חלוקת פירות וירקות לילדים בבתי הספר

דואגים לבריאות הילדים: לאחרונה החל פיילוט חדש במערכת החינוך, בו מחולקים לתלמידים בבתי הספר ירקות ופירות בזמן הפסקת האוכל, במטרה לעודד צריכת מזון בריא. צעד זה יקנה לתלמידים הרגלים נכונים לצריכת ירקות ופירות והפיכתם למזון מרכזי והכרחי בארוחה המשפחתית, ביוזמת שרת החקלאות, אורית נוקד.
כחלק מהתכנית הלאומית לקידום אורח חיים פעיל ובריא יזם משרד החקלאות, בשיתוף עם משרדי החינוך והבריאות ומועצת הצמחים תוכנית חדשה לעידוד צריכת ירקות ופירות טריים בקרב תלמידי בתי הספר היסודיים. 

חלוקת הירקות והפירות היא חלק מתכנית חינוכית רחבה שעליה הכריז משרד החינוך, כיעד ארוך טווח, תוטמע בבתי הספר ותקנה ידע ומודעות לחשיבות של צריכת ירקות ופירות, כאשר ההורים יהוו גורם משמעותי בתהליך לשינוי ההתנהגותי של ילדם. השלב הראשון בתוכנית הוא פיילוט ב-9 בתי ספר יסודיים בכיתות א’ עד ו’ בחולון ובטורעאן, ובמסגרתו יחולקו ירקות ופירות טריים, פעמיים בשבוע בשעת ארוחת העשר ובנוכחות של מורה בכיתה, לכ-5,000 תלמידים. הפיילוט מתוכנן להימשך 4 חודשים, עד סוף שנת הלימודים הנוכחית.

 
על פי נתונים שנאספו במשרד החקלאות(בהתבסס על נתוני הלמ"ס)בעשור האחרון חלה עלייה חדה בשכיחות עודף משקל והשמנת יתר בקרב ילדים הנובעת, בין היתר, מעלייה בצריכה של מזון מעובד ושתייה קלה וירידה בצריכה של ירקות ופירות. מהנתונים עולה עוד כי בעשור האחרון חלה ירידה של14% בהוצאה הכספית המשפחתית הריאלית על קניית ירקות ופירות טריים. הצרכן הממוצע מוציא כ- 55 ₪ בחודש על ירקות וכ- 41 ₪ על פירות. ניתן לראות קשר ברור בין רמת הכנסה לבין ההוצאה המשפחתית על סעיף ירקות ופירות טריים. העשירון העליון הוציא בממוצע כ- 81 ₪ לנפש לחודש לירקות ו- 69 ₪ לפירות, בעוד העשירון התחתון הוציא בממוצע כ- 55 ₪ לנפש לחודש לירקות וכ- 41 ₪ לפירות. 
 
במשרדי החקלאות, החינוך והבריאות מדגישים, כי מטרת התוכנית להקנות לתלמידי בתי הספר היסודיים הרגלי צריכת מזון מאוזן ומגוון, בהתאם לעונות השנה, מצבעים שונים ובכמות היומית המומלצת. התוכנית תעודד צריכת ירקות ופירות בקרב התלמידים באמצעות חשיפתם למגוון ירקות ופירות טריים בבית הספר וצריכתם המשותפת במסגרת הכיתתית. במטרה לאפשר יצירת גיוון וחשיפה חוזרת יחולק מגוון של ירקות ופירות, כאשר כל סוג יחולק4-5 פעמים.   
 
על פי עקרונות התוכנית, הירקות והפירות יחולקו, כאמור, ללא עלות לכלל התלמידים, ללא כל השתתפות כספית מצד ההורים, דבר שיאפשר השתתפותם של100% מהתלמידים. שילוב ההורים בתהליך יביא לכך שבימים בהם לא מחלקים את הירקות והפירות יציידו ההורים את הילדים בירק ופרי מהבית. הצריכה המשותפת בכיתה תסייע ליצירת חוויה חיובית משותפת לתלמידים סביב הנושא, לצד ליווי חינוכי באמצעות תוכנית לימודים משלימה כחלק ממערכי השיעור השוטפים, המרחיב מושגים בחקלאות, בריאות וחינוך, בהיבט התזונתי. 
 
התוכנית הינה תולדה של לימוד מתוך ניסיון דומה במדינות האיחוד האירופי. החטיבה לכלכלה, מחקר ואסטרטגיה במשרד החקלאות בחנה את הניסיון האירופי, מתוכו עולה כי כאשר הצריכה של ירקות ופירות גבוהה בילדות היא נשארת גבוהה גם במהלך החיים, ולהיפך. עוד עולה, כי יש ביכולתה של התוכנית להשפיע בצורה מתמשכת על הרגלי הצריכה של הילדים והמשפחה כולה בעקבותיהם, ולהגדיל את צריכת הירקות והפירות לאורך זמן. במדינות האיחוד הפרויקט החל בשנת הלימודים2009/2010. בשנת הלימודים 2010/11 השתתפו 24 מדינות באיחוד (ביניהן גרמניה, איטליה, אירלנד), 8.1 מיליון תלמידים ב- 54,000 בתי ספר.
 
 
צילום: עליזה זזק

אין תגובות

השאר תגובה