מיוחד לפסח-מתכונים מהירים שילדים אוהבים
24.3.2010יעל ניסקי
פסח בפתח ורובנו כבר שוברים את הראש במה להאכיל את הילדים. הפיצות–אינן, נגוזו, וכך גם הלחמניות, הטוסטים ושאר מיני המאכלים האהובים עליהם. את מקומם תופסים מצות ומצרכים כשרים לפסח המחייבים לא מעט דמיון ויצירתיות על מנת ליצור מהם מנות טעימות. מתוך תחושת המצוקה, יצאנו לחקור הורים, בשלנים ושפים שכבר ניסו את הכל ויש להם בשורות טובות. לפניכם מספר הצעות למתכונים לילדים לפסח – לא רק מצה עם שוקולד ומצה ברייט.
טוסט מצות של אמא
המצרכים
5מצות
גבינה צהובה פרוסה
גבינה מלוחה
2ביצים
מלח ופלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. מרטיבים את המצות במים תחת הברז ומניחים אותן על מגבת נקייה.
מכסים במגבת נוספת עד שהמצה מתרככת, במשך דקה או שתיים.
2. טורפים את הביצים ומתבלים במלח ופלפל.
3. חותכים כל מצה לרבעים. לוקחים רבע מצה, שמים עליה חצי פרוסה
של גבינה צהובה, מפזרים מעט גבינה מלוחה ומניחים מעל רבע מצה.
כך מכל מצה מתקבלים שני כריכים.
4.מחממים שמן בגובה של כחצי ס"מ במחבת רחבה. טובלים כל כריך
בביצה ומיד מניחים בשמן החם. הופכים ומוציאים מהשמן כאשר
הכריך שחום ופריך. מגישים חם עם סלט קצוץ דק וגבינה לבנה.
בורקס לפסח? צילום: יוסי יותם
"בורקס"מצות לפסח
מתוך ספרה של רותי קינן בישול לפסח, בהוצאת כתר
כמעט כל מלית של חול תתאים למילוי החטיפים החגיגיים האלה:
מלית תפוחי אדמה, או פטריות, תרד, או מלית הגבינה שכאן:
המצרכים ל-24 מנות
6מצות
250גרם גבינה לבנה
100גרם גבינה בולגרית
מלח, פלפל
3ביצים
50גרם שומשום (לא הכרחי)
חמאה או שמן לטיגון
ההכנה
1.מרטיבים את המצות, משהים בין מגבות נייר לכ-30 דקות וחותכים
כל אחת לארבעה. שומרים על הריבועים הלחים בין מגבות נייר.
2.מערבבים את הגבינה הלבנה עם הגבינה הבולגרית ומתבלים במלח
ובפלפל לפי הטעם. טורפים את הביצים ומוסיפים מעט מהן
(כמות של כחצי ביצה)לתערובת הגבינה.
3.מניחים מעט מהמלית במרכז כל ריבוע מצה ומקפלים לשניים ליצירת משולש.
4.מחממים את החמאה או השמן במחבת גדולה. טובלים את המשולשים הממולאים
בביצים הטרופות ולאחר מכן בשומשום ומטגנים עד שהם מזהיבים משני הצדדים.
מגישים חם.
פשטידת בשר בנוסח טורקי
המצרכים
5מצות
5ביצים
500גר’ בשר טחון
בצל
פטרוזיליה
מלח ופלפל
3כפות שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. מטגנים בצל עד שהוא הופך לשקוף. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים
עד שהוא מתפורר ו"נסגר".מתבלים בפטרוזיליה קצוצה, מלח ופלפל
לפי הטעם ומורידים מהאש.
2.מרטיבים את המצות במים תחת הברז ומפוררים אותן בקערה.
מוסיפים את הביצים ואת תערובת הבשר, מלח ופלפל לפי הטעם.
שופכים לתבנית אפיה משומנת ומברישים מעל במעט שמן.
3. אופים ב-180 מעלות כ- 45 דקות או עד שהפשטידה אפויה.
ניוקי ירקות שוק–שעועית, פטריות פורטבלו, שרי ושום
שף שי טנא, ביסטרו הכובשים
4מנות
מצרכים לניוקי:
6תפו"א מסוג דזירה
150גרם קמח מצה
1/4כף מלח
2חלמונים
1ביצה
הכנה
1. לאפות את תפו"א עם הקליפה ולפזר מעליו מלח גס.
בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות למשך שעתיים.
2. להוציא את תפוחי האדמה מהתנור, לחצות אותם ולרוקן
את התוכן בעזרת כף לתוך קערה עמוקה.
להוסיף את שאר המרכיבים לקערה וללוש עד קבלת בצק אחיד.
3. לחלק את הבצק ל-4. לקמח משטח עבודה ולרדד כל חלק לצורת
נחש ארוך בקוטר ס"מ אחד. לחתוך את הנחש לחתיכות של1.5 ס"מ.
4. להרתיח מים בסיר ולהוסיף את המים הרותחים את הניוקי.
ברגע שהם צפים זה אומר שהם מוכנים.
מתכון לרוטב ירקות
מצרכים
5פטריות פורטבלו חתוכות לרבעים
כוס שעועית ירוקה חלוטה
3שיני שום
כוס שרי חתצויות לשתיים
חמי מכל שמנת מתוקה
מלח ופלפל
2קוביות חמאה
2כפות שמן זית
רבע כוס יין לבן
הכנה
1. במחבת ברזל להוסיף2 כפות שמן זית ולהוסיף את הניוקי להקפיץ
עד להזהבה.
2. להוסיף את הפטריות, להקפיץ כחצי דקה, להוסיץ את השעועית
והשום חתוך לפרוסות- מקפיצים כדקה.
3. מוסיפים מלח והפלפל (לפי הטעם) ואת העגבניות שרי. לאחר כ-20
שניות להוסיף גם את היין.
4. מאדים את היין, מוסיפים את השמנת. להמשיך ולבשל על אש בינונית
עד לרתיחה של השמנת.
5. מוסיפים את קוביות החמאה להסמכת הרוטב.
6. להגיש חם.
מצה ברייט מתוק של רונה מוזר
מצרכים
תפוח עץ
2כפות סוכר
25גרם חמאה
חצי כפית תמצית וניל
קורט קינמון
3מצות
3ביצים
3כפות חלב
חמאה לטיגון
להגשה: קרם פרש או שמנת חמוצה
אבקת סוכר
אופן הכנה
1.קולפים את התפוח, מגלענים וחותכים לקוביות קטנות.
2.במחבת על חום בינוני ממיסים חמאה וסוכר ומבשלים
את קוביות תפוחי העץ עד שהם מזהיבים ומקורמלים.
משאירים מעט קוביות בצד לקישוט.
3.בינתיים מרטיבים את המצות במים עד שהן מתרככות,
קורעים אותן לחתיכות (החלק האהוב על הילדים) ומערבבים
יחד עם הביצים, החלב, תמצית הוניל והקינמון. מוסיפים את התפוחים.
4.מטגנים מעט את הבלילה עד שהיא מתייצבת ואז הופכים על
הצד השני בעזרת צלחת נוספת.
5.זורים אבקת סוכר ומגישים עם השמנת או הקרם פרש
לצד מעט תפוחים לקישוט.
בראוניז – יכול להיות גם טעים וגם כשר לפסח. קונדיטוריה שמו
בראוניס שוקולד כשר לפסח
מיקי שמו, מבעלי רשת שמו הקונדיטוריה
מצרכים
100חמאה
200גרם שוקולד מריר
1כפית נס קפה
5ביצים
1כוס סוכר
1כוס קמח מצה
1כפית אבקת אפייה
אופן הכנה
1. ממיסים חמאה, שוקולד ונס קפה.
2. מקציפים5 ביצים ו-1 כוס סוכר לקצף בהיר ומבריק. מוסיפים אליהם
את תערובת השוקולד ולבסוף את קמח המצה ואבקת האפייה.
3. אופים בתבנית ביתית ב-170 מעלות כ-35 דקות.
4. מצננים, עוטפים בניילון ומכניסים למקרר לשעה ופורסים לקוביות.
5. ניתן לשלב100 גר’ אגוזים קצוצים גס על הבראוניס לפני הכנסת
התבנית לתנור.
עשירה וגם כשרה. צילום: יוסי רותם
עוגת שוקולד עשירה
העוגה של רותי קינן
עוגה עשירה פרירה, שאינה שומרת על צורה מושלמת, המרכז שוקע
ופני העוגה נוטים להיבקע, אבל אולי דווקא בזה טמון חינה.
כשטועמים – מוכנים לוותר על המראה.
המצרכים
½כוס שמנת לקצפת
150גרם חמאה
400גרם שוקולד
100גרם שקדים טחונים
6ביצים
3/2כוס סוכר
אבקת סוכר, לקישוט
אופן הכנה
1.מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית קפיץ שקוטרה 24 ס"מ.
2.מבשלים את השמנת עם החמאה עד שהחמאה נמסה והתערובת רותחת.
מסירים מהלהבה, מוסיפים את השוקולד ובוחשים היטב עד שהשוקולד נמס כולו.
מוסיפים את השקדים ומערבבים.
3.מפרידים את הביצים ומקציפים את החלבונים לקצף רך.
מוסיפים חצי מכמות הסוכר וממשיכים להקציף לקצף יציב.
4.מקציפים את החלמונים עם הסוכר שנותר לתערובת בהירה ואוורירית.
מוסיפים את תערובת השוקולד לתערובת החלמונים ומערבבים היטב.
5. מקפלים את קצף החלבונים בזהירות לתוך תערובת השוקולד ומבליעים
עד שהתערובת חלקה.
6.יוצקים לתבנית ואופים כ-35 דקות במרכז התנור.
7. מכבים את התנור ומשאירים בתוכו את העוגה עוד כ-20 דקות. מוציאים ומצננים
על רשת. מרכז העוגה ישקע מעט במהלך הצינון.
8. להכנת הקישוט, מניחים על פני העוגה רצועות נייר פרגמנט ברוחב3 ס"מ במרווחים שווים.
בוזקים אבקת סוכר ומרימים בזהירות את רצועות הנייר. מנערים מהן את אבקת הסוכר
ומניחים אותן שנית, בניצב לפסים שנוצרו. בוזקים שנית אבקת סוכר ומסירים בזהירות
את רצועות הנייר.
9. מגישים את העוגה בחום החדר או מצוננת במקרר.
המתכון מתוך ספרה של רותי קינן- בישול לפסחשיצא בהוצאה
מחודשת לקראת פסח בהוצאת כתר.
עוגת מצות עם טוויסט
שף יניב גור אריה, סטוקו מתחם אירועים
המצרכים
לעוגה:
5מצות
2כוסות יין פורט או חלב
לקרם:
400גרם שוקולד מריר
100גרם קוקוס טחון
1כוס שמנת מתוקה
1כוס חלב קוקוס
30גרם חמאה
1/4כוס רום כהה (בקרדי או נגריטה הכי מומלצים)
אופן ההכנה
1.לקרם: מרתיחים יחד שמנת, חלב קוקוס, קוקוס וחמאה,
מסירים מהאש, מוסיפים שוקולד ובוחשים לתערובת אחידה,
מוסיפים רום ובוחשים לתערובת אחידה, מצננים מעט.
2.טובלים מצה ביין ומניחים במגש, מורחים מעל קרם,
מרטיבים עוד מצה, מניחים מעל, מעל קרם וכך הלאה,
השכבה העליונה היא שכבת קרם.
3.מקררים לפחות5 שעות לפני שפורסים.
חג שמח ובתיאבון