרעאל, חניון עם שולחנות פיקניק ובריכה גדולה, שפעם היתה מלאה והיום, למרבה הצער, חרבה לגמרי. זהו מעיין שכבה הנובע לרגלי הגלבוע, שממנו יצאו שאול וצבאו לקרב האחרון בפלישתים, במהלכו מצאו המלך ובניו את מותם(שמואל א’ כ"ט).
איך מגיעים? מצומת מגידו המשיכו ישר בכביש הסרגל (מס’65) עד עפולה. בצומת הסרגל פנו ימינה לכביש מס’ 675, עד לצומת עם כביש 60. כקילומטר אחרי הצומת, בכניסה לקיבוץ יזרעאל, יש פנייה לדרך סלולה, המקבילה לכביש 675.
הר תבור – כאן התכנסו שבטי ישראל. צילום: באדיבות קק"ל
טיול לתבור בעקבות דבורה וברק סיפורי דבורה הנביאה וברק בן אבינועם ומלחמתם בסיסרא, שר צבאו של יבין מלך כנען, התרחשו כאן, במרכז הגליל התחתון, צפונית מזרחית לעמק יזרעאל. בהר העגול שצופה אל נופי הגליל, פעלו ונלחמו גם יוסף בן מתתיהו, ישוע הנוצרי, הצלבנים, הערבים והממלוכים. הר תבור נקשר בתולדות היהדות, הנצרות והאיסלם. מנזר שער הרוחות (דמשק) הממוקם בראש ההר, משמש עד היום כאכסניה לצליינים. יש כאן שעון שמש חביב ומוזיאון עתיקות קטן. המנזר הוקם על שרידי כנסייה צלבנית בתחילת המאה ה-20 והוא משמר את שרידי הכנסיה העתיקה.
במרכזו פסיפס יפה המתאר את נס ההשתנות של ישוע המתואר בברית החדשה, על פי המסורת, כאן נתגלו לישוע משה ואליהו, ומנקודה זו הפך יהושע קדוש ומורם מעם, מה שמשך לכאן מאז המאה ה-4 לספירה ועד היום אינספור צליינים.
הנקודה היהודית – על פי המסורת היהודית, שימש ההר כמקום ההתכנסות של שבטי ישראל לקראת המלחמה בצבאו של סיסרא (שופטים ד’6,12,14). כאן, ככל הנראה, התנהלה גם מלחמת גדעון במדיינים (שופטים, ז’).
בימי בית שני שימש ההר כאחת הנקודות להדלקת משואות בראש כל חודש. בימי הרומאים בוצר ההר בידי יוסף בן מתתיהו עד שנכבש בזמן המרד הגדול. שווה להגיע לאזור גם באביב בסביבות מרץ – אל תפספסו את מרבדי פריחת התורמוסים ליד תחנת הדלק בכניסה ליישוב נין או בנחל תבור.
אטרקציות לילדים באזור: פארק דרך העץ בתבור פארק אקולוגי המציע מבוך עץ לילדים, לינת קמפינג בין עצי הפאולינה ופעילויות לילדים בטבע במושב שדמת דבורה… מוזיאון המרציפן בכפר תבור המקום לחובבי הממתק הלבן שהגיע מטולדו או מסיציליה – תערוכת פסלי מרציפן, סדנאות מרציפן לילדים ועוד. דבורת התבור אטרקציה נוספת בשדמות דבורה, בה מתקיימות פעילויות וסיורים לילדים בעקבות עולם הדבורים.
אם אין קמח אין תורה… מסעדות באזור חוות היצרנים בכפר קיש – לחובבי הגבינות ושמן זית גלילי משובח מסעדת סירין גם בכפר קיש – מסעדת שף חדשה וידידותית לילדים.
איך מגיעים? מכביש עפולה-צומת גולני (כביש מס’65). כמה קילומטרים לפני כפר תבור, בין סימני ק"מ57-56, פונים צפונה לכביש 7266, עוברים את הכפר הערבי דבורייה ומגיעים למגרש חנייה. מכאן עולה כביש צר לפסגת ההר, למנזר הפרנציסקני "שער הרוחות"ולחומה מימי הביניים.
דרך נוף הכרמל טיול בעקבות אליהו הנביא לכרמל בגלל שפע הבורות והמערות, בחר כנראה אליהו הנביא בכרמל כמקום מסתור מפני אחאב. על פי המסורת, בקרן כרמל – המוחרקה, בפסגה הצפון-מזרחית של הכרמל, התרחש העימות בין אליהו הנביא לנביאי הבעל. שמו של אליהו התשבי-הגלעדי, נקשר במסורת היהודית, הנוצרית, המוסלמית והדרוזית. בכרמל שכן מזבח של נביאי הבעל(מלכים א’ פרק י"ח).הנביא אליהו, איתגר את נביאי הבעל לקרוא לאלוהיהם וכשאלה לא הופיעו קרא אליהו לאלוהי ישראל, ששלח אש משמים ושרף את הזבח. מכאן מקור השם מוחרקה (חריכה בערבית).400 נביאי הבעל הורדו לקישון ומצאו שם את מותם ורק אז הסתיימה תקופת הבצורת שממנה סבלו בני ישראל.
פסל הנביא אליהו, כשבידו חרב ולרגליו ראש של נביא בעל, נמצא בחצר המנזר הכרמליתי. הפסל הוצב בחצר הכנסייה בתחילת המאה ה-19. אל תפספסו את התצפית מגג הכנסיה עם הנוף מרשים ביותר של הגליל התחתון והעליון, מהחרמון ועד השרון. הכניסה בתשלום סימלי.
איך מגיעים? מכביש ואדי מילק, פונים בצומת אליקים אל כביש חיפה-דליית אל כרמל (כביש מס’672). בכיכר הכניסה ליישוב פונים ימינה בעקבות השילוט למוחרקה, ומחנים את הרכב ליד המנזר הכרמליתי. מערת אליהו והמנזר הכרמליתי"סטלה מריס" (כוכב הים)נמצאים בתוך העיר חיפה.
דרך נוף כרמל, שבעבר נקראה"דרך היערנים",עוקפת את דליית אל כרמל ועוספייה ממזרח ומגיעה לכביש7212 לנשר. פונים בכביש 672 לכיוון אוניברסיטת חיפה ונוסעים על פי השילוט לסטלה מריס באחת מדרכי הנוף היפות בארץ. הדרך חוצה יערות ויש בה שפע של מרפסות לנוף. במנזר פרסקו המתאר את עליית אליהו בסערה השמיימה לצד דוד הפורט על נבל וקדושי המיסדר הכרמליתי. על פי המסורת הנוצרית, כאן התגורר הנביא אליהו. על פי המסורת היהודית, כאן מצוי קבר אלישע, תלמידו של אליהו.
מדרך אלנבי מטפסות מדרגות האבן לגינה בה תראו את כסא אליהו הנביא שמחכה לו בצל עצי אורן וחרוב, שקד וסיסם הודי. המערה מחולקת לשניים – עזרת נשים ועזרת גברים. על פי המסורת, הנביא אליהו לא מת, אלא עלה בסערה השמיימה ויש המאמינים כי עד היום בכוחו לגשר בין העולם האלוהי לעולם הגשמי ושהוא המבשר של ביאת המשיח.
למסלולי טיול נוספים בעקבות אליהו הנביא…
איך מגיעים? למערת אליהו תוכלו להגיע ממחלף חיפה-דרום. פונים לכיוון שדרות ההגנה וממשיכים צפונה. אחרי המכון לחקר הימים והאגמים פונים ימינה לדרך אלנבי. מערת אליהו נמצאת ליד הפנייה משדרות ההגנה לדרך אלנבי, מול מוזיאון ההעפלה. המערה פתוחה בימי א’-ה’ בין השעות8:00 – 15:45 וביום שישי עד השעה 13:00.
שמשון היה כאן? בין צרעה לאשתאול, דרך הפסלים
טיול בעקבות שמשון הגיבור לצרעה ואשתאול מסלול הטיול שבין צרעה לאשתאול עובר במחוזות חייו של שמשון הגיבור, בין התקופה הכנענית, לתקופה הפלישתית ולתקופה הישראלית.
דרך הפסלים ביער צרעה משולטת בירוק. מגיעים איתה למגרש חנייה, סמוך למצפה צרעה, מחנים את הרכב ויורדים להליכה במסלול שמשון, בהתאם לשילוט. בכניסה, בצל עץ חרוב גדול, מתחיל סיפור הגבורה של שמשון. כאן, ככל הנראה, התגלה מלאך ה’ לאשת מנוח ובישר לה כי תלד בן, למרות היותה עקרה(שופטים, פרק י"ג פסוקים7-2).על שמשון נאסר לאכול מפרי הגפן, לגזוז את שיערו ולאכול מאכלים טמאים.
שמו ניתן לו, ככל הנראה, בגלל קרבת המקום לבית שמש, העיר הכנענית שנקראה על שם אל השמש. בהמשך הדרך התרחשו כמה מהסיפורים הקשורים בשמשון כמו הכנעת האריה, המשתה, הצתת זנבם של300 השועלים והבערת השדות. הדרך פונה צפונה לכיוון אשתאול ומזרחה למורדות הרי יהודה, לשם נימלט שמשון מאימת הפלישתים. במקום התגלו חרסים מהתקופה הכנענית, הישראלית והביזנטית. בדרך פזורים בורות מים רבים, דמויי פעמון חצוב בסלע מהתקופה הביזנטית, ששימשו לאגירת מי גשמים. על ראש התל שרידי מתקנים חקלאיים, בית בד ומערת קברים, שבה, על פי המסורת, קבורים שמשון ואביו, מנוח(שופטים פרק ט"ז פסוק31). השביל יורד חזרה למגרש החנייה וממנו ממשיכים"בדרך הפסלים" (מסומנת בירוק)לכיוון החניון ע"ש דני רביב. יש כאן שתי נקודות תצפית לעבר נחל שורק, שחוצה את שפלת יהודה ונשפך לים בחוף פלמחים. בתצפית העליונה מערכת קולית המספרת את סיפור שמשון ודלילה. הפלישתים מפתים את דלילה כדי שתגלה מה סוד כוחו של שמשון ותגזוז את שיערו. כך מצליחים הפלישתים לתפוס את שמשון, כשהם חוגגים את ניצחונם בעזה, שמשון נעזר בכוח אלוהים, הודף את עמודי המקדש, ממוטט אותו וקובר תחתיו אלפי פלישתים תוך כדי המשפט המוכר"תמות נפשי עם פלישתים".דרך הפסלים מסתיימת בכביש מס’38, בכניסה לקיבוץ צרעה.
איך מגיעים? מכביש תל אביב-ירושלים, יורדים במחלף שער הגיא לכיוון בית שמש (כביש מס’38), עד לצומת שמשון ופונים לכיוון צומת נחשון (כביש מס’ 44). הכניסה ליער צרעה בין סימני ק"מ2-1.
תל עזקה. צילום: אבי חיון
טיול בעקבות דוד וגוליית מסלול הטיול עובר בפארק בריטניה, בלב שפלת יהודה, המנוהל כפארק בר-קיימא, שבמרכזו נמצא מצפה משואה, התחנה הראשונה בפארק, המשקיף על אזור השפלה, הרי יהודה ומישור החוף. הרבה לפני המצאת הטלפון, שימש המקום להדלקת משואות ואיתות ליישובי הסביבה ומכאן שמו.
לאורך דרך הנוף ממצפה משואה לתל עזקה שבפארק בריטניה, שפע אתרים ארכיאולוגיים, מצפורי נוף, צמחייה מגוונת, שבילי הליכה ואופניים, מתקני משחק לילדים, בוסתנים וטראסות חקלאיות עתיקות. מהמגדל יוצאים לכיוון צפון בעקבות השילוט לתל עזקה. בדרך מערות חצובות בסלע, ששימשו לאגירת מים, חומר לבניין, אחסון, מחסה לבעלי חיים, גתות ובתי בד. בהמשך מצפור עקבה, הצופה לשיפוליו המערביים של הפארק ושפלת החוף וחניון שריגים, עם שולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני משחק לילדים. הדרך ממשיכה בתוך הפארק ומגיעה לגיא קטן המאכלס מטע זיתים עתיק, עם עצים בני כמה מאות שנים. מכאן ממשיכה הדרך למצפור לוזית ולתל עזקה, שבו נמצאו שרידי היישוב הקדום עזקה, שנזכר במלחמות יהושע על ארץ ישראל. במקום פעלו גם שמשון, ירבעם ודוד. למרגלות התל חנה, ככל הנראה, מחנה הפלישתים שבראשו עמד גוליית. כאן, על פי המסורת, גבר דוד על גוליית וצבאו וסלל את דרכו למלוכה על ישראל. למרגלות התל פרוש עמק האלה, ששימש את הפלישתים, הרומאים והמוסלמים כנתיב בדרך לכיבוש ירושלים.
זה הזמן להוציא את הסמארט פון ולהראות לילדים מאיפה הגיע ליוצרי האנגרי בירד הרעיון לרוגטקה שמעיפה את הציפורים העצבניות אל המטרה ולשיר את שירו של גידי גוב"פגע לו בול בפוני"…
איך מגיעים? ניתן להגיע לכאן מכביש הגישה למצפה משואה, ממערב לכביש בית שמש- בית גוברין (כביש מס’38), או מצומת זכריה-צומת ראם (מסמייה), כביש מס’ 383. השער הצפוני של הפארק נמצא כקילומטר ממערב לצומת עזקה (כביש מס’ 383). רצוי להגיע משער מצפה משואה (כביש מס’38 ליד סימן ק"מ7). אברהם אבינו היה כאן. נחל גרר. צילום באדיבות קק"ל
מסלול טיול בעקבות אברהם אבינו לנחל גרר פארק נחל גרר, שבין אופקים לנתיבות, ממוקם על אפיק נחל גרר, יובלו הראשי של נחל הבשור. על פי המסורת, על שפת הנחל רעו אברהם אבינו ובניו, יצחק ויעקב, את עדריהם. לאורך הנחל כמה נביעות של מים מליחים, שמשמשים את הצאן וחיות בר כמו דורבנים, שועלים, חתולי ביצה, גיריות, סמורים ולעתים גם צבועים.
קק"ל סללה במקום שתי דרכי נוף – האחת עוברת לאורך הנחל והשנייה חוצה את אפיק נחל גרר. הדרך לאורך הנחל משופעת בצמחיית נחלים, אשלים ושיחי מלוח. בלב היער, בתל הרור, מצוי, על פי המסורת, קברו של אבו הורירה, מקורבו וממצביאיו של הנביא מוחמד. חלק מהארכיאולוגים מזהים את התל עם העיר המקראית גרר(בראשית כ"ז). אזור זה שימש לגידול תבואות בשולי האזור המדברי. ככל הנראה היו באזור מים שיצרו רצף התיישבות מתקופת האבן ועד היום. הצמחייה עשירה בעצי אקליפטוס, אשל, זית וחרוב, ובסוף הטיול תוכלו לעצור לפיקניק לאורך הנחל שלצידו פוזרו שולחנות ומתקני משחק לילדים.
איך מגיעים? מכביש נתיבות-באר שבע (כביש מס’25). כשישה קילומטר מדרום לצומת בית הגדי, מול מושב תדהר, פונים לדרך עפר עד הכניסה לפארק. הכניסה אפשרית רק לבאים מצפון, מכיוון נתיבות. אם באתם מהכיוון הנגדי, תוכלו לבצע פניית פרסה בתחנת הדלק, לחזור לכביש הראשי, לפנות שמאלה לכיוון באר שבע ולאחר כ-150 מטר לפנות לדרך עפר.
|