מטיילים בארץ: גן לאומי אשקלון, הירקון ושמורת עין גדי הם 3 אתרי הטיול הפופולריים בישראל
רשות הטבע והגנים פירסמה הבוקר את רשימת שמורות הטבע והגנים הלאומיים המבוקשים על ידי מטיילים בארץ בשנה החולפת, דירוג מפתיע הכולל אתרים שהרבה מאתנו לא היו בהם כנראה מאז הטיול השנתי אותו מובילים הפעם הגנים הלאומיים באשקלון ובמקורות הירקון ושמורת הטבע בעין גדי שעם ישראל מגלה אותם מחדש ביחד עם אתרים נוספים שנפתחו לאחרונה.
7.12.2021 מערכת קינדרלנד
מצעד האתרים המובילים הוצג ביחד עם הנתונים והמגמות של שמירת הטבע והטיילות בארץ במסגרת סיכום העשור עם סיום כהונתו של שאול גולדשטיין המנכ”ל היוצא של רשות הטבע והגנים המסכם 10 שנים בראשות רשות הטבע והגנים.
מטיילים בארץ: עם ישראל מגלה מחדש את מסלולי הטיול, אתרי המורשת וחניוני הלילה
מהנתונים עולה כי סגירת השמיים האיצה את מגמת העליה בכמות הישראלים המטיילים בארץ ועם ישראל באמת מגלה מחדש את הארץ ומגיע בהמוניו לבקר, לטייל וללון באתרי הטבע והמורשת ברחבי הארץ.
רשות הטבע והגנים, גופי התיירות הגדולים בישראל אירחה כ-13 מיליון מטיילים שטיילו באתרים בתשלום בשנת השיא של 2019 ועוד מיליוני מטיילים בשמורות הטבע והגנים הלאומים שלא בתשלום במסלולים כמו נחל תבור, נחל עין בוקק ושמורות טבע נוספות.
קצת מספרים: בשנת 2021 נרשם גידול של כמעט 50% בכמות של מטיילים בארץ עם יותר מ-9 מיליון מטיילים, רובם ככולם ישראלים, שביקרו באתרי רשות הטבע לעומת השנה שעברה (שנת הסגרים ומגבלות התנועה).
בסיכום של עשר השנים האחרונות נרשם גידול מרשים של כ-70% בכמות המטיילים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים, מספר מנויי מטמון גדל פי 4 וחלה עליה של למעלה מ-100% בלינות ברשת חניוני הלילה של הרשות. הפירוט המלא של נתוני הכניסות לאתרים מופיע בהמשך הכתבה.
מסלולי טיול ואתרים חדשים ששווה להכיר
נשארים בנתיים בארץ? תשמרו לכם את רשימת 7 האתרים החדשים ומסלולי הטיול שנפתחו לאחרונה שכדאי להוסיף אותם לתכנית הטיולים שלכם לשנה הקרובה:
גן לאומי תל דור: מסלול מונגש לעגלות מול הים
אתר חדש שהוכשר מדרום לשמורת הבונים ליד קיבוץ נחשולים המשלב חוף ים עם מפרצים ואיים יפייפים, תל ארכיאולוגי ונוף פתוח אל הים. באתר נבנו מסלול רגלי ותצפיות בשביל הרכס המונגש לנכים ולעגלות תינוק ושביל חוף אתגרי יותר במפגש של סלעי הכורכר עם קו המים. בכניסה לאתר חנייה ומערך כניסה מודרני המספק את כל השירותים הנדרשים למבקרים.
תל גזר: מפעל המים הקדום
אטרקציה חדשה לילדים – ירידה בגרם מדרגות אל מפעל מים קדום בעוק של 60 מטר מתחת לפני האדמה. מלפני 3,600 בעומק של 60 מטר עם גרם מדרגות מיוחד שמאפשר למבקרים בו לרדת לעומק מפעל המים בלב האדמה בסמוך לנקודת מפלס המים.
מגדל צדק: מצודה צלבנית עם נוף לעיר הגדולה
גן לאומי מגדל צדק שעבר שדרוג וחידוש הכולל שבילי טיול נרחבים להליכה ברגל ורכיבה עם אופניים. האתר מציע למבקרים חוויות ארכיאולוגיות ותצפית מרהיבה מהמבצר הקדום בראש הגבעה לצד חוויות אקולוגיות של בריכת חורף וצומח מגוון. בהמשך תפתח בקומה השניה של המבצר מסעדה מול הנוף.
חאן שער הגיא: סיפורם של לוחמי השיירות אל ירושלים
אתר לאומי שנפתח השנה לאחר השקעה של פיתוח של מיליוני שקלים, מנוהל על ידי רשות הטבע והגנים. חאן שער הגיא מנציח בצורה חווייתית את מורשת מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.
עין חניה: המעיין החדש/ישן של ירושלים
לא להאמין כמה שאנחנו מטיילים בארץ ועדיין צצים כל פעם מקומות חדשים ומפתיעים כמו פינת החמד הזאת בגן הלאומי של נחל רפאים בהרי יהודה ליד ירושלים, אתר מיוחד המשלב מעיין ובריכה עתיקה מלאה מים עם מזרקות מקוריות, אתר ארכיאולוגי ונוף תרבות של חקלאות מסורתית. עין חניה נפתח לקהל בשנת 2021
ציר צבעי מכתש רמון: טיול בין שכבות ובריכות מים
ציר צבעי הרמון הוא מסלול טיול רכוב העובר באזור המחצבות הישנות באמצע מכתש רמון באזור ששימש בעבר לכריית מחצבים והפך לפארק גיאולוגי צבעוני החושף סודות מעברו של המכתש. לצד ציר הנסיעה הוכשרו רחבות חניה ושבילים קצרים המובילים את המטיילים אל שכבות של סלעים ססגוניים, מרכז מבקרים פתוח עם שלטי הסבר והמחשה ובריכות מי תהום מרעננות.
הארמון הסודי של הורדוס בהרודיון
ההר המלאכותי הגדול בישראל שהוקם כארמון חורף מלכותי או מקום מקלט לעת צרה על ידי הורדוס, נמצא במרחק של רבע שעה נסיעה מירושלים והרבה מאיתנו לא מכירים. בגן הלאומי נפתחו לאחרונה מוקדי ביקור חדשים: התיאטרון, חדר האירוח המלכותי של הורדוס, גרם המדרגות העצום ומסדרון הקשתות המפואר.
שווה לעקוב, אתרים שייפתחו בקרוב:
במסגרת הפעילות לשימור ערכי המורשת והתרבות הושקעו למעלה ממיליארד שקל לשמירת המורשת, הטבע והנוף ושודרגו 50 מתחמים בעזרת צוותי שימור מקצועיים ועובדי פרויקט 500 לתעסוקה בימי הקורונה, שפעלו לייצב ולשמר נכסי מורשת, קרוב ככל האפשר למצבם הקודם.
תל לכיש (שמחכה לטופס 4…) בו הוקם מרכז מבקרים חדש המספר את סיפורו של המצור על התל המקראי החשוב. כל כך חשוב שאת סיפור הכיבוש שלו מצאו בתבליט מיוחד שהוצב בחדר השינה של סנחריב מלך אשור אחרי שנכשל בכיבוש ירושלים. בחפירות בתל נחשפו ממצאים חדשים והוצבו בראש התל שורה של כסאות כמספר מלכי יהודה שהילדים יכולים לשבת עליהם ועוד מתקני משחק ולמידה. התל פתוח בנתיים לכניסה חופשית עד הפתיחה הרשמית של האתר.
תל סוסיתא העיר הרומית המפוארת המשקיפה לכנרת עוברת בימים אלה תהליך של שדרוג ושחזור משמעותי והמרכז להצלת צבי ים במכמורת שיזכה לבית חדש עם בריכות ענק ומרכז הטלה ייחודי לצבי ים הנדירים שהשנה זכו לשיא של כל הזמנים במספר ההטלות שלהם בחופי הארץ ושימור ושחזור חזית בית הכנסת העתיק של ברעם.
בין האתרים ששומרו – הקשת הקדומה בעולם בתל דן והשער הכנעני באשקלון, פיתוח אמצעי המחשה בציפורי, שיקום תחנות קמח בנחל עמוד, שער בית הכנסת בארבל, אתרים סביב ים המלח, קבר הורדוס בהרודיון, המקדש בתל ערד ומאגר המים בשבטה, השער במבצר נמרוד, השער הצלבני בבניאס ואתרים נוספים.
10 הגנים הלאומיים ושמורות הטבע הפופולריות בשנת 2021:
אז מי היו אתרי הטיולים הכי פופולריים השנה? מי עלה ואיפה היה הכי קל להזמין מקומות לביקור השנה במערכת ההזמנות?
ובמקום הראשון: הגן הלאומי אשקלון עם 576,000 ביקורי מטיילים (+56% לעומת שנה קודמת)
הגן הלאומי ירקון עם 452,000 ביקורי מטיילים (+92%)
הגן הלאומי קיסריה עם 386,000 ביקורי מטיילים (+ של 15%)
הגן הלאומי גן השלושה עם 374,000 ביקורי מטיילים (+124%)
שמורת הטבע תל דן עם 287,000 ביקורי מטיילים (+ 56%)
שמורת הטבע נחל שניר עם 247,000 ביקורי מטיילים (+ 65%)
שמורת הטבע עין גדי עם 426,000 ביקורי מטיילים (+ 29%)
שמורת הטבע הבניאס עם 405,000 ביקורי מטיילים (+ 17%)
גן לאומי מצדה עם 242,000 ביקורי מטיילים עם ירידה של 6% בעקבות סגירת השמיים לתיירות נכנסת
הגן הלאומי חורשת טל עם 227,000 ביקורי מטיילים עם עליה של 88% בכמו המבקרים ב-2021.
10 הגנים הלאומיים ושמורות הטבע הפופולריות בעשור האחרון (כולל ביקורי תיירים):
הגן הלאומי קיסריה: 7,052,000 ביקורי מטיילים בעשר השנים האחרונות
הגן הלאומי מצדה – 6,944,000 ביקורי מטיילים
שמורת הבניאס – 5,222,000 ביקורי מטיילים
שמורת עין גדי – 5,159,000 ביקורי מטיילים
הגן הלאומי אשקלון – 4,121,000 ביקורי מטיילים
הגן הלאומי ירקון תל אפק – 3,292,000 ביקורי מטיילים
הגן הלאומי קומראן – 3,018,000 ביקורי מטיילים
שמורת תל דן – 2,818,000 ביקורי מטיילים
שמורת הבטיחה – מג’רסה – 2,144,000 ביקורי מטיילים
שמורת נחל שניר – 2,071,000 ביקורי מטיילים
שאול גולדשטיין, המנכ”ל היוצא של רשות הטבע והגנים ציין כי “הישגי הרשות עומדים לטובת אזרחי המדינה ומבקריה, יש לנו ארץ יפה וחובה עלינו לחזק את הרשות ועובדיה” גולדשטיין מוסיף עוד כי “מתקופת עבודתי ברשות זכיתי לכמה תובנות לעתיד: במדינה מצטופפת וכאשר הלחץ על השטחים הפתוחים גובר, יש לחזק את אכיפת החוק בשטחים הפתוחים. חוסר המשילות באזורים שאינם מאוכלסים פוגע קשות בטבע ובשרידי המורשת. פגיעה שלעתים, אינה הפיכה. יש להשקיע משאבים נוספים בהסדרת הממשק שבין האדם לחיות הבר… אחד האתגרים הקשים הוא תחזוקת וניקיון השטחים הפתוחים, המדינה אינה מקצה מספיק משאבים לעניין. פרויקט העסקת מובטלי קורונה, מיזם מרגש בפני עצמו, הראה לנו שבהשקעה סבירה ניתן לשפר מאד את ההתמודדות עם מיני צומח פולשים, שימור ארכיאולוגי למען הדורות הבאים וניקיון הארץ”
הייתם בכולם? אז איזה אתר מהרשימה אתם הכי אוהבים? איפה אתם הכי אוהבים לטייל בארץ?
להרשמה לביקור באתרים הכנסו לאתר הרשות הטבע והגנים www.parks.org.il
להזמנת לינה בחניוני הלילה (בדרום פתוחים כל השנה) www.parks.org.il/הזמנות-לחניוני-לילה.