שבוע אתרי המורשת בישראל: אירועי חנוכה 2017
שבוע אתרי המורשת בישראל מציע חלופה ערכית לבילוי במקביל לשלל אירועי חנוכה 2017, במהלכו תוכלו לבקר עם הילדים בעשרות אתרים מעניינים, להצטרף לסיורים מודרכים להשתתף במשחקי פענוח וחידונים, סדנאות יצירה, עמדות צילום נוסטלגי עם תחפושות, משחקים ועוד פעילויות לילדים שיזכו להכיר את ההיסטוריה הקרובה והרחוקה ברחבי הארץ.
בחנוכה הקרוב, במסגרת שבוע אתרי המורשת בישראל, תוכלו לשמוע ולחוות עם הילדים את הסיפורים של האנשים שחיו ופעלו בעבר באתרי המורשת בהם יתקיימו גם פעילויות מיוחדות לילדים ולמשפחות שילמדו ויחברו את הילדים לעבר באמצעות חוויה, משחק והתנסות. אתרי המורשת התחדשו במיצגים חדשים, בתצוגות ובממצאים שטרם נחשפו וכעת הם מזמינים משפחות ומטיילים ליהנות משלל חוויות בחופשת חנוכה: סיורים היסטוריים מודרכים, הצגות אינטראקטיביות, מופעים של זמרי האופרה הישראלית, להשתתף בחפירות ולהדליק נרות חנוכה, לבקר בתערוכות חדשות, לקחת חלק בסדנאות יצירה, פעילויות לילדים וסיורים מלווים בשירה וניגונים.
פעילויות לילדים באתרי המורשת בחנוכה הקרוב:
פעילויות חנוכה בצפון:
פסטיבל אורות החנוכה באתר השחזור בראש פינה
בחנוכה בקרוב, במסגרת שבוע המורשת יתקיימו בראש פינה סיורי בתים מספרים, חנוכת מיצג אורקולי החדש, אירוע בתים פתוחים ופסטיבל אורות החנוכה, המשלב משחקים, הפעלות והצגה לילדים ומופע מסע במנהרת הזמן.
חנוכה במושבה הראשונה בגליל, שהחלה כהתיישבות של אברכים שעברו בסוף המאה ה-19 מצפת לצד הכפר הערבי ג’עוני והקימו את גיא אוני, שהיה הבסיס להקמת מושבת העולים החקלאית ראש פינה, שבהמשך הועברה תחת חסותו של הברון רוטשילד שהקים בה מבני ציבור וסייע לאיכריה.
ראש פינה – מרכז מבקרים חדש: באתר מספר אטרקציות ונקודות עניין, שחזור בתי הראשונים ומבני הציבור, בית הפקידות שבו שוכן מרכז מבקרים חדש הכולל תערוכה המתארת את תולדות המושבה וסרט עלילתי, בית פרופ’ מר ומלחמתו במלריה, מערת שלמה בן יוסף, בית הכנסת, בית המורה, בית המלון הראשון של אלתר שוורץ, גן הברון שתוכנן בסגנון צרפתי, מצפה נמרוד עם תצפית על מרחבי הגליל, גלריות לאמנות, בתי קפה, צימרים, מסעדות ועוד.
כמה? 25 שקלים למבוגר ו-15 שקלים לילד (6-18) לכרטיס משולב למיצג האורקולי ולתערוכה.
פסטיבל אורות חנוכה ובתים פתוחים ללא עלות (בהרשמה מראש).
מתי? 14-19 בדצמבר.
המיצג האורקולי יוצג בימי חול בשעות 10:00 ,12:00 ,14:00 ובשישי-שבת: 11:00 ,12:00 ,13:00.
סיפורי בתים – 14 בדצמבר בשעה 11:00.
מסע במנהרת הזמן: 17-19 בדצמבר בשעה 11:00.
ב-19.12 – מופע של האופרה הישראלית
בתים פתוחים ב-20 בדצמבר.
איפה? אתר השחזור, ראש פינה.
לפרטים ולהרשמה בטלפון 04-6936913 או בפייסבוק – אתר השחזור – ראש פנה.
מבר יוחאי ועד מרגלית זינאתי: מבקרים בבית מורשת יהודי פקיעין
בסמטת בית הכנסת שבפקיעין העתיקה, תוכלו לשמוע את סיפורם של יהודי פקיעין מימי רבי שמעון בר יוחאי ועד לשומרת הגחלת של ימינו – מרגלית זינאתי, אחרונת יהודי פקיעין שעדיין מתגוררת בכפר. לאחרונה חודשה התצוגה במקום ונוספו לה פריטים וסרט חדש המוקרן במרכז המבקרים.
פעילויות בשבוע המורשת וחופשת חנוכה: פעילויות לכל המשפחה, שתחילתן בסיור מנגן בכפר – טיול היסטורי בליווי מדריך וגיטרה, המביא את סיפורם של יהודי המקום ואת סוד מרקם החיים הייחודי בכפר ארבע הדתות. הסיור מתחיל במערת רבי שמעון בר יוחאי, בה על פי המסורת נמסר ספר הזוהר והתגלו סודות הקבלה. משם ממשיכים אל מעיין הכפר, אל בית הכנסת העתיק ואל סיפור הקהילה היהודית שלא גלתה מכאן מעולם. הפעילות מסתיימת אל מול מיצג אורקולי במרכז המבקרים, ובהדלקת נרות בבית הכנסת עם מרגלית זינאתי – שאף משתתפת במופע תיאטרון בדמותה של פלאחית גלילית השומרת על ההיסטוריה. בסיום האירוע, הצופים מוזמנים לשאול את מרגלית שאלות על הדרך המיוחדת שבה בחרה לחיות בכפר העתיק. קיום הפעילות מותנה במינימום משתתפים.
ב-18.12 יופיעו באתר זמרי האופרה הישראלית עם מיטב היצירות של הזמר הישראלי ואופרות מוכרות.
כמה? 18 שקלים לילד, 20 שקלים למבוגר
מתי? 13-14 ו-19-20 בדצמבר בשעות 14:00-16:30. ב-18.12 – מופע של האופרה הישראלית
איפה? פקיעין העתיקה – סמוך לבית הכנסת העתיק.
לפרטים: טלפון 04-9997197, באתר www.pekiin.org.il או בפייסבוק: בית זינאתי שימור מורשת יהודי פקיעין.
מגלים את האור בקצה המנהרה ומבקרים את המונה ליזה של הגליל
חנוכה בציפורי, בירת הגליל הקדומה, בה פעלה הסנהדרין ונחתמה המשנה והתגלה לפני מספר שנים הפסיפס המפורסם שזכה לתואר המונה ליזה של הגליל, פסיפס הנילוס המדהים ועוד עשרות פסיפסים, בית כנסת ששופץ ובו מוקרן סרט, וילה רומאית, מצודה צלבנית וה אטרקציה לילדים במקום – סיור במנהרות מפעל המים התת קרקעי.
פעילויות בשבוע המורשת:
סיורי אור בקצה המנהרה ייקח את הילדים לאור עששיות אל מפעל המים הקדום ואל מנהרת הפירים המסתורית. לסיום, ניתן להשתתף בסדנת רפאות כדים או יצירת כד שמן, בתשלום סמלי (17-20 בדצמבר, בשעות 10:00, 12:00 ו-14:00).
סיור מודרך ציפורי אור – על מנורות וגבורות וניסים ונפלאות יחשוף סיפורי אור מן העבר, בעת שארכיאולוג יספר על כלי מאור קדומים שהתפתחו מאז נס כד השמן. לסיום, פעילות יצירה של פכית שמן בעיטור חשמונאי.
פעילות נאירה ונשירה – ערב שירה והדלקת נרות בתיאטרון הקדום, עם הזמר והפייטן חנן מזור (14 בדצמבר בשעה 17:00). בציפורי תוצג גם תערוכת נרות שמן מתקופות שונות (13 בדצמבר בשעות 10:00-15:00) ותערוכה ניידת של רשות העתיקות אפשר לגעת להכרות עם ממצאים אותנטיים שבהם ניתן (ואף רצוי) לגעת: נרות חרס, כדים, חלקי פסיפס, מטבעות ועוד. לצד הפעילויות של רשות הטבע והגנים תוכלו לצאת מציפורי לסיורי הכרות עם שביל הסנהדרין, שייחנך ביום העצמאות הקרוב – שביל הליכה המציין 70 שנה למדינת ישראל באורך של 70 ק”מ, העובר ברחבי הגליל בעקבות 70 חכמי הסנהדרין שמוקם על ידיד רשות העתיקות.
מתי? 13-14 ו-19 בדצמבר בשעות 9:00- 14:00. במקרה של גשם, הפעילות תבוטל.
כמה? 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד (18-5). חינם למנויי רשות הטבע והגנים.
מתי? 13-14, 17-20 בדצמבר (ראו פירוט בתיאור האירועים).
איפה: גן לאומי ציפורי (הגעה מכביש 79).
לפרטים: טלפון 3639*
תתחילו לחפור… ותגלו את סודות הכפר העתיק של כורזים
שרידים מרשימים של כפר יהודי מימי המשנה והתלמוד המשקיף אל חופי הכנרת – לסייר עם הילדים בבית כנסת מפואר ומעוטר, החצוב באבני בזלת, בתי בד, מקווה טהרה, בתי מגורים מיוחדים, ומתקנים חקלאיים קדומים. לכאן מגיעים גם צליינים נוצרים, בזכות העובדה שכורזים נזכרת בברית החדשה. לאחרונה נבנו בגן הלאומי שבילים מונגשים, המאפשרים גישה גם לבעלי מוגבלויות ולעגלות תינוק, בין מוקדי העניין המרכזיים של האתר ונקודות התצפית ותצפית שפני הסלע.
פעילויות בשבוע המורשת: העיר היהודית כורזים מתעוררת לחיים, בשבוע המורשת במהלכו תוכלו להכיר את סיפורם של יהודי הגליל בימי המשנה והתלמוד. תוכלו להצטרף לסיור מודרך שיעבור בין בתי הכפר הקדום, במקווה הטהרה, בבית הבד ובבית הכנסת הייחודי.
בכורזים תתקיים פעילות עשירה לכל המשפחה: הדרכות, משחקים ומשימות מהנות (16 ו-18 בדצמבר).
עוד במקום: לגלות את העבר: חפירה ארכיאולוגית בליווי ובהדרכת ארכיאולוג מוסמך (18 בדצמבר).
כמה? 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד (18-5). חינם למנויי רשות הטבע והגנים.
מתי? 16 ו-18 בדצמבר בשעות 15:00-10:00.
איפה? גן לאומי כורזים, על כביש 8277, בין צומת כורזים לאלמגור.
לפרטים: טלפון 3639* ובאתר רשות הטבע והגנים www.parks.org.il
במצדה של הגליל כבר הייתם? קופים, מורדים ורומאים בגן לאומי יודפת העתיקה
יודפת, כפר יהודי קטן מימי בית שני זכה לפרסומו בעקבות הקרב האחרון במרד הגדול נגד הרומאים, במהלכו התבצרו בכפר תושבים רבים שהגיעו אליו מכל רחבי הגליל בראשותו של מנהיג המרד בגליל יוסף בן מתיתיהו, שהסגיר את עצמו לרומאים עם סיום הקרב וסופו המר אחרי 47 ימי המצור שתוצאותיו ניכרים עד היום בשרידים העתיקים שבאתר.
לאחרונה מוקמו ברחבי התל שלטי ואמצעי המחשה המתארים את ימי המרד ואת יום פריצת חומות העיר על ידי הלגיון הרומאי של אספיאנוס. התל היפה מציע מסלול מעגלי מרוכז עם תצפיות נוף נהדרות. בכניסה לתל הוקם השנה מתחם תיירות יודפת המציע בילוי במסעדה גדולה וביקור בפארק הקופים הסמוך.
פעילויות בשבוע המורשת: התערוכה הניידת של רשות העתיקות אפשר לגעת תוצג באתר במהלך חנוכה – הכרות עם ממצאים אותנטיים שהתגלו באתר ובסביבתו: נרות חרס, כדים, חלקי פסיפס, מטבעות ושאר פריטים הממחישים את ימי המרד הסוערים של המקום. בנוסף, ארכיאולוגים יספרו למבקרים על מלאכתם והחידושים באתר ויציגו את פרויקט שביל הסנהדרין. במקרה של גשם הפעילות תבוטל.
כמה? ללא תשלום.
מתי? 13-14 ו-19 בדצמבר בשעות 9:00- 14:00.
איפה? גן לאומי יודפת העתיקה (ברחבת החנייה של האתר).
לפרטים ולהרשמה: גלעד 04-9122729 דוא”ל: cinamon@israntique.org.il
גן לאומי אושה העתיקה – חופרים בימי קדם
בין קריית אתא ושפרעם מסתתר גן לאומי לא מוכר, בו שגשגה עיר יהודית חשובה בימי המשנה והתלמוד, ששימשה מקום מושבה של הסנהדרין במשך כעשר שנים, לאחר חורבן הבית השני. הסנהדרין פעלה כאן בשנים 140-150 לספירה, ומאושה נדדה מזרחה, אל נקודות יישוב נוספות. בהלכה היהודית ישנה קבוצת הלכות המכונות “תקנות אושא”, ואלו נועדו לחזק את העם המתאושש מחורבנו, בעיקר בתחום המשפחתי והכלכלי.
ניתן לטייל במסלול קצר, המספר את סיפורם של רבנים וחכמים שישבו באושה ופעלו בה. בגן הלאומי חודשו החפירות הארכיאולוגיות, והן נערכות בימים אלו במבנה הסנהדרין הקדום. בנוסף, ארכיאולוגים יספרו למבקרים על מלאכתם ועל החידושים באתר ויציגו את מיזם שביל הסנהדרין, שייחנך ביום העצמאות הקרוב, המתחיל בבית שערים וחולף בחורבת אושה, שפרעם, יודפת, ציפורי, הר הארבל ומסתיים בטבריה.
פעילויות בשבוע המורשת: המעוניינים לחוש במו ידיהם את חשיפת המורשת העשירה יוזמנו בשבוע המורשת להשתתף באופן פעיל בחפירה הארכיאולוגית ולראות את תערוכת אפשר לגעת – הכרות עם ממצאים אותנטיים שהתגלו באתר ובסביבה: נרות חרס, כדים, חלקי פסיפס, מטבעות ושאר פריטים הממחישים היטב את חיי היומיום של תקופת המשנה והתלמוד.
כמה? ללא תשלום.
מתי? 13-14 ו-19 בדצמבר בשעות 9:00- 14:00.
איפה? גן לאומי אושה העתיקה, בקרבת צומת סומך.
לפרטים: גלעד 04-9122729 דוא”ל: cinamon@israntique.org.il
מחנה המעפילים עתלית
הסיפורים שמאחורי מבצעי ההעפלה יחד עם מופע של האופרה הישראלית
כאשר עולים על האוניה “גלינה” מופעלים שלל אמצעי המחשה משוכללים המדמים מסע בים. למעשה הם ממחישים באופן בלתי נשכח את התלאות שעברו המעפילים בדרכם לארץ ישראל. זהו אחד משיאיו של הביקור במחנה המעפילים עתלית – אתר לאומי המשמש כמרכז חינוכי ללימוד מורשת ההעפלה. כאן נכלאו מעפילים שנתפסו על ידי הבריטים בעת עלייתם לארץ ישראל וכן פעילי היישוב שנאבקו בשלטון הבריטי, בהם לוחמי אצ”ל, לח”י ועצורי השבת השחורה. באתר, שפעל בשנים 1939-1948, שוקם ושוחזר מחנה המעצר הבריטי הכולל גדרות התיל, מגדלי השמירה, צריף המיון, צריף החיטוי וצריף המגורים. כל אלו הן עדויות מחיי היומיום במחנה, ולכך נוספים גם סיפורים אישיים.
השנה הובא למקום מאלסקה מטוס קומנדו C-46, אשר ישמש כמיצג באתר. מטוס מדגם זה שימש בשנת 1947 להבאת יהודים מעיראק ליבנאל בחשאי במסגרת “מבצע מייקלברג”. המבצע הנועז, בהובלת שלמה הלל, נעשה תחת אפם של העיראקים והבריטים ונחשב למבצע העפלה האווירי הראשון בתולדות היישוב.
פעילויות בשבוע המורשת: סיורים מודרכים המספרים באופן חוויתי את סיפורם של המעפילים והתקופה, וכן אל מטוס הקומנדו C-46 שהוצב באתר. עוד בשבוע המורשת: סיור מיוחד, המונגש לבעלי צרכים מיוחדים הנזקקים להנגשה קוגניטיבית.
ב-17.12 יופיעו באתר זמרי האופרה הישראלית ויחיו את האתר עם מיטב היצירות של הזמר הישראלי ושל האופרות המוכרות.
כמה? 32 שקלים למבוגר, 27 שקלים לילד.
מתי? 13 ו-17 בדצמבר בשעה 10:00. הסיור המונגש קוגניטיבית ייערך ב-14 בדצמבר בשעה 10:00.
ב-17.12 – מופע של האופרה הישראלית.
איפה? מחנה המעפילים, עתלית.
לפרטים: 04-9841980 ובדוא”ל Hadracha-atlit@shimur.org.il.
חומה ומגדל תל עמל בגן לאומי גן השלושה
חלוצים, אוספים ומיצג חדש
במרחק נגיעה מפלגי ומפלי הסחנה (גן השלושה), מצוי אתר המציג שחזור בגודל טבעי של תל עמל – היישוב הראשון של “חומה ומגדל”. למטיילים ממתינה חצר נוסטלגית המוקפת חומת עץ, ובה צריפי מגורים, מטבח וחדר אוכל גדול. באופן זה, מדגים אתר תל עמל את סגנון היישובים הללו, 57 במספר, שהוקמו בימי המרד הערבי הגדול (1936-1939). הפעילויות החווייתיות הנערכות כאן דרך קבע ממחישות את חיי החלוצים באותם ימים: פענוח צופן מורס, לבישת בגדי חלוצים, התנסות בכיבוס בגיגית ועוד. מומלץ אף לטפס לראש המגדל ולצפות אל מרחבי העמק.
פעילויות בשבוע המורשת: במקום תוצג “תערוכת האוספים”, לזכרה של רותי לבני. התערוכה, הנערכת זו השנה ה- 15, מוקדשת לאוספים שונים, כאשר השנה נושא התערוכה הוא “שמונה ימים מסביב לעולם”. כל יום במהלך התערוכה יוקדש למדינה אחרת בעולם, וביום שיוקדש לישראל (19 בדצמבר בשעות אחר הצהריים) תתקיים במקום שירה בציבור עם המוסיקולוגית נגה תמיר שמספרת את סיפורם ההיסטורי ותפקידם של שירי חנוכה בגיבוש החג הציוני שהתחדש בישראל.
בשבוע המורשת ייפתח להרצה במקום מיצג חדש הממחיש, באמצעות טכנולוגיות הדמיה שונות, את חיי החלוצים. המבקרים “מצטרפים” לקבוצה העולה על הקרקע, “מקימים” מגדל וחווים את התקופה. משך המיצג: כ-20 דקות.
כמה? כניסה לגן הלאומי 39 שקלים למבוגר, 24 שקלים לילד.
הכניסה לתערוכה ולפעילות בלבד: בהרשמה מראש ובתשלום – 20 שקלים למבוגר, 10 שקלים לילד (5-14). סדנאות להכנת פנסים (למפיונים) בתשלום 10 שקלים לפנס, אין צורך בהרשמה מראש.
מתי? 14-20 בדצמבר (תערוכת האוספים השנתית), 17-18 בדצמבר בשעות 11:00-13:00 (סדנה להכנת פנסים), 18 בדצמבר בשעות 11:00-14:00 (הרצת המיצג החדש).
איפה? תל עמל – גן לאומי גן השלושה (הסחנה), הגעה מכביש 669.
לפרטים: בטלפון 04-6581017, 04-6661960 ובאתר www.gan3.co.il/StockadAadTower
אנו מכריזים בזאת: כאן זה קרה – אולם הכרזת העצמאות. צילום: חיים צח לע”מ
פעילויות חנוכה במרכז הארץ:
בית העצמאות, תל אביב
בתחילתן של שדרות רוטשילד בתל אביב, שוכן המקום שבו הכריז בקול נרגש דוד בן גוריון, ב-ה’ באייר תש”ח על הקמת מדינת ישראל. המבנה הוקם על ידי מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל אביב, שהתגורר בו עם רעייתו צינה. ב-1930 החליט דיזנגוף לתרום את ביתו לעירייה, ובשנים 1971-1932 שימש כמוזיאון לאמנות. ב-1978 שוחזר האולם ההיסטורי שבו נערך טקס ההכרזה על הקמת המדינה, ולפני מספר שנים זכה בשיפוץ ובשימור נוספים. תצוגת הקבע של אולם ההכרזה וההקלטה המקורית של הכרזת העצמאות מעניקים הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של הטקס ומזמנים למבקרים חוויה אישית, לאומית וחינוכית.
פעילויות בשבוע המורשת: יתקיימו סיורים הומוריסטיים לכל המשפחה, הנושאים את השם “בין ישן לחדש – מסע בין תקופות וסודות”. המשתתפים מגלים כי בית העצמאות עומד לפני שיפוץ חגיגי לכבוד חגיגות 70 שנה למדינה, אך חנוכת המבנה נדחית כי האדריכלים לא מצליחים להגיע להסכמה. האם לשמור את המבנה וחפציו בדיוק כפי שהיו בעבר? או שאולי הגיע הזמן להרוס הכל ולבנות חדש? האדריכלים זקוקים לעזרת הילדים בכדי למצוא את הדרך לגשר בין “הפנים מביטות לעתיד והלב שומר את זיכרונות העבר”. הפעילות החווייתית כוללת מפגשים עם שחקנים המגלמים דמויות שונות. הסיור מסתיים באולם ההכרזה ובהדלקת נרות חנוכה.
כמה? 25 שקלים למבוגר, 35 שקלים לילד.
מתי? 13-15, 17-20 בדצמבר (לא כולל שבת), בשעות 9:00-17:00.
איפה? שדרות רוטשילד 16, תל אביב.
לפרטים: טלפון 03-5106426 ובאתר www.ihi.org.il.
גן לאומי בית גוברין-מרשה
ן לאומי בית גוברין-מרשה מציג פלא אדריכלי קדום – מערות רבות, חלקן מסתוריות ומפעימות, שנועדו למגוון שימושים במהלך ההיסטוריה, ועל כן הוכרז המקום כאתר מורשת עולמית. מלבד המערות, ממתין למבקרים אמפיתיאטרון מהתקופה הרומית ושרידים של מבצר וכנסייה מהתקופה הצלבנית. באלו נערכו חפירות ארכאולוגיות ופעולות שימור קפדניות. בשנה החולפת הוצבו שלטי הסבר והמחשה צבעוניים במתחם האמפיתאטרון, המאפשרים למבקרים להכיר את האתר בדרך חווייתית ובאמצעות משחק המזמין לגעת, להתנסות ולהתחבר אל חיי היומיום במקום.
שימור, שיחזור ופיתוח בוצעו בעבר גם במתחמים נוספים של הגן הלאומי: במערה הצידונית שוחזרו ציורי קיר מרשימים, בית הבד שוחזר כדי להמחיש כיצד פעל, תאורה הוצבה במערות החשוכות ובמתחם מערות הפעמון הוכשר שביל למוגבלים בהליכה.
פעילויות בשבוע המורשת: יום פעילות חוויתי לכל המשפחה, הכולל הדרכות, שחקנים, תחנות מידע והתנסות שיציגו את פעולות השחזור, השימור והפיתוח שנעשו לאורך השנים, ולכבוד החנוכה גם יענו על השאלה: מה בין בית המקדש, כתב עתיק וחנוכה? במהלך היום יפגשו המבקרים מדריכים ודמויות מן העבר, ביניהן אנטיוכוס שיספר כיצד הוא קשור למקום. בנוסף, יוצעו פעילויות שונות כגון סדנאות להכנת נר חרס, ציור בסגנון צידוני, הפקת שמן בבית הבד ומפגש עם צוות שימור שיספר על עבודתו ויאפשר התנסות בעבודתם המיוחדת.
כמה? 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד (18-5). חינם למנויי רשות הטבע והגנים.
מתי? 16 בדצמבר בשעות 15:00-11:00 (במקרה של מזג אוויר גשום הפעילות תידחה בשבוע, ל-23 בדצמבר).
איפה? גן לאומי בית גוברין, סמוך לקיבוץ בית גוברין, על כביש בית שמש-קריית גת (כביש 35).
לפרטים: טלפון 3639* ובאתר www.parks.org.il
פוגשים את הורדוס – שבוע המורשת בהורדיון. צילום: מנו גרינשפן
פעילויות חנוכה בירושלים והסביבה:
גבעת התחמושת, ירושלים
חוויה רב-חושית במוזיאון החדש
במלאת 50 שנים למערכה ההיסטורית על ירושלים, מציג המוזיאון החדש בגבעת התחמושת יומן מסע של העיר, לוחמיה ומשחרריה, תוך יצירת חוויה רב-חושית הכוללת חומרים שנחשפים לראשונה.
המוזיאון החדש בגבעת התחמושת מציג את המערכה על ירושלים דרך סיפורים אישיים, יחידתיים, לאומיים ובינלאומיים היוצרים מארג היסטורי ואנושי מרתק.
על פני מאות מטרים של תצוגה חדשה מוצגים לראשונה פריטים אישיים מהקרבות, ביניהם הדגל שנתלה על הכותל, הסידור שעמו התפלל הרב גורן, איורים שנעשו על-ידי לוחמים במהלך הקרבות, סרטים מקוריים של ירושלים לפני ובמהלך המערכה, סרטי קרבות ושחזורי הקרבות. התצוגה משלבת מיצגי מולטימדיה (כ-40 מקרנים), סרטי אנימציה מקוריים, מוזיקה וביצוע מחודש לשיר “ירושלים של זהב.”
פעילויות בשבוע המורשת: בכל שעה עגולה יתקיימו סיורים מודרכים המגוללים את תולדות קרבות ירושלים, מגנרל אלנבי בשלהי מלחמת העולם הראשונה ועד לסיומה של מלחמת ששת הימים. הסיורים יחלו בגן ירושלים, ייכנסו אל המוזיאון, אל אתר הקרב ויסתיימו בהיכל ההנצחה עם עדויותיהם וסיפורם של בני דור ההמשך. הפעילויות בהרשמה מראש.
בנוסף, ב-13 וב-19 בדצמבר, האתר ייפתח בערב לפעילות וסיורים לאחר רדת החשיכה, ולמופע “פגישה לאין קץ” המתכתב עם יצירתו של נתן אלתרמן. במופע ישיר וינגן נכדו, נתן סלור, ותגיש השחקנית אסנת זיביל.
כמה? 35 שקלים למבוגר, 30 שקלים לילד/סטודנט/חייל/גמלאי (הכרטיס כולל סיור מודרך במוזיאון, באתר הקרב, בהיכל ההנצחה ובתערוכת JerusaLENS, בהרשמה מראש.
מתי? 12-14, 17-20 בדצמבר בשעות 9:00-17:00. יום שישי 15 בדצמבר בשעות 9:00-13:00. בשבת סגור.
פעילות ערב ב-13 וב-19 בנובמבר, החל מ-19:00. תחילת המופע בשעה 20:00.
איפה? אתר גבעת התחמושת, ירושלים.
לפרטים ולהרשמה: טלפון 02-5829393 שלוחה 1 ובאתר www.g-h.org.il
פארק (גן לאומי) הרודיון
הארמון המבוצר הולך ונחשף
הרודיון הוא המקום שבו קרא המלך הורדוס תיגר על איתני הטבע – במאה הראשונה לפני הספירה יצר “המלך הבנאי” את אחד המבנים הנועזים ביותר בעולם הקדום. כאן, באתר שלימים ביקש להיקבר בו, על גבול מדבר יהודה, הקים הורדוס ארמון קיץ לתפארת, הנחשב פלא אדריכלי בקנה מידה עולמי.
בגן לאומי הרודיון נעשו ונעשות גם היום עבודות שימור רבות, בהן שימור המתחם הארכיטקטוני בן התקופה הרומית, הנחשב אתר יוצא דופן בקנה מידה עולמי. בנוסף, נערכות כאן פעולות שימור של מקום קברו של הורדוס ופעולות שימור רבות נוספות. באתר אף נעשות חפירות ארכאולוגיות בשיתוף משלחות מחקר. באופן זה, מתחדש האתר כל העת: מכלולים חדשים שהיו קבורים תחת עפר והריסות נחפרו, נעשו בהם פעולות שימור, ובקרוב יהיה ניתן לבקר בהם.
פעילויות בשבוע המורשת: “חוגגים מורשת בהרודיון” – הגן הלאומי המתחדש מזמין מבקרים לסיור עם ארכיאולוג שבמהלכו יציצו המבקרים אל העבר ואל החפירות החדשות. הסיור יעבור בתערוכת התמונות שתוצג בחנוכה בבורות המים, יחד עם הרצאה שתגולל את סיפורם של הממצאים שנחשפו בחפירות. לסיום, יתענגו המשתתפים על אתנחתא מוזיקלית, כולל כיבוד קל ושתייה חמה.
סיור עם הארכיאולוג בתערוכה ארכיאולוגית חדשה המתקיימת בבורות המיל שבארמון ההר, הרצאה שתגולל את סיפורם של הממצאים שנחשפו בחפירות ואתנחתא מוזיקלית. לסיום, הדלקת נרות חנוכה עם שתיה חמה וסופגניות.
בנוסף, הסיור “יש חדש בהרודיון”, הכולל אף הוא ביקור בתערוכה החדשה, וממשיך אל תצפית נוף על מדבר יהודה וירושלים וגילוי נבכי הארמון המבוצר. לסיום, טיפוס לשרידי קבר הורדוס שנחשפו לאחרונה.
כמה? 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד (18-5). חינם למנויי רשות הטבע והגנים.
מתי? 14 בדצמבר בשעות 15:30-11:00 (חוגגים מורשת בהרודיון) ובשעות 11:00 ו-13:00 (סיור בתערוכה) בשעה 15:30 (הדלקת נרות חנוכה); 15-20 בדצמבר בשעה 12:00 (הסיור “יש חדש בהרודיון”).
איפה? פארק (גן לאומי) הרודיון, סמוך ליישוב תקוע. הגישה מכביש 398, דרך שכונת הר חומה בירושלים.
לפרטים: טלפון 3639* ובאתר www.parks.org.il
פעילויות חנוכה בדרום:
סוסיא – עיירה יהודית קדומה
חיי יומיום בארץ-ישראל: בין בית הכנסת למנהרת המילוט
באתר סוסיא, הממוקם בדרום הר חברון, התגלו כבר בסוף המאה ה-19 שרידיה של עיר יהודית שפעלה מתקופת התלמוד ועד לשלהי התקופה הביזנטית. בתקופה הביזנטית אף פעל בעיר בית כנסת, הנחשב לגולת הכותרת של התגליות שנחשפו באתר.
המבקרים כיום בעיירה הקדומה, מוזמנים לעמוד מקרוב על חיי היומיום של היהודים בארץ ישראל בתקופת התלמוד באופן מוחשי – ולסייר בין שרידי המבנים, המקוואות, הכתובות, מנהרת המילוט (שבה אף ניתן לזחול) העיטורים והסמלים היהודיים החקוקים באבן ובפסיפס, המנורות הרבות החקוקות בסלע וכמובן – מבנה בית הכנסת המפואר, שבו שחזור של בימת ארון הקודש המיוחדת (במת התפילה העשויה שיש מוצגת כיום במוזיאון ישראל בירושלים). כל אלו שזורים בסיור מתמשך, המגולל צעד אחר צעד פרשיה מרתקת שמרגישה כאילו נסתיימה רק לפני שעה קלה. באתר העתיקות ממוקם מרכז מבקרים, המשמש מבואת כניסה. במקום אף נחנך מיצג אור-קולי חדש, המוקרן בלב מערה קדומה.
פעילויות בשבוע המורשת: “בעקבות המנורה ושמן הזית”: הדרכות, צפייה במיצג שבמערה, פעילויות יצירה לילדים, מעבר במנהרת המילוט ועוד.
כמה? 26 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד.
מתי? 13-14 בדצמבר, 17-20 בדצמבר בשעות 9:00-16:00. יום שישי 15 בדצמבר בשעות 9:00-14:00. בשבת סגור.
איפה? סוסיא הקדומה.
לפרטים: טלפון 1599-5000-37 ובאתר www.atarsusya.co.il.
האתרים המתחדשים יציעו פעילויות ייחודיות המתאימות לכל המשפחה, כמו סיור מודרך אל שרידי קבר הורדוס שנחשפו לאחרונה בפארק (גן לאומי) הרודיון, היכרות עם מטוס הקומנדו ששימש להעלאת יהודים מעיראק בחשאי בשנת 1947 והגיע השנה אל מחנה המעפילים עתלית, כאשר זמרי האופרה הישראלית יחיו את האתר עם מיטב קטעי אופרה מוכרים, שירי מחזות זמר וגם קלאסיקות ישראליות בביצועים מיוחדים. אפשר יהיה לפגוש את זמרי האופרה גם בבית זינאתי בפקיעין, שם גם יתקיים סיור מודרך, מנוגן ושר ובאתר השחזור בראש פינה – בשילוב פעילות בתים מספרים והפעלות לילדים.
פעילויות שבוע המורשת מתקיימות בימי חג החנוכה – בין התאריכים 12 בדצמבר 2017 ועד ה- 20בדצמבר 2017 (כ”ד כסלו-ב’ בטבת תשע”ח). כל הפעילויות מתקיימות ללא תוספת תשלום על דמי הכניסה. במסגרת שבוע אתרי המורשת בישראל, תוכלו לשמוע ולחוות מעט מן הסיפורים של האנשים שחיו ופעלו בעבר בעשרות אתרי מורשת ברחבי הארץ. שבוע אתרי המורשת מתקיים ביוזמת משרד ירושלים ומורשת, רשות הטבע והגנים, המועצה לשימור אתרי מורשת ורשות העתיקות כדי להעלות את מודעות הציבור למורשת ולחשיבות של שמירתה בשבוע השיא של פעילותם, בחופשת חנוכה הקרובה. שבוע המורשת בישראל הוא הזדמנות לפגוש מדריכים מיומנים שידובבו את הדמויות, ויפיחו רוח חדשה במכתבים ובתמונות שמעירים לחיים את סיפורה של הארץ ומתיישביה לאורך ההיסטוריה.
כל הפעילויות מתקיימות ללא תוספת תשלום על דמי הכניסה לאתרים.
פעילויות חנוכה בשבוע המורשת – סוסיא. צילום: נדב אברהמוב
שבוע אתרי המורשת בישראל – חנוכה 2017
מגלים חדש בעבר: שבוע המורשת 2017 בישראל
חג החנוכה תשע”ח | 12-20 בדצמבר 2017
למידע נוסף הכנסו לאתר המועצה לשימור אתרים: לפרטים לחצו כאן…
פרטי המקום
מחירים
לוח הופעות
תאריך | שעה | שם המקום | טלפון |
---|