המרכז למוזיקה חזותית: אחרי כלימבה ומוזיאון המוסיקה, נפתח בירושלים מרכז מוזיקה חדש
החודש ייפתח בירושלים המרכז למוזיקה חזותית ראשון מסוגו בישראל, שיפעל כמרכז בינתחומי לכלי נגינה ויעסוק במגוון פעילויות. מוזיאון פעיל לכלי נגינה מהעולם וכלי נגינה מקוריים, תיאטרון מוזיקה, טכלונוגיה ורובוטיקה של כלי נגינה, מכון לטיפול במוזיקה ועוד. המרכז הוקם ביוזמתו של האמן והמוסיקאי יניב שנצר ובתמיכת עיריית ירושלים
בדצמבר 2015 הוקם ע”י יניב שנצר הפרויקט הניסיוני ‘כלימבה’, שהציג כלי נגינה מתרבויות שונות: פרס, הודו, אינדונזיה, הונגריה, וייטנאם, גרמניה, יבשת אמריקה, כלי נגינה מקוריים ועוד. הרעיון היה לאפשר למבקרים מכל הגילאים, לנגן, לבחון ולהכיר את מגוון כלי הנגינה. הכלים נבחרו בקפידה וכוונו לסולם אחיד, כך שמעבר לחוויה הפרטית של כל מבקר בזמן נגינה על הכלים, נוצרה חוויה קולקטיבית (ג’מג’ומים), כתוצאה ממפגשים הרמוניים וקצביים אקראיים. במשך תקופת הפעילות, ביקרו במוזיאון מאות מבקרים ממגוון האוכלוסיות. הפעילות המוצלחת הביאה את יניב שנצר, בסיוע עיריית ירושלים, ליזום את פתיחתו של מרכז ראשון מסוגו בישראל, למוזיקה חזותית.
המרכז החדש הממוקם בגבעה הצרפתית בירושלים, נבנה ועוצב באופן שיכלול מוזיאון פעיל לכלי נגינה מסורתיים מארצות העולם, וכלי נגינה מקוריים בהם יוכלו המבקרים לגעת ולהתנסות. המרכז למוזיקה חזותית כולל בנוסף תיאטרון מוזיקה וכלי נגינה, אולם חזרות וקונצרטים, מכון לטיפול דרך מוזיקה באמצעות כלי נגינה מיוחדים, סדנאות, הרצאות, וכיתות אמן. בתאטרון המוזיקה וכלי הנגינה של המרכז מוצגים בימים אלו ‘פוג’ה’ – מיצג רובוטים וכלי נגינה, ‘ממברנה’ – מופע מוסיקלי וויזואלי המהווה דואט בין שני מוסיקאים, וכן הצגת הילדים ‘היער המשוגע’ המשלבת את נפלאות היער עם כלי נגינה מקוריים.
בשנים האחרונות התפתח ברחבי העולם תחום חדש באומנויות הבמה, המיצב והמיצג. בתחום זה, כלי הנגינה הם חומר הגלם העיקרי המוביל את החוויה מבחינה חזותית, פיגורטיבית ואקוסטית. בדומה לתיאטרון החפצים בו חפצים שונים הופכים לדמויות שונות ומשונות, גם כאן כלי הנגינה והמוזיקה הם מרכז הכובד הנרטיבי. הם נבנים מחדש בצורות מקוריות, מסמלים תחושות ומאפיינים את הדמויות אותן ממציאים היוצרים. במרכז החדש יוצגו הפקות תיאטרון, מיצגים ומייצבים קיימים, וכמו כן, המרכז יעודד ויתמוך בהפקות חדשות וישתף פעולה עם אומנים רבים מהעולם העוסקים בתחום. הקונספט המרכזי סביבו גובש המרכז הוא כלי הנגינה המשולבים בתכנים ובפעילויות שהוא מציע. את המרכז ינהלו וירכזו אמנים, אנשי אקדמיה מוזיקאים ומדריכים שיוכשרו במקום, והוא נתמך על ידי עיריית ירושלים שהקצתה עבורו את המבנה בו הוא שוכן, וממומן על ידה.
אירוע פתיחת המרכז למוזיקה חזותית שיתקיים בתאריך ה- 31/5/18, יתפרס על פני שני אולמות קטנים, ויכלול הופעות פולק בלוז, מקהלה מיוחדת של תשע נשים בניהולה האמנותי של מירב בן דוד, הופעה של יניב שנצר וגיא שרף הכוללת נגינה על מגוון הכלים הייחודים שבמרכז בשילוב מקהלה ואורחים: יאיר הראל, נועם ענבר ורוז’ה ישי, ולסיום מסיבה עם מוזיקה חיה אל תוך הלילה.
יניב שנצר הוא המייסד, האוצר ומנהלו אמנותי של המרכז החדש למוזיקה חזותית. דמות מוכרת ומוערכת בתחום תיאטרון הפרפורמנס בישראל ובאירופה. שנצר, יליד ירושלים, חי ויוצר בעיר. בשמונה השנים האחרונות התגורר ופעל בקרואטיה וברחבי אירופה. הוא למד מוזיקה עם התמחות על כלי הקשה באקדמיה למוזיקה בירושלים, ובהמשך במרכז למוזיקה מזרחית בירושלים, שם למד ולימד מוזיקה פרסית ואינדונזית. עבד ולמד בבית ספר לתאטרון חזותי בירושלים. יניב יצר מופעים, תערוכות וארועים רבים בפסטיבלים רבים בארץ ובעולם. הצגתו ‘שיבוט’ זכתה בפרס ההצגה המצטיינת בפסטיבל עכו, ופרויקט ‘לוליבוט’ המשלב כלי נגינה ופסלים רובוטיים, והנו חלק מפרויקט פוג’ה, הוצג במסגרת פסטיבל ישראל ביוני האחרון ובפסטיבל מקודשת של עונת התרבות בירושלים.
יניב שנצר: “הצורך ליצור מרכז כלי נגינה בישראל, הוא תגובה טבעית לפסיפס הרב תרבותי העשיר והמרתק המאפיין אותה. כיום חיים בישראל אנשים מכל רחבי הגלובוס, שהביאו מארצות מוצאם כלי נגינה מסורתיים, היוצרים עושר מוזיקלי ותרבותי שאין לו אח ורע בעולם. מטרת המרכז היא לאפשר לקהל הרחב להתנסות ולהכיר באופן ממשי את המוזיקה, המסורות, מגוון כלי הנגינה המרתקים, ואת האפשרויות הרבות הקיימות בשילוב כלי נגינה בתחומים אמנותיים, מדעיים וטיפוליים”.
אירוע פתיחת המרכז למוזיקה חזותית יתקיים בתאריך ה- 31/5/18
המרכז פתוח בימים א-ה וההגעה היא בתאום מראש בטלפון: 050-894-1918