מה עושים עם הילדים בעידן הקורונה? שאלנו את אביבה בר:
פנינו אל אביבה בר – מנחת הורים בגישת ניתוח התנהגות, לקבל עצה על איך לנהוג בעת הזו עם הילדים, וכמובן אין חכם כבעל ניסיון עם ילדים.
מספרת אביבה בר: “בימים אלה אנחנו חווים זמנים של אי וודאות שהם מאד לא פשוטים לנו, ולא פחות מכך, הם לא פשוטים לילדים שלנו.
מתעוררות השאלות: מה חושבים ומרגישים ילדינו? איך מתווכים ומציגים לילדים את מה שקורה סביבם הן בפן התקשורתי והן ואולי בעיקר בהתנהלות השונה בבית ובסביבה? מה מספרים לילדים הקטנים שגם סביבם דברים השתנו? איך מעבירים את השעות הארוכות של היום ומעסיקים אותם בשעות אלה, ימים שלמים וככל הנראה גם לתקופה ממושכת?”.
מה עושים עם הילדים בבית בזמן הקורונה
אלה הכללים והצעדים שמומלץ לנהוג לפיהם, לדברי אביבה:
חשוב לשדר לילדים רוגע ואופטימיות. אם הילדים יראו אותכם לחוצים מהמצב, וכל הזמן צמודים למסך ולחדשות, גם הם יהיו מודאגים. גם הם יכנסו ללחץ. חשוב שהילדים ירגישו בטוחים ומוגנים – שירגישו שאנחנו ההורים תמיד תומכים ושומרים עליהם.
חשוב לטעת בילדים את התחושה שהם בטוחים. חשוב שירגישו שאנחנו כמשפחה, נצלח יחד את התקופה המאתגרת הזו. ועל הדרך, הפכו הלימון ללימונדה: נצלו היטב את הזמן הפנוי יחד, כהזדמנות לגיבוש משפחתי.
צריך לספר לילדים בקצרה על וירוס הקורונה ועל כללי הגיינה והתנהגות בסיסיים שיש להקפיד עליהם. החל מהפחתת מגע עם מי שאינו במשפחה הגרעינית, רחיצת ידיים עם סבון ולזמן ממושך (20 שניות) יותר ממה שהיו רגילים עד כה.
יש להכניס לפרופורציה את המצב החדש שאנו חיים בו. להסביר לילדים שרוב האנשים כלל לא נדבקים וגם אם נדבקים, רוב החולים יחלימו מהווירוס.
חשוב לתת לילדים להביא לידי ביטוי את החששות שלהם (אם יש להם כאלה). יש לומר להם שבית הספר או הגן סגורים כמו שהקניון, הפיצריה או הג’ימבורי מושבתים רק כדי לשמור על בריאותינו כדי למנוע שנידבק מהוירוס. חשוב לארגן לילדים סדר יום מובנה ומפולח לשעות, עם מגוון פעילויות שמתאימות לילד וגם לכם. הכוונה כמובן שלא יתאפשר שהיום יהפוך ללילה והלילה ליום.
בנוסף הקפידו על זמני הארוחות. החליטו כל ערב על הלו”ז ובו גם זמני הארוחות. החליטו עם הילדים בערב על הפעילויות ליום המחרת. כתבו את סדר היום של מחר על לוח ותלו אותו על המקרר כך שכולם יראו.
מה עושים בכל הזמן הפנוי
יש הרבה אפשרויות לפעילויות עם הילדים בבית, כך שנצא מחוזקים ומגובשים כמשפחה. להלן כמה הצעות וחשוב לציין: לא לצאת ולהיפגש עם כל הילדים בגן השעשועים השכונתי:
- כל עוד המלצות משרד הבריאות מאפשרות זאת, יציאה החוצה למרחב, לפעילות ספורטיבית במסגרת המשפחתית: משחק עם כדור על הדשא, רכיבה על אופניים ליד הבית, משחק תופסת, קפיצות, ריצה.
- פיקניק ארוחת בוקר משפחתית בטבע (המשפחה המצומצמת).
- טיול פריחות רגלי בשדה הסמוך לבית.
- משחקי קופסא שמזמן לא שחקתם בהם כמו: טאקי, פאזלים, דוקים ובעצם כל משחק, בהתאם לגיל הילדים.
- גייסו את הילדים לעזרה בעבודות הבית בתורנות: צאו מנקודת הנחה שהילדים אוהבים לעזור, ותופתעו לטובה.
אפשר לצרף אותם לעזרה במטלות כמו הכנסת הכביסה למכונת הכביסה או קיפול הכביסה שיכולה להפוך למשחק זיכרון עם התאמת הגרביים, עריכת שולחן האוכל לפני ואחרי הארוחה, עזרה בניקיונות לפסח… - אפשר לשאול את הילדים שיציעו רעיונות משלהם, ותראו שתופתעו.
- עבודות יצירה: ציור בגיר, הדבקה, צביעה בגואש, בצק משחק וכו’.
- שיתוף הילדים בבישול ואפייה.
- קריאת ספרים שמתאימים לגילם ולתחומי העניין שלהם.
- הכנת מטלות מקוונות מבית הספר.
- צפייה בתוכניות טלווזיה יהיו הזמן הנוסף למלא חורים בלו”ז ולא עיקר הזמן בבית.
מומלץ לתת לילדים לצפות בתכניות עם ערך כמו הצגות תיאטרון הילדים של אורנה פורת או החינוכית 23 שפתחה ערוץ ייעודי.
לעזרה וייעוץ ניתן לפנות לאביבה בר, מנחת הורים בגישת ניתוח התנהגות, במספר: 053-9382369
או בדף הפייסבוק של אביבה בר: כאן…