מסע בגולן – 50 שנה אחרי מלחמת יום כיפור

    לקראת ציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, יצאנו למסע ייחודי ברמת הגולן בו פגשנו על רקע הנופים הפסטורליים, בין תילי געש רדומים ושדות מרעה אינסופיים, את האנשים והסיפורים שהתרחשו בגולן בימי המלחמה.

    מסע שמגיע בזמן, במיוחד בימים אלה בהם מתעורר עניין רב סביב מה שקרה במלחמה ההיא ויוצאים לאור המון סיפורים  שמסופרים בסרטי קולנוע חדשים, סדרות טלוויזיה, כתבות וסרטי דוקו.

     

    ליאור אבולעפיה | 6 באוקטובר 2023

    שעת נעילה, אלי כהן, גולדה, טייסת האחת והמזח הם רק חלק קטן מסרטים, סדרות וכתבות שיצאו לאחרונה ועוסקות במלחמת יום כיפור. חלקן מתארות את הקרבות בגולן ואפילו הצטלמו שם והם יוצרות ענין רב סביב הסיפורים הבלתי נתפשים והאינסופיים שמתגלים עכשיו חמישים שנה אחרי, על ימי הלחימה באוקטובר 1973.

    מסע בגולן – 50 שנה אחרי מלחמת יום כיפור

    מסלול המסע שאליו הצטרפנו, מנסה לתת למשתתפים נקודת מבט רחבה עם הסתכלות קצת שונה על מלחמת יום כיפור, מעבר לסיפורי מורשת הקרב וסיפורי הלחימה. המשתתפים זוכים להכרות עם התמונה ההיסטורית הרחבה המקשרת בין העבר הרחוק של תושבי הגולן אחרי חורבן בית שני, דרך ההתמודדות של התושבים הראשונים בגולן בימי המלחמה ועד הפריחה המחודשת של ההתיישבות והתיירות בגולן בימינו.

    תל סאקי
    תל סאקי האנדרטה ותצפית לכיוון צפון

    המסע, אותו מארגנים בתיירות אורטל, מתחיל בסיפורם של היהודים שחיו בגולן לפני אלפי שנים, מפגש עם אנשים שהתפנו מהבית ברגע האחרון תוך כדי המלחמה, טיול שטח המשלב חוויה בטבע וביקור בתל סאקי עם הסברים ותצפיות אל עמק הבכא והחרמון. לסיום אופטימי, משולבות במסלול גם פעילויות וחוויות טובות מתוך כל הטוב שיש לגולן להציע כיום למשפחות ומטיילים באזור.

    תוכלו לצאת למסע עצמאית בין מרבית הנקודות המתוארות בכתבה,  או להצטרף לסיור מודרך הנמשך שלושה ימים וכולל לינה בקיבוץ אורטל ונסיעה ברכבים פרטיים בין האתרים השונים.

    טיול גי׳פים אל המפקדה הסורית
    טיול ג’יפים אל המפקדה הסורית

    הרעיון של המסע הוא להפגיש את משתתפי הסיור עם האנשים שחיים היום בגולן על רקע הנופים, הקולינריה של תושבי הגולן, על רקע הסיפור ההיסטורי, חמישים שנה אחרי המלחמה ולאפשר מבט אחר על הגולן והחברה הישראלית היום.

    למי מתאים המסע? המסע מתאים לקהל בוגר וגם למשפחות עם בני נוער וילדים גדולים, למשפחות שבני משפחתם השתתפו במלחמה, מסע שהוא חובה לכל ישראלי שרוצה להכיר מקרוב את סיפור התקופה.

    אז איפה ביקרנו ומה עשינו בדרך? כל הפרטים ממש כאן:

     

    מסע חמישים שנה אחרי מלחמת כיפור
    תצפית עין הקשתות – מעיין וכפר יהודי בגולן מלפני אלפי שנים

    מסע בזמן אל עין הקשתות

    נפגשנו בתחנה הראשונה של המסע במרכז המבקרים של עין קשתות, המשקיף אל הנוף הפראי של דרום הגולן מול הכנרת מבין שרידיו של כפר יהודי עתיק בן יותר מאלף וחמש מאות שנה שבמרכזו עמד בית כנסת מפואר ומעיין שלושת קשתות.

    במרכז המבקרים הצמוד לבית הכנסת הקדום שמענו את סיפורה של משלחת הארכיאולוגית שחיפשה שורשים יהודיים בגולן, קיבלנו הסבר שממקם את מלחמת יום הכיפורים על ציר הזמן ולמדנו על השחזור של בית הכנסת העתיק שבוצע בטכניקה מיוחדת אחרי אלפי שנים בהם עמד הרוס, בעקבות רעידת האדמה שהחריבה את היישוב.

    בעין הקשתות תהנו מברנאצ’ מול הנוף ותוכלו גם לראות סרט קצר על המקום, לסייר בבית הכנסת המפואר ולבקר במעיין הקשתות המיוחד.

    איפה? עין הקשתות צמוד למושב נטור בדרום הרמה

    ווייז: עין הקשתות נטור

     

    נסיעה בלילה בלי אורות כשהסורים על הגדר

    רמת מגשימים היה הישוב הישראלי היחיד הנכבש על ידי הצבא הסורי, כי כשחושבים על זה רוב היישובים שוקקי החיים שאנחנו רואים היום בגולן עוד לא היו קיימים באותם ימים.

    במפגש בביתה של אילה גולן, תושבת רמת מגשימים, שמענו את  סיפורה האישי בימי המלחמה, שהיתה הל ניסיון הפינוי הראשון של הנשים והילדים שנעצר בגלל ההפגזה הסורית שהחלה כשהילדים והאמהות כבר ישובים באוטובוס שעמד באמצע היישוב ועל הניסיון השני שהצליח אבל חייב נסיעה בלילה בלי אורות לקיבוץ לביא הממוקם בצד השני של הכנרת, ממנו תושבי רמת מגשימים לא שוכחים שהם ראו מהצד השני של הכנרת את הגולן עולה בלהבות כמו הסצינה המפורסמת מהסרט חלף עם הרוח.
    ובעיקר את הזיכרונות שלה מתקופה קשה של חיים בצל הפגזות הסורים עם מוקשים שפוזרו באזור כבר במלחמת ההתשה שגבו את חייהם של חברי הישוב ומתנדבים צעירים שהגיעו לעבוד בחקלאות באזור.

    איפה? המפגש עם אילה מתקיים בקיבוץ אורטל

    תל סאקי

    אל מנהרות תל סאקי

    מרמת מגשימים המשכנו לסיור במוצב תל סאקי, שם שמענו על אחת הדרמות של המלחמה שהתרחשו במוצב שהצליח לשרוד בלב השטח כשהוא מוקף בצבא הסורי..

    תל סאקי, שפירוש שמו הוא תל המשקה בערבית, הוא תל געשי שעליו ממוקם מוצב צהלי שממנו יש תצפית יפה ואסטרטגית אל מרחבי רמת הגולן והרמה הסורית. במלחמת יום הכיפורים,  התנהל על תל סאקי אחד הקרבות הקשים שהסתיים בסוג של נס.

    תוכלו לצעוד בתל סאקי בין תעלות הקשר, להכנס אל מנהרות הבונקר (נדרשים פנסים) ולבקר באנדרטה המשקיפה אל מרחבי הגולן הישראלי והסורי לזכר הלוחמים שנפלו בקרבות שהתרחשו על התל במלחמת יום כיפור.

    בין שרידי הבונקר המופגז שמענו את סיפורו הלא ייאמן של יצחק נגרקר, חייל שיריון שהציל את חבריו שנפגעו מההפגזה הסורית ונשארו בבונקר, אחרי שיצא בפקודת מפקד המוצב להודיע לסורים שהשתלטו על המוצב שהם נכנעים.

    סיםורם פ,ף,תל סאקי במלחמת יום כיפור
    תל סאקי מלחמת יום כיפור

    לשאלת הסורים שלכדו אותו יצחק אמר שהוא השורד האחרון שנשאר בחיים במוצב. למרבה המזל, הסורים לא בדקו את דבריו והתמקדו ב”שלל” מאחר וחשבו שהוא טייס, בגלל שהיה לבוש במקרה בסרבל של שיריונר בצבע שדומה לסרבלים של של טייסי חיל האוויר.

    בזכות ההטעיה שלו, חבריו הצליחו להתחבא בבונקר ולשרוד עד שהגיע למחרת כח חילוץ למוצב. יצחק שהועבר לשבי הסורי, שוחרר רק לאחר שמונה חדשים. בכל התקופה בה היה בשבי הוא היה בטוח שחבריו לא שרדו את המלחמה, בגלל שהוא לא מילא את פקודת מפקדו להגיד שהם נכנעים. עם חזרתו לארץ לשמחתו הוא הופתע לגלות שחבריו נשארו בזכותו בחיים והצליחו לבסוף לצאת בשלום מהבונקר.

    מחוץ לתל נמצאת אנדרטה שמציינת את שמות הלוחמים שנפלו בקרבות על התל, דמויות של לוחמים ותצפית מרשימה אל מרחבי הגולן.

    ווייז: תל סאקי

    יקב תל שיפון
    יקב תל שיפון

    יקב תל שיפון

    ובמעבר חד כמו שאומרים, בשעות אחרי הצהריים הגענו אל יקב סתל שיפון. היקב שהוקם לפני למעלה מעשרים שנה על ידי חברי קיבוץ אורטל מבוסס על גידול מקומי של ענבים על גבי הקרקע הוולקנית העשירה במינרלים באזור תל שיפון, התל הדרומי ברצועת תילי הגעש של רמת הגולן.

    יצאנו לסיור קצר ביקב המוקף בכרמים ומשקיף אל תל שיפון ואחרי שלמדנו את כל מה שצריך על תהליך ייצור היין עברנו לטעימות יין וגבינות וזכינו להסבר מרתק ומרגש על המסע מחני יעקבס, המנכ”לית של התיירות שיזמה את המסע החשוב הזה. מיזם חמישים שנה אחרי, נולד מתוך רצון לתת זוית חדשה למלחמה ההיא. התוכן נבנה על ידי דור שני למלחמה בשיתוף לוחמים, אנשי ספרות ותרבות, אנשי הגולן ותיירות, שביחד גיבשו מסע ייחודי ומעורר מחשבה.

    קפה מעל העננים על הר בנטל

    נקודת עצירה נוספת במסע היא בהר בנטל, הר געש שממנו נשקפת אחת התצפיות היפות אל מרחבי רמת הגולן מהחרמון, סוריה ועד הרי הגליל ועמק החולה. אל תפספסו את התצפית מהמוצב הישראלי שנבנה על שרידי מוצב סורי ישן בקצה ההר.

    את הביקור בהר מסיימים בקופי ענן, בית הקפה שנקרא על שם מזכ”ל האו”ם לשעבר במחווה לשלום מקומי שמשתלבת עם קפה טוב מול הנוף הפסטורלי.

     

    טיול ג,יפים ברמת הגולן
    טיול ג’יפים ברמת הגולן

    טיול גיפים עם גיפויקה

    ביום השני של המסע תצאו לטיול ג’יפים עם המדריכים של גיפויקה שייקחו אותכם לטיול בנופי הגולן, בהם ניתן לראות בין השדות והנוף הפסטורלי בונקרים ומוצבים, טנקים ואנדרטאות שנשארו בשטח אחרי המלחמה.

    בדרך תעצרו לתצפיות מעל עמק הבכא ונקודות מעניינות נוספות, תבקרו במעיינות לא מוכרים, תטעמו מפירות בר בעונה ותלמדו על הטבע והחקלאות בגולן. לצד סיפורים מימי המלחמה, תלמדו על מקורם של ביטויים שנכנסו מאז לשפה העברית כמו הסורים על הגדר ותפסו אותנו עם המכנסיים למטה שהמציא חייל בשם דנקנר ששירת באותה תקופה באחד המוצבים על שפת התעלה.

    טיול עם איזי ריידר בקיבוץ אורטל
    טיול עם איזי ריידר בקיבוץ אורטל

    איזי ריידר בקיבוץ אורטל

    בשעות אחרי הצהריים הגענו אל חדרי האירוח בקיבוץ אורטל ונכנסנו למה שנקרא זמן גולן. חדרי אירוח חדשים ומשודרגים טובלים במדשאות הירוקות והצל של הקיבוץ ויצאנו לטיול באיזי ריידר החדש במסלול העובר בין שבילי הקיבוץ ובנסיעה חווייתית בין שורות הגפנים בכרם שממש ממול תל שיפון שעל שמו נקרא היקב של הקיבוץ.

    גרפיטי במבנה המפקדה הסורית

    הפעם לא הספקנו, אבל במהלך המסע המשתתפים יבקרו גם במבנה המפקדה הסורית המפורסם בקונטרה המסתתר בין מטעי התפוחים בקרבת הגבול בצפון רמת הגולן. בנין גדול ונטוש שהתפרסם בזכות ציורי הגרפיטי הרבים המקשטים אותו  אותו והמדרגות הלולייניות שבמרכזו.

    המבנה שימש במלחמת ששת הימים כמפקדה הסורית המרכזית לניהול הקרבות עד שהופצץ ונכבש על ידי צה”ל ושימש מאז את צה”ל ולתקופה קצרה גם את משקיפי האו”ם. כאן תקבלו גם הצצה אל סיפורו של המרגל הישראלי אלי כהן.

    כחלק מההסכמי הפסקת האש שלאחר מלחמה יום כיפור, המבנה נשאר בשטח ישראל, גם לאחר החזרת קוניטרה לסורים.

     

    הבטחתם שלום

    בסוף היום הראשון של המסע יתקיים מפגש עם הזמרת והחוקרת מיקה עינב, שתספר על השפעות המלחמה על עולם התרבות והמוזיקה הישראלי מתחילת שנות ה-70 ועד היום.

    החברה בישראל בעקבות המלחמה עם אביה רוזן

    אביה רוזן, ראש מדרשת השילוב בנטור, יעביר הרצאה על החברה והפוליטיקה בישראל בעקבות המלחמה. אביה חוקר את השפעותיה של המלחמה על החברה הישראלית וכיצד הנקודה בה אנו נמצאים היום במדינה קשורה ומושפעת עד היום מהמלחמה.

    הגולן דרך העדשה של רינה נגילה

    עוד בסיור תפגשו את צלמת הנוף והטבע המוכשרת רינה נגילה, המתעדת במשך כמה עשורים את נופי הגולן בסדרת הצילומים חמש עונות בגולן. בתמונות הגולן של גילה הגולן היא מתמקדת בטבע, בבעלי החיים ובחקלאות, כמו חבל ארץ אוטופי שלא התרחשה בו מעולם אף מלחמה.

    ארוחה דרוזית כשרה כהלכתה תגיע לקיבוץ
    ארוחה דרוזית כשרה כהלכתה תגיע לקיבוץ

    בצד הקולינרי של הסיור תחכה לכם בסלון בזלת בקיבוץ ארוחה דרוזית כהלכתה וכשרה, תבקרו ביקב תל שיפון לטעימות יין וגבינו, לארוחת בוקר עם הפרצעלים הטריים שנאפים במקום וקפה מצוין בקפה אפרתה בקיבוץ.

    אטרקציות בקיבוץ אורטל וצפון הגולן

    בקיבוץ אורטל יש גם מספר אטרקציות ששווה להכיר אם אתם באזור: סיורי איזי ריידר בין שבילי הקיבוץ והכרמים אל מול הנוף של הר שיפון, טיולי סוסים מחוות הסוסים שבקיבוץ או ביקור לטעימות יין וגבינות במרכז המבקרים של היקב.

    בקרבת הקיבוץ יש עוד המון אטרקציות ומסלולי טיול כולל שביל הגולן ושביל ישראל שמומלץ לטייל בהם לקראת האביב כשהגולן בשיא הפריחה, בין שבילי הבזלת, תצפיות הנוף, המעיינות והמפלים. פרטים והמלצות על מסלולי טיול ואטרקציות נוספות באזור אורטל תוכלו לקבל בדלפק הקבלה של האירוח הכפרי.

    לינה כפרית וגלמפינג חדש למשפחות

    בקיבוץ אורטל תוכלו להשאר ללון במסגרת המסע (וגם בלי קשר) באחד מחדרי האירוח המשודרגים ולהנות מאירוח באווירה ירוקה (או לבנה בחורף) של צפון הגולן. באורטל מקימים לקראת עונת התיירות הבאה מתחם חדש של גלמפינג למשפחות בשיתוף עם תיירות ניר דוד המפעילה את מתחם גלמפינג לילה המושקע והידידותי למשפחות בעמק המעיינות.

    חלי יעקבס, יו”ר תיירות אורטל מציינת לקראת המסע: “סיפורי מלחמת יום הכיפורים הותירו חותם עמוק בחברה הישראלית ובזיכרונה הקולקטיבי. הדור שחווה את המלחמה נושא בליבו את הזיכרונות והצלקות. הדור שנולד אחריה התבגר אל מדינה, תרבות וחברה שעוצבו בצל רשמי המלחמה. למלחמה הזו השפעות אישיות וקולקטיביות משנות מציאות, השפעות פוליטיות תרבותיות, חברתיות, כלכליות, דמוגרפיות” עוד הוסיפה כי “המסע התיירותי החדש יחשוף את הקהל הישראלי לגולן ולאנשים לזוויות ונקודות מבט על מלחמה שלא סופרו עד היום, ועל התפתחות חיים וההתיישבות בחבל הארץ היפהפה הזה” ובנימה אופטימית נוסיף, גם על השקט של אחרי המלחמה.

    50 שנה אחרי

    איפה? קיבוץ אורטל וברחבי הגולן

    מתי? להצטרפות למסעות הבאים:
    8-10 באוקטובר | 5-7 בנובמבר | 18-20 בדצמבר | 4-6 במרץ

    לקבוצות – ניתן לתאם את המפגש בתאריכים נוספים

    למידע נוסף: 04-6488095

    לפרטים מלאים והרשמה למסע, 50 שנה אחרי: www.ortal.net/50_years_late

    אין תגובות

    השאר תגובה