דמי כיס לילדים – כן או לא?
אחד הנושאים הטעונים ביותר בנוגע לגידול ילדים הוא עניין דמי הכיס: האם לתת לילדים דמי כיס על בסיס קבוע או שאולי כדאי לתת להם כסף רק כאשר הם מבקשים אותו עבור צורך ספציפי.
אין תשובה אחת לשאלה הזו ולכל אחת מהגישות יש יתרונות וחסרונות, במיוחד כשהיום כסף לא מגיע רק בצורה של שטרות, אלא גם ככרטיסי מתנה או כרטיסי אשראי נטענים.
אז קודם כל קצת נתונים: מנתוני סקר שבוצע בשנים האחרונות עלה כי 47% מהילדים בני 6-12 מקבלים דמי כיס.
בשכבת הגיל היותר מבוגרת (12-17), 66% מהילדים ובני הנוער זוכים לדמי כיס. (בסך הכול מדובר על 58%).
סכום דמי הכיס הממוצע עומד על ₪118 בשכבת הגיל הצעירה יותר ו-₪237 לחודש בשכבת הגיל המבוגרת יותר.
עוד נתון מעניין שעולה בסקרים מצביע כי רוב ההורים לא סומכים כנראה על האמצעים הדיגיטליים, ו-95% מהם נותנים לילדים את דמי הכיס במזומן.
למה כן לתת דמי כיס?
מלבד העובדה הברורה מאליה שמתן דמי כיס לילדים אמור לתת שקט להורים ולמתן את כמות הנדנודים.
חלק מהם מאמינים כי הדבר יתרום לעצמאות הכלכלית שלהם וילמד אותם את הערך האמיתי של הכסף וגם את המשמעות של דחיית סיפוקים והצבת גבולות. (“אם לא יהיה לי מספיק כסף החודש, אני אחסוך ואקנה את מה שאני רוצה בחודש הבא”).
מצד שני, כדי שזה יעבוד, ההורים חייבים לשמש דוגמה להתנהלות כלכלית נכונה. הורים שמבזבזים באופן ספונטני ומראים לילדים שהכול מותר, בדרך כלל עלולים לגלות שגם הילדים מתנהגים בצורה דומה.
אם בחרתם במתן דמי כיס, הנה כמה עצות למתן דמי כיס באופן חכם:
- בגילאים צעירים עדיף להתחיל עם דמי כיס של כמה שקלים לשבוע.
- אל תתנו את קבלת דמי הכיס במטלות או עזרה בבית.
- רצוי לקבוע מראש לאילו מטרות דמי הכיס יוכלו לשמש ולאיזה לא.
- בגילאים צעירים, אם הילד מבקש לחסוך, הציעו לו לשמור אצלכם את הכסף עד שיוכל לקנות את מה שהוא רוצה.
- בגיל מבוגר יותר אפשר לעודד את הילדים לצאת לעבוד ולתת להם תגמול בדמות דמי כיס גבוהים יותר.
- ניתן לחלק מראש את דמי הכיס ל״ביזבוזים״ ולחיסכון. (רוצים לדעת איך הכי נכון לחסוך לילדים? קראו כאן…
למה לא לתת דמי כיס?
מעבר לעניין שמתן דמי כיס לא תמיד מוביל לתוצאות הרצויות, כאשר הילד מסתובב עם כסף הוא עשוי להיקלע לסיטואציות חברתיות שבהן הוא נאלץ להלוות כסף לחבריו, כסף שבמקרים רבים לא חוזר אליו… כלומר, נוצר כאן עוד גורם של לחץ במקום שקט נפשי להורים ולילד.
כמו כן, לא כל הילדים מסתפקים בדמי הכיס שהם מקבלים ויודעים כיצד לדחות סיפוקים, כך שמאה שקל בחודש יכולים להפוך בקלות ל-150 או אפילו 200, כאשר להורים קשה לסרב.
דמי כיס הם לא תחליף לחינוך כלכלי
אחד הממצאים הברורים שעולים ממחקרים בנוגע לדמי כיס הוא שמתן דמי כיס לא יכול להחליף חינוך להתנהגות כלכלית נכונה. למרבה הצער, ילדים לא ממש לומדים את הנושא החשוב הזה בבית הספר ושיעורים בכלכלת המשפחה הם כבר מזמן לא חלק מתוכנית הלימודים.
כאמור, ילדים נוטים לקבל החלטות כלכליות נכונות כתוצאה מהדוגמה האישית שהם מקבלים מהוריהם, בדגש על מעורבות הילדים בגיבוש וניהול התקציב המשפחתי.
מומחים לכלכלת המשפחה מדגישים כי הדרכה הורית תיאורטית (בניגוד למעשית) בנושאים פיננסיים לא תשפיע ברוב המקרים על ההחלטות הכלכליות של הילדים.
החינוך הפיננסי של ילדיכם אינו מסתיים בהקניית ידע תיאורטי, ומחייב אתכם ההורים במתן דוגמא אישית לניהול תקציב ביתי נכון, חכם ומדויק, תוך שיתוף מלא של הילדים.