טיפים לצום קל

צום יום כיפור היא משימה לא פשוטה לרבים מאיתנו, במיוחד כשיש ילדים בבית שלא צמים- החום הישראלי, הרעב שאיננו מורגלים בו ואפילו ארוחה מפסקת גדולה מדי – עלולים להפוך את היום הזה לקשה במיוחד.

השף יניב לוזון, ממרכז האירועים קסיופיאה בהרצליה, נותן כמה טיפים שיעזרו לצמים לעבור את הצום בשלום:

מה לא כדאי לעשות לקראת ובמהלך יום כיפור?

לא לאכול מלוח או כבוש ומשומר, הדבר עלול לגרום לצימאון

לא לשתות קפה/תה לפני הצום, משקאות אלה גורמים להגברת חילוף החמרים בגוף

לא להתחיל את הארוחה המפסקת סמוך מדי לצום – לגוף לוקח כ-20 דקות לעכל את האוכל ולכן כדאי לאכול בנחת ולהימנע מעומס שיביא לתחושת עייפות, כבדות ולחץ בקיבה

לא להרבות באכילת מתוקים, מעניקים תחושת שובע מהירה שמתפוגגת במהירות.

לא להגזים עם מאכלים עתירי חלבונים, כמו מוצרי חלב, בשרים וביצים. כמות גדולה מדי של חלבון יוצרת פסולת המופרשת בשתן וגורמת לבזבוז נוזלים.

לא לאכול מזון מטוגן או מתובל מדי–הדבר עלול לגרום לצרבת ואי נוחות.

לא לאכול כמות גדולה של ירקות–הם גורמים לתחושה שובע מוקדם. במקומם עדיף לאכול מזונות בעלי ערך קלורי גבוה שחשובים במהלך הצום.

לא לאכול מזונות שיוצרים גזים ואי נוחות במערכת העיכול, כמו: קטניות, כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון וכו’.

מה כן כדאי לעשות לפני ואחרי הצום?
שתו לפחות8-10 כוסות מים ביום שלפני יום כיפור. בשבירת הצום מומלץ לשתות הרבה כדי להחזיר לגוף את הנוזלים ולהסדיר את פעילות מערכת העיכול.

העדיפו מזונות עתירי שומן בלתי מוקשה, כמו: אבוקדו, טחינה, שמנים ומרגרינות רכות למריחה.

רצוי לשלב בארוחה המפסקת את כל אבות המזון–פחמימות בצורת פסטה, אורז או לחם מלא, ביחד עם חלבונים בצורת בשר, עוף או דגים (לצמחוניים שבינינו ניתן להחליף זאת בקטניות או גבינות), ושומנים צמחיים כגון טחינה, אבוקדו ואגוזים. שילוב מרכיבי המזון גורם לשהייה ממושכת יותר של המזון במערכת העיכול ומאריך את תחושת בשובע.

בצאת הצום, התחילו באכילה של עוגה יבשה כמוביסקוטיאו כמה קרקרים יחד עם כוס משקה חם, ביהדות ספרד היה נהוג לשבור את הצום עם פרוסת לחם (טוסט) שעליו מטפטפים מעט שמן זית ומפזרים מעט מלח. הדבר יסייע בהתחלת פעילות עיכול תקינה עם אוכל קל. לאחר כחצי שעה ניתן לאכול ארוחה גדולה יותר.

צום קל וגמר חתימה טובה
 

אין תגובות

השאר תגובה