50שנה לחפירות מצדה

 50שנה לחפירות מצדה – המעוז האחרון של המרד הגדול. סיפור המתחיל במצודה של הורדוס המלך ונגמר במסעות ליליים לראש ההר עם זריחה.

 
גן לאומי מצדה מהווה סמל לנחישות ולמלחמת גבורה, המושך אליו אלפי מבקרים מדי שנה מכל העולם. משנת2001 אתר מצדה הפך מונצח ברשימת מורשת התרבות העולמית על פי האמנה להגנה על מורשת תרבות עולמית וטבעית של אונסקו.
 
מצדה היה מקומו המלכותי של הורדוס והמוצב האחרון של הקנאים בתקופת המרד הגדול ברומאים. עד היום ניתן למצוא באתר שרידים ארכיאולוגיים מתקופתו המרמזים על הלך חייו שכללו: בית-מרחץ, מחסנים, מפעל לאגירת מים וזיכרונות מתקופת הקנאי, כמו המבנים ששימשו אותם להגנה על המקום ומערכת המצור הרומאית שהשתמרה בצורה ייחודית. 
 
מבין הנכסים הרבים במצדה, נמצא הארמון הצפוני שנבנה על ידי הורדוס, המהווה דוגמא יוצאת מן הכלל לווילה מפוארת מן התקופה הרומית הקדומה ואת מערכת המצור הרומית המקיפה את האתר. אלו הדוגמאות הטובות ביותר למערכת ביצורים, לכן שרדה עד ימינו.
 
מצדה מהווה סמל לממלכת ישראל והיציאה לגלות לקראת סוף המאה הראשונה לפני הספירה. האירועים הטרגיים בסוף ימיהם של הפליטים היהודיים שהחזיקו במבצר-ארמון זה, הופכים את מצדה לסמל הן של זהות תרבותית יהודית והן של המאבק האנושי המתמיד בין דיכוי לחירות. הסיפורים ההיסטוריים המרתקים של המקום משבחים את מעמדה וחשיבותה ומועברים מזה שנים רבות למבקרי המקום.
 
בנוסף לסיפורים ואתרים ארכיאולוגים עתיקים, ממצדה ניתן לצפות בנוף מרהיב הנפרש לנגד המבקרים וכולל אויר צלול מההרים הסובבים. מבקרים רבים מגיעים למצדה דקות לפני זריחת השמש על מנת לצפות במראה שלא נראה כמותו ובנוף עוצר נשימה. 
 
העלייה למצדה מבצעת במספר דרכים לנוחיות המבקרים: נסיעה של כמספר דקות ברכבל עד לראש ההר, טיפוס דרך מסלול הסוללה המאפשר עליה רגלית בשביל תלול, אך קצר ונוח, או דרך שביל הנחש- מסלול טיפוס רגלי רחב המתגבר על הפרש גבהים של350 מטרים ומיועד לחובבי טיפוס ועליה בעלת רמת קושי בינוני. 
 
המבקרים שיגיעו למקום יוכלו ליהנות מסיורי עתיקות במבנים ומייצגים ארכיאולוגים שנשמרו מתקופת המלך הורדוס, ביקור במוזיאון מצדה על שם יגאל ידין, צפייה בסרטים המספרים את סיפורו המרתק של מצדה ולחוות חווית צפייה מיוחדת במינה בחזיון האור קולי המוקרן במערב מצדה. כמו כן, ההתרשמות מנופי המקום המרהיבים הם בהחלט חוויה מעשירה בפני עצמה.
 
אתרים מרכזיים במצדה:
1.החומה – הורדוס הקיף את מצדה בחומת סוגרים לצורך ניצולה כמחסן ומגורים. 
2.הארמון הצפוני – ארמון זה אחד השרידים המרשימים ביותר מתקופת הורדוס. הוא מהארמונות המפוארים ביותר ומהווה את החלק החשוב ביותר במצדה. במקום היו חדרי משמר, חדרי שינה, אולם מרכזי ומרפסת נוף חצי עגולה. בנוסף, בית מרחץ, בור מים ששימש כמקווה טהרה, בית מרחץ בסגנון רומאי, מקום לטבילת רגליים וחדר פנימי הכולל שתי ברכות: מים קרים ומים חמים.
3.הארמון המערבי – המבנה הגדול ביותר על מצדה, שטחו כ-4000 מר וכולל שרידים של מגורים, אולם קבלת פנים, חדרי רחצה (מרוצפי פסיפס), שירותים, מגורי משרתים, בתי-מלאכה ומחסנים.
4.המחסנים – כ-15 מחסנים שהיו במצדה בהם נשמרו יין, שמן וקמח.
5.בית הכנסת – אחד מבתי הכנסת הקדומים בעולם כולו, ששימש את הקנאים לאחר שבית המקדש נחרב (בשנת70 לספירה).
 
חפירות משלחת ידין במצדה התקיימו בין השנים,1965-1963 והובילו לתגליות מרשימות ביותר ושפכו לראשונה אור על התיאורים של יוסף בן מתתיהו, הן על אודות תקופת שלטונו של הורדוס והן על האירועים הדרמטיים שהתחוללו במצדה במרד הראשון. בין הממצאים שנמצאו בחפירות: נתגלו פרקים מספר תהילים, ספר ויקרא, קטעים מהספרות החיצונית: ספר בן סירא, ספר היובלות, מגילת נוהגי השבת של בני כת הקומראן, מקוואות, מטבעות ברונזה, כדי חרס, פסיפסים ועוד.
 
מאז פתיחת הגן הלאומי משקיעה משאבים רבים לשימור מצדה; בנייה מחדש של קירות שקרסו, השלמת מבנים הרוסים, ושחזור המראה המקורי של מצדה. השימור והשחזור נעשים בחומרים שהרכבם זהה לחומרים בהם השתמשו בימי קדם.
 
רשות הטבע והגנים מציינת בתאריכים 3-4/12 , 50שנה לחפירות מצדה ומקיימת כנס מקצועי ואירוע ייחודי באתר לרגל המאורע. יום העיון שיתקיים ב-4/12 ייערך בעין גדי ובמצדה ויכלול סיורים ממוקדים ובו יוצגו מחקרים חדשים וממצאים על החפירות האחרונות שהסתיימו לפני כשנתיים.
 
הסיורים בתאריכים אלו במצדה יהיו בנושאים שונים ויועברו על ידי טובי המדריכים:
סיור בנושא המרד והצבא הרומי: י ד"ר גיא שטיבל, המכון לארכיאולוגיה האוניברסיטה העברית 
סיור בנושא אספקת המים למצדה: ד"ר צביקה צוק, ארכיאולוג ראשי רשות הטבע והגנים
סיור בנושא האדם והטבע במצדה: אלי רז, גיאולוג 
בעקבות הרפתקנים חופרים ומתנדבים: ידין רומן
פיתוח אדריכלי ותיירותי של מצדה: זאב מרגלית, אדריכל רשות הטבע והגנים 
חיי יום יום במצדה : פרופ’ רוני רייך, אוני’ חיפה.
 
כיצד להגיע למצדה:
כ-18 ק"מ דרומית לעין גדי או12 ק"מ מכיוון עין בוקק הרכבל מכיוון מזרח (ים המלח).
 
שעות פתיחה:
בימים א’-ה’ ושבת8:00-16:00.
בימי שישי וערבי חג8:00-15:00
 
דמי כניסה לאתר מצדה:  מבוגר ₪29, ילד ₪15
 
טיולים לכל המשפחה באזור מצדה:
 
גן לאומי תל ערד
הגן הלאומי תל ערד מזמין את המבקרים המטיילים בסביבת המצדה, להגיע ולבקר בשרידי העיר החשובה מהתקופה הכנענית העתיקה. העיר העתיקה כוללת שני רבדים בהם התחתון הוא בית ערד, שהתגלה ובתוכו אולמות רחבים, חדרים שונים ומחסנים ששימשו בעבר לאיחסון ציוד העיר. ברובד העליון קיים תל המצודות וראשיתו בתקופה הישראלית בה הוקמו מספר מצודות והוקפו בחומה חזקה. במצודה התגלה מקדש יהודאי שכלל היכל רחב ואולם קטן ששימש כקודש קודשים (דביר).  אתר חשוב נוסף הקיים בתל ערד הינו אתר החפירות של מפעל המים העתיק. מפעל מים עתיק זה נחשף בתל ערד ומטרתו הייתה לבדוק את מערכת המים העליונה בתל המצודות ולעמוד על תפקודה. ההתיישבות הקדומה בתל ערד התאפשרה אך ורק בזכות הקמת מפעלי מים מלאכותיים כפתרון למצוקת המים התמידית הקיימת בנגב המזרחי. בימים אלו מתבצעות במקום עבודות שימור ושחזור על ידי סריקות לייזר ייחודיות למדידת חללי המאגר העתיק ולצורכי תיעוד ותכנון לשימור המערכת התת קרקעית. בין היתר יתקיימו עבודות לשיפור מערך הפיתוח ביניהם מעקות, שילוט ועוד.
עלות כניסה:
מבוגר15 ₪
ילד :7 ₪
 
חאן כנעני, לינת שטח, טיולי משפחות
החאן הכנעני בתל ערד-חניון לילה מחודש
מבקרי המקום יוכלו ליהנות מחניון הלילה החדש שהוקם למרגלות התל הקדום ומצטרף לארבעה חניוני לילה אחרים בדרום המנוהלים על ידי רשות הטבע והגנים. בתחומי החניון ניתן למצוא: בוסתן ציורי לפעילות וללינת שטח, מבנה סגור כולל מזרנים ומשטחים ללינה תחת כיפת השמיים ו-6 ביתני אירוח מאובזרים של עד 5 איש. בנוסף, אורחי החניון יוכלו להשתמש במטבח השדה במקום שכולל בין היתר: מקררים, פינת בישול וגז, כיורים לשטיפת כלים, שירותים ומקלחות חמות, נקודות חשמל, מנגלים, שולחנות, תאורת שטח ועוד.
 
בתחומי החניון תמצאו: לינה לבודדים / קבוצות בהזמנה ובתאום מראש. 
מבנה כנעני סגור–כולל מזרנים
משטחים ללינה תחת כיפת השמיים
6ביתני אירוח מאובזרים (עד5 איש)
 
מה בחניון?
מטבח שדה הכולל: 
מקררים, פינת בישול וגז (יש להצטייד בכלים הנדרשים לבישול), כיורים לשטיפת כלים
שירותים ומקלחות חמות, נקודות חשמל, מנגלים גדולים (יש להצטייד בפחמים)
מדורה מרכזית אחת גדולה (ניתן לרכוש בחניון חומר בערה)שולחנות וספסלים ניידים / קבועים. מי שתייה–קולריםתאים לטעינת טלפונים, קודות חשמל (יש להצטייד בכבל מאריך) תאורת שטח.
 
בחניון קיים מרכז שירות למטייל ובו ניתן לרכוש:
שתייה קלה
ארטיקים
מזכרות וציוד בסיסי ללינה
עץ בערה למדורה
פנסים
פחמים
מפות סימון שבילים
 
מחירי הלינה:
לינת שטח-קמפינג (אוהלים פרטיים):
רגיל: מבוגר53 ₪ , ילד 42 ₪ 
 
במבנה הכנעני כולל מזרן: 
רגיל: מבוגר75 ₪ , ילד 65 ₪
 
 
לפרטים נוספים בכוכבית בטבע:3639 * 
 
 
צילום: דורון ניסים
 
 
 
 
 
 

אין תגובות

השאר תגובה