כמה הייתם מוציאים על קייטנה בחופש הגדול?

קייטנת שף צעיר - דן גורמה.
סאמר סקול, קייטנות ספורט או מדעים, סדנאות בישול, מחנות קיץ בטבע, במוזיאונים או מול המחשב – בחופש הגדול תוכלו לבחור בין מגוון פעילויות וקיינות לילדים – ומה המחיר?

סאמר סקול ב-12,000 ש”ח בקנדה, מחנה קיץ של החברה להגנת הטבע ב-2245 ש”ח, סדנת בישול במאות שקלים או קייטנה מסובסדת של העיייריה במתנ”ס הקרוב?

היום לקראת החופש הגדול מתפרסמים נתוני שוק הקייטנות של ישראל ומסתבר שאנחנו ההורים מחזיקים שוק שמגלגל כ-250 מליון ש”ח בשנה.

הקייטנות נחלקות לשתי קבוצות עיקריות:
הקייטנות הפרטיות
– מהוות קרוב למחצית השוק וכוללות קייטנות ייחודיות וקייטנות נישה כמו ספורט, גלישה, קרקס, מחשבים ועוד. חלק מהחברות הוותיקות יותר משווקות קייטנות גם למגזר העסקי, לעובדי חברות ומוסדות.

הקייטנות הציבוריות – חולשות על קרוב לחצי השוק השני, ומופעלות על ידי רשויות מקומיות, מתנ”סים וארגונים שונים.

בנוסף, קיימות קייטנות ‘פיראטיות’ ללא רישוי ולעיתים גם ללא ביטוחים מתאימים. קייטנות אלו מתחרות בעיקר ברמת המחיר. מספרן הולך ופוחת ביחס לכלל השוק. ההורים, לרוב, בודקים לאן הם שולחים את ילדיהם, דבר המצריך את מרבית השוק לעמוד בדרישות הרישוי. למרות זאת, יש לשים לב שהקייטנה אכן מאושרת.

בגילאים הבוגרים יותר (10-18): פעילויות מחנות קיץ (Summer School).

כמו כן קיימות קבוצות (קטנות) של ‘התארגנויות פרטיות של הורים‘ לתעסוקה משותפת.

ענף הקייטנות גלגל בשנת 2014 הכנסות מצרפיות מוערך של כ-250 מיליון ₪, מפעילות של כ-2,000 קייטנות מורשות. בשנת 2015, צפוי הענף לצמוח בכ-2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לאחר שלא צמח בשלוש השנים האחרונות, הודות לעלייה בקצב הצמיחה הריאלי בהוצאה לצריכה הפרטית. להערכתנו, רמות המחירים צפויות להישאר דומות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

קייטנות לילדים- קאמפ קימאמה. צילום: קאמפ קימאמה
קייטנות לילדים- קאמפ קימאמה. צילום: קאמפ קימאמה

רוב הקייטנות לא מופעלות על ידי חברות ייעודיות לכך, מאופי פעילותן רק בחודשי הקיץ. לפיכך הן מופעלות על ידי יזמים אשר חלקם מתמקדים בתחומי פעילויות אחרים במהלך השנה, לאו דווקא פעילות קייטנות או ילדים. במגזר הציבורי, קייטנות מופעלות על ידי עיריות או מתנ”סים אשר עוסקים בפעילות חינוכית וקהילתית (שאינה קייטנה) במהלך השנה כולה.

שוק ה-Summer School מגלגל כ-10 מיליון ₪ מנוכחות של למעלה מ-1,000 בני נוער במחנות קיץ בבריטניה, ארה”ב וקנדה. לפיכך, מהווה כ-4% מענף הקייטנות כולו.

הפעילות הינה עונתית – עיקר פעילות הקייטנות מתבצעת בקיץ, בחודשים יולי-אוגוסט. חלק מהקייטנות מבצעות בקיץ הרצה של מחזור נוסף. מיעוט קייטנות מופעלות גם במהלך חופשת הפסח

גורם ההצלחה המרכזי בענף הינו הוותק והמוניטין של הקייטנה או של החברה המפעילה, הנובע משביעות רצון המשתתפים, לאורך השנים. לקייטנות הוותיקות קשרים מול ועדי עובדים וארגונים לשיווק קייטנות בקרב עובדי החברות, בנוסף לשיווק ללקוחות הפרטיים.

רמות המחירים
הקייטנות הציבוריות בדרך כלל מוטות מחיר ומחירן הממוצע נע בטווח של 1,500-2,000 ₪ (עבור קייטנה של 15 יום). הקייטנות הציבוריות משתמשות במבני ציבור קיימים (מתנ”סים) ונמנעות, לרוב, מהוצאות שכר דירה. בכך יכולות לגלגל את ההנחה ללקוחות (25% פחות, בממוצע).

הקייטנות הפרטיות בדרך יקרות יותר היות ועלויותיהן גבוהות והן צריכות להביא רווח ליזמים. מחירן הממוצע בדרך כלל נע סביב הטווח של 2,000-2,500 ₪ (עבור קייטנה של 15 יום).

לפיכך, ההוצאה בקיץ למשק בית עלולה להגיע לכ-5,000 ₪ (עבור שני ילדים), הוצאה שיש לתכנן במהלך השנה

רמת המחירים ב-Summer School גבוהה מהותית ביחס לקייטנות המקומיות. שהייה בחו”ל במסגרת זה למשך כשבועיים – עלותה נע בטווח של 8,000-12,000 ₪ לילד.

קייטנת קרקס פלורנטין. צילום: רועי בר
קייטנת קרקס פלורנטין. צילום: רועי בר

סיכוני רגולציה
ככל שהדרישות הרגולטוריות תהיינה קשיחות יותר, כך מספרן של הקייטנות המורשות יגבר על חשבון הקייטנות הפיראטיות. בד בבד, הקשחת הדרישות גורמת לעליה בהוצאות הקייטנות על מנת לעמוד בהן.

הקשחת הקריטריונים למתן רישיון עסק לקייטנות – בהתאם ל’חוק הקייטנות’ שחוקק על ידי הכנסת בשנת 1990, לפיו על קייטנה לעמוד בדרישות רגולטוריות שונות על מנת לקבל רישיון עסק לקייטנה. דרישות אלה מתייחסות, בין היתר, לתחומי כוח האדם, החינוך, הביטחון, התברואה והבטיחות מצד הקייטנה.

הקשחת הדרישות מצד חברות הביטוח – חברות הביטוח, טרם מתן ביטוח צד ג’ לקייטנה (בעבור פגיעות אדם, או פגיעות שנגרמו לציבור מעצם פעילותה של הקייטנה ו/או משתתפיה) דורשות מהקייטנות להציג את רישיון העסק, לצד הקפדה על מספר קריטריונים, בהם: יחס תקין בין מספר המדריכים למספר המשתתפים (מדריך על כל 25 משתתפים בפעילות רגילה, מדריך על כל 10 משתתפים בפעילות ימית), הגברת הבטיחות בפעילות הימית (קיומם של מציל, חובש, שני מלווים שלפחות אחד מהם יודע לשחות) ועוד.

טיפים – כיצד לבחור קייטנה
ווידוא קיומו של רישיון עסק להפעלת הקייטנה – לא כדאי לשחק בבטיחות ילדינו ועל כן יש להימנע מרישום ילדים בקייטנות שאינן מורשות.

מתן קרדיט לוותק ולמוניטין של הקייטנה או של החברה המפעילה – החברות הוותיקות יותר נתפסות כאמינות יותר, ובעלות יכולת גבוהה יותר לספוג האטה, המלווה בעלייה בהוצאות תפעול הקייטנה.

קיומו של מדריך על כל 25 משתתפים לכל היותר – מומלץ שבכל קבוצה כמות המשתתפים לא תעלה על 25. חלק מהקייטנות הפרטיות מקפידות על יחס של 15 משתתפים בקבוצה, אך מביאות זאת לידי ביטוי במחיר (הגבוה יותר). ככל שכמות המשתתפים בקבוצה גבוהה יותר, כך גוברים הסיכונים לבטיחותם של המשתתפים.

קבלת החלטת משותפת להרשמה לקייטנה מסוימת (הורים וילדים) – לילדים חלק עיקרי בהחלטת ההרשמה, זאת תוך מגבלת התקציב של ההורים. מומלץ לשלב את הילדים בהליך הבחירה, תוך העברת המסר ש’אי אפשר לקבל הכול’.

כדי להתגבר על מגבלת התקציב, וכדי לעודד את בחירת הילד:
מתן אפשרות בחירה – כדאי להציג בפני הילד מספר אלטרנטיבות של קייטנות (ברמת מחירים דומה) – כך לילד תהיה הרגשה של בחירה.

לרשום את הילד לקייטנה בה נוטל חלק חברו – ניתן לוודא מול הורי חבריו הטובים של הילד לאילו קייטנות הם רשמו את ילדיהם, כך תקטינו את סיכויי הנטישה שלו במהלך הקייטנה. ניתן לתאם מראש מול הורי החברים לאילו קייטנות לרשום את הילדים (תוך הנחה כי זוגות ההורים הינם ממעמד סוציו-אקונומי דומה).

קיום מיקוח על המחיר – התחרותיות השוררת בענף, והחשש מהאטה, משפרים את יכולת המיקוח של ההורים אל מול הקייטנות. מומלץ לוודא אם קיימת הנחה על רישום ילד שני לאותה הקייטנה. באם נרשמים מראש, יש לוודא אם ניתנת הנחה לרישום של טרום עונה (כ-10% הנחה בחלק מהקייטנות).

זכות ביטול משתלמת יותר בביצוע ‘עסקה מרחוק’ – עדיף לרשום לקייטנה באמצעות ערוצי האינטרנט או הטלפון על פני הגעה פרונטאלית למשרדי החברה המפעילה, על פי ‘אמון הציבור’:
בעסקה טלפונית או מקוונת ניתן לבטל תוך 14 יום מרגע ההירשמות, עד יומיים לפני פתיחת הקייטנה (דמי ביטול בסך 5% או 100 ₪, הנמוך מביניהם).
בעסקה פרונטאלית גם ניתן לבטל תוך 14 יום מרגע ההירשמות, אך עד 14 יום לפני פתיחת הקייטנה.
קבלת חוזה חתום המכיל בתוכו את כל התכנים עליהם התחייבה הקייטנה ובגינם שילמנו (על משקל: “הפתעות לילדים – לא להורים”).
ב-Summer School – ישנן בדיקות נוספות אותן מומלץ לבצע טרם ההרשמה:
בדיקת סידורי אבטחה, לרבות צורך במספר מדריכים מלווים גדול יותר ביחס לכמות המשתתפים (מדריך על כל 10-15 משתתפים).
בדיקת הביטוח הרפואי – מה כולל? האם מורחב ומכסה גם תאונות ספורט אתגרי?
ווידוא קיומה של מרפאה מאוישת 24 שעות ביממה במתחם המחנה.

 

אין תגובות

השאר תגובה