חצבים פורחים וטיולים אינספור
איפה אפשר לראות חצבים פורחים השנה חוץ מאשר בתמונות שבגן או בבי”ס? למה חצבים פורחים בסתיו? מי סימן איתם את גבולות הממלכה? איפה החצב מוגדר כצמח מוגן? מי בא קודם – העלים או הפרח?
פורסם: 20 באוגוסט 2020 | עדכון 20 בספטמבר 2024
החצב, סמלו של הסתיו הישראלי, מבצבץ פתאום מהאדמה היבשה ומגיע לשיא פריחתו מדי שנה בתחילת חגי תשרי, עם עמודי תפרחת לבנים שמלמדים אותנו כמה חשוב הטיימינג בחיים.
בעקבות המצב, בדקנו איפה אפשר לראות השנה חצבים באזורים בטוחים יחסית לטיולים בהתאם לעדכוני פיקוד העורף.
בתקופה בה הוא פורח, אין לחצב מתחרים על תשומת הלב של הדבורים ושאר החרקים המעופפים שמאבקים אותו, מה שמאפשר אפילו לפרח לבן ופחות בולט וצבעוני לשמור על קיומו בטבע.
אז איפה רואים חצבים פורחים בסתיו?
החצבים פורחים כמעט בכל הארץ, בצפון: בגליל ובגולן, במרכז וגם בדרום ובהרי ירושלים. אם תיסעו בימים אלה לאורך כביש 6 תוכלו לחלוף על פני פריחה של חצבים שנשתלו במקום לאחר העתקתם בזמן הקמת הכביש (שימו לב אין מקומות עצירה או תצפית לאורך הכביש המהיר).
אספנו עבורכם כמה ריכוזים מרשימים ששווים טיול במיוחד עם הילדים וגם כמה עובדות מעניינות שאולי לא ידעתם.
חצבים בנחל עיון וגבעת החצבים במטולה? בתקווה שבשנה הבאה
בשנה שעברה יצאנו ליום טיול בין מפלים שוצפים, חצבים פורחים, ציפורים נודדות, מטעי תפוחים, מוזיאונים, החלקה על הקרח או טרקטורונים? בקצה אצבע הגליל העליון, ליד המושבה מטולה, מתחיל מסלול הטיול היפייפה של נחל עיון ומפל התנור.
השנה בעקבות המצב בצפון, שמורת נחל עיון סגורה כבר כמעט שנה ואל פריחת החצבים שבמטולה לא ניתן להגיע לצערנו בעקבות המלחמה. תשמרו לכם את הכתבה הזאת לתזכורת לטייל באזור בימים שקטים יותר.
בתקווה שיבואו ימים שקטים וכל התושבים והמטיילים יוכלו לחזור גם לאצבע הגליל בבטחה.
המסלול, שמתאים גם לטיול עם הילדים, כולל הליכה לאורך הקניון המצוקי של הנחל, מעבר בין סדרת המפלים. במקום נחנכה לאחרונה מרפסת תצפית חדשה, המאפשרת להתקרב עד מפל התנור המפורסם ואל תשכחו לקחת בגדי ים ובגדים להחלפה לילדים ולעבור בבריכות השכשוך, שתאפשר שחיה במי הנחל הצוננים בסוף המסלול.
גבעת החצבים: בעונת הפריחה של החצבים (בתחילת ספטמבר) ממש לפני תחילת המסלול, שווה לעצור לתצפית קצרה בגבעת החצבים שליד בית הקברות של מטולה, להתרשמות ממשטחי הפריחה הלבנים.
אטרקציות נוספות באזור:
בחזרה ממטולה מומלץ לעצור עם הילדים לביקור במוזיאון הצילום בתל- חי,תוכלו ללמוד בדרך חווייתית על תהליך הצילום (ואפילו להכנס לתוך מצלמה) ולהשתתף בסדנאות צילום לילדים. לילדים הגדולים יותר, מחכה בפיינטבול איילת השחר,יום של אקשן הכולל משחקי ירי צבע וצניחה חופשית לילדים, ברייזר הצפון תוכלו לצאת לטיול ריינג’רים משפחתי בגליל התחתון בנופים יפייפים בין שדות וכרמים.
עוד באזור: המושבה מטולה על שלל מסעדותיה, טיול אופניים באגמון החולה וצפייה באלפי ציפורים נודדות, פארק קנדה לחובבי ההחלקה על הקרח ואטרקציות נוספות.
איך מגיעים? מכביש 90, עוברים את מטולה, עד הקצה הצפון מזרחי של המושבה שם מתחיל המסלול הארוך של הנחל. יש מסלול קצר יותר, היוצא מדרום למושבה.
לפרטים:
שמורת נחל עיון:04-6951519
הכניסה לשמורה בתשלום – לגבעת החצבים הכניסה חופשית.
עוד על טיול בנחל עיון…
מעין סלוקיה: מי מעיין צלולים וחצבים פורחים
מעיינות סלוקיה ברמת הגולן – בתקווה שהמצב יאפשר
המעיינות מהם מגיעים המים המינרלים המפורסמים, הוסדרו לפני כמה שנים לביקור המטיילים בגולן ונבנו לצידם שבילי הליכה נוחים ומוצלים וסדרה של בריכות ונחלים קטנים.
המסלול הקצרצר, הקרבה למים והצל של עצי האקליפטוס, הופכים את הביקור במקום למסלול טיול אידיאלי עם ילדים כל השנה ובמיוחד בסוף הקיץ החמים. בעונת הפריחה של החצבים, תוכלו לראות באזור, ריכוזי פריחה בשדות המקיפים את המעיין.
אטרקציות נוספות לילדים באזור: מרכז המבקרים של מי עדן בקצרין אינו פעיל כיום לצערנו אבל ברמת הגולן ובמיוחד בקיבוץ עין זיוון תוכלו למצוא המון אטרקציות לילדים כמו השוקולד של דה קרינה, קטיף עצמי בהתאם לעונה וסיורים במרכז המבקרים של בראשית, טיולי טרקטורנים וריינג’רים, טיולי סוסים ועוד שמחכים לימים שקטים ולחזרה של המטיילים והמשפחות לאזור.
איך מגיעים? נוסעים לרמת הגולן על כביש 87 , עוברים את צומת יהודיה, ממשיכים ישר, עוברים את צומת קצרין וכמה מאות מטרים אחרי הצומת, תראו את הכניסה למעיין.
הכניסה חופשית. שימו לב בעקבות המצב בצפון – חשוב להתעדכן בהנחיות פיקוד העורף והנחיות הצבא והמועצה האזורית לגבי התנועה באזור.
מעיין סלוקיה…
תל ידפת – מלחמות היהודים, מנהיג שהפך לסופר החצר ויער לבן של חצבים
תל ידפת, יישוב גלילי הררי קטן שהפך בימי המרד הגדול ברומאים, למרכז מבוצר שמשך אליו אלפי מורדים מכל הצפון, שניסו לעמוד בו מול מצור ממושך של גייסות הרומאים, שהצליחו לכבוש אותו בסופו בקרב אכזרי ולא השאירו בו אבן על אבן.
פחות מפורסם אמנם ממצדה – אבל תיאורי המצור והחורבן אותם כתב בספרו יוספוס פלאביוס, מנהיג המרד בידפת שערק במהלכו ועבר לצד המנצח, והפך לסופר החצר של הקיסרים ברומא, לא משאירים הרבה מקום לדימיון.
היום נשארו בתל מעט תלי חורבות, בורות מים וחלקים מהחומה הקידמית, פסלי מתכת להמחשה של המצור הרומאי ונוף גלילי פסטורלי שמומלץ מאוד לטייל בו בעונת הפריחה, אז התל כולו מתכסה במעטה לבן של חצבים.
מעל תל ידפת מתנשא הר צלמון שמומלץ לטייל אליו במסלול הליכה מעגלי, ממנו נשקפת בקעת בית נטופה המרופדת בחלקות שדה קטנות כמו שמיכת טלאים ונופי הגליל, אם תלכו בשקט אולי תזכו לראות בדרך באחת מהסלעיות גם שפני סלע ואם תסתכלו על הקרקע, תוכלו למצוא המון אבני קוורץ נוצצות ומאובנים שמאפיינים את האזור.
אטרקציות באזור:
ביער הקופים במושב ידפת הסמוך, תוכלו לשוטט בנחת בין העצים ולצפות ולהאכיל את הקופים שמסתובבים בו חופשי או בפינת החי עם חיות המשק וחיות בר.
איך מגיעים? מצומת המוביל 77 ו-79 פונים לצומת יפתחאל, צפונה לכביש 784, אחרי 13 ק”מ, פונים בצומת יודפת ימינה וממש לפני הכניסה למושב נפנה שמאלה למטה עד לחניון.
חצבים פורחים בחרבת קרתה – נוף לים, סיפורי אבירים ומלח הארץ
מי שיירד בספטמבר מכביש החוף הסואן אל מחלף עתלית יופתע לגלות בקרבת מחנה המעפילים גבעת תצפית מקסימה ולא מוכרת שמשקיפה על הים ואל בריכות מפעל המלח המתכסה בחגי תשרי בפריחה של חצבים.
טיפוס קצר במעלה הגבעה יביא אותנו אל מרפסת תצפית גבוהה שנבנתה על שרידי מבצר לה דטרוא – מצודת משמר של הצלבנים שהגנה על השיירות שנעו על דרך הים ובהמשך שימשה המגן קדמי על מבצר עתלית הסמוך.
המצודה נהרסה עם השנים ולנו רק נשאר להנות מהנוף, להביט אל הים בין עמודי החצבים ולדמיין את ספינות האבירים עוזבות את הארץ בדרכם חזרה לארופה או את אוניות המעפילים המתקרבות לחוף בחסות החשיכה.
שלט קטן על דופן המבנה מציין שהתצפית נבנתה לזכרו של איש המלח ומייסד משפחת דנקנר שהקים על החוף הסמוך את מפעל המלח הוותיק של עתלית.
חוף עתלית: חצבים פורחים ועתיקות אינספור
עוד אטרקציות באזור: סיור במחנה המעפילים של עתלית וביקור באוניה המשוחזרת וכמובן שחיה בים בחוף עתלית הסמוך.
איך מגיעים? יורדים מכביש החוף במחלף עתלית, פונים לכיוון הים ומול מחנה המעפילים, פונים שמאלה לכיוון היישוב עתלית. מיד אחרי הפניה פונים ימינה בעקבות השילוט לחורשת לימור שם נחנה. נמשיך ברגל דרך החורשה לכיוון מערב דרך מדרגות המובילות אל השמורה.
הכניסה חופשית.
שביל החצבים בתל דור
לאורך שביל הים, בשמורת תל דור הוקם מסלול מונגש המאפשר הגעה עד התל ולצידו יש גם דביל עם חצבים הפורחים בלבן מול הכחול של הים. הכניסה חופשית.
איפה: תל דור ליד קבוץ נחשולים
חצבים מול המכתש הגדול
בתצפית היפה דל הר אבנון המשקיפה טל מכתש ירוחם (המכתש הגדול) יש פריחה יפה של חצבים הפורחים בפריחה מפתיעה באמצע המדבר.
אמנם לא מדובר על משטחים נרחבים של פריחה אבל המראה של עמודי הפריחה הלבנים מול מרחבי המדבר מרשים ומצטלם הכי יפה בזריחה..
עוד אתרי פריחה של חצבים ששווה להכיר:
* גבעת נפוליאון – ליד החווה בתל אביב (כניסה מרחוב רוקח – רמת גן)
* גשר המשאלות ביפו
* בירדן ההררי באזור מיצד עתרת
* בכניסה ליישוב בית חנניה שליד כביש 4
* בגן הלאומי תל אפק נשתל שביל החצבים
* בגן הלאומי אשקלון ממש ליד הכניסה וברחבי הר הנגב ושדה בוקר במשטחים דלילים יותר.
* מכירים עוד מקומות עם פריחה של חצבים שפיספסנו? מוזמנים לכתוב לנו למטה בתגובות ונשמח לשתף את כולם.
כמה דברים שאולי לא ידעתם על חצבים:
למה חצב?
על זה שהוא יודע לחצוב את דרכו בסלע גם אנחנו שמענו – אבל יש גרסא נוספת שטוענת ששמו ניתן לו בגלל הטיימינג – כי הוא מתחיל לצמוח בחצי חודש אב.
החצב מאחר לפרוח ולא מקדים
כמו שמקובל לחשוב: העלים הירוקים יוצאים בתחילת החורף ובמקביל מתחילה להווצר בתוך הבצל הפריחה, אבל היא מחכה בסלנות עד סוף הקיץ כדי לצאת.
עלי ובצל החצב רעילים
אבל רק עד הקיץ – אז העלים הירוקים נובלים ובעלי החיים נהנים מהם בלי סכנה.
החצב שימש בעבר לסימון חלקות ושטחים
ומסופר כי יהושע בן נון השתמש בו לתיחום הגבול בין שבטי ישראל.
פריחת החצב מה פורח קודם?
הפריחה מתקדמת מלמטה למעלה.
החצב נחשב לצמח מוגן רק בנגב
שם הוא נדיר לעומת שאר אזורי הארץ בהם הוא אינו נמצא בסכנת הכחדה.
עוד מידע על החצב ופרחי ארץ ישראל באתר צמח השדה…
ומי עוד מבשר את הסתיו חוץ מהסתוונית? טיול אל עמק החלמוניות…