חדרי המיניאטורות של הלנה רובינשטיין במוזיאון תל אביב לאמנות
חדרי המיניאטורות של הלנה רובינשטיין במוזיאון תל אביב יוצגו החל מהשבוע בתערוכה חדשה אחרי תהליך ארוך של שימור וחידוש.
לכבוד שנת ה-90 למוזיאון תל אביב לאמנות, חדרי המיניאטורות המיוחדים של מייסדת אימפריית היופי הלנה רובינשטיין, זוכים ולתצוגה מחודשת בעיצוב עכשווי המותאם לקטנים ולגדולים כאחד, לאחר שימור נרחב ויסודי שנמשך 4 שנים.
מה רואים בתערוכת חדרי המיניאטורות?
המבקרים בתערוכת חדרי המיניאטורות שאצרה גלית לנדאו אפשטיין, מוזמנים לצעוד ברחוב תל אביבי טיפוסי ולהביט מבעד לחלונות בנייניו אל קפסולות זמן זעירות החושפות מגוון חדרים גדושי פריטים מהמאה ה-16 ועד תחילת המאה ה-20.
הילדים יוכלו להציץ אל סלון ויקטוריאני או אל מטבח אוסטרי כפרי מהמאה ה-19, לגלות חפצים מבית ממכר עתיקות אנגלי לפני כמאה ושמונים שנה, או לדמיין את חייו של צייר בוהמיין במונמרט בפריז של תחילת המאה ה-20.
בתערוכה תוכלו לראות עם הילדים חדר אוכל מתקופת הבארוק הספרדי דרך סלון רוקוקו צרפתי מאמצע המאה ה-18, חדר אנגלי ויקטוריאני מהמאה -19 ועד בסטודיו פריזאי של אמן בתחילת המאה ה-20.
עוד בתערוכה דגמים מיניאטוריים של חפצים עם פרטים מדוייקים כמו נברשת בחדר אוכל וויקטוריאני, כיריים במטבח אוסטרי, פסנתר כנף בסטודיו במונמרטר ותיבת אוצר בבית ממכר לונדוני לעתיקות.
החדרים בתערוכת בתי המיניאטורות מעוצבים בדיוק רב בפרטים ועשויים מחמרים מקוריים הכוללים בין היתר: שנהב, אם הפנינה, כסף, בדולח, מהגוני, בדיל ומשי.
החדרים, שהוצגו לראשונה בסלון ביתה של האספנית ב־1935 המשיכו מסורת של בתי מיניאטורות שהופיעו לראשונה בגרמניה ובהולנד במאה ה -17 ונועדו להקסים ולהדהים את הצופה.
מכל אוצרות האמנות שאספה הלנה רובינשטיין, חדרי המיניאטורות היו חביבים עליה במיוחד.
בספרה האוטוביוגרפי חיי למען היופי, כתבה הגב’ רובינשטיין: “מומחים ומבקרי אמנות מארצות רבות באו לראות את החדרים המיניאטוריים שאספתי, אבל אני חושבת שיותר מכול נהניתי להראותם לילדים”.
הלנה רובינשטיין אספה במהלך חייה עשרות אלפי חפצים מיניאטוריים. ברשותה היו עשרות חדרים שהוצגו בבתיה ובסלוני היופי שלה בניו יורק ובפריז, והמבקרים בהם התפעמו מפלא העולמות הממוזערים.
חדרי מיניאטורות – מסמל סטטוס לבתי בובות לילדים
חדרי מיניאטורות, הידועים גם בשמות: Cabinet houses, Dollhouses, Baby houses שימשו בתקופתם כסמל סטטוס של בעליהם.
מקורם בחדרי הפלאות ההיסטוריים שהציגו אוצרות נדירים לעיני אורחי בעל הבית. לבתי המיניאטורות היה גם תפקיד חינוכי בהוראה של ניהול משק הבית לנשים באמצעות הדגם החזותי של הבית האידיאלי.
במרוצת השנים נהיו חדרי המיניאטורות לתחביב נפוץ של נשות המעמד הגבוה.
רק במאה ה-20, התבססו בתי בובות כצעצועים המיועדים למשחק ילדים.
הכל בזכות סטאשק
אהבתה של רובינשטיין לחדרים מיניאטוריים החלה עוד בילדותה בפולין. היא זוקפת את החשיפה הראשונה אליהן לזכות סטאשק, הגנן בבית סבא וסבתא, שגילף ריהוט מעץ לבית הבובות של הלנה ואחיותיה בעת ביקורן שם.
החדרים המגוונים משייטים בין תקופות היסטוריות שונות ובין שפע סגנונות שתאמו את אופייה הססגוני של האספנית.
חדרי המיניאטורות נתרמו לאוסף המוזיאון מתוך עיזבונה, הוצבו מ־1968 בביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת זמננו , ולאחר מכן הועברו לתצוגת קבע בקומה הראשונה של הבניין הראשי של המוזיאון.
אנחנו נעדכן כאן במידה ויהיו במקביל לתערוכה גם פעילויות לילדים וסדנאות יצירה בהשראת תערוכת המיניאטורות.
חדרי המיניאטורות של הלנה רובינשטיין
איפה? מוזיאון תל אביב לאמנות
הפתיחה: החל מ-27 במאי 2022
ללא תאריך נעילה
אוצרת: גלית לנדאו אפשטיין
לפרטים נוספים:
מוזיאון תל אביב לאמנות טלפון: 053-9382377
או באתר: www.tamuseum.org.il
אולי יעניין אותכם גם:
מוזיאון המיניאטורות עולם קטן גדול ביקנעם…