בין הזמנים: 7 לוקיישנים לצילום עם שעונים עם המעבר לשעון החורף
לקראת המעבר לשעון החורף שקורה במוצאי שבת הקרובה יצאנו לטייל ולצלם כמה מהשעונים המפורסמים וגם קצת פחות מפורסמים שיש בארץ.
הכל התחיל בזכות הסולטן האחרון, שהחליט בוקר אחד שנמאס לו להתעורר לקול קריאת התרנגול ושהגיע הזמן שגם נתיניו ברחבי האימפריה יידעו מה השעה. כסמל לקידמה נבנו לציון 25 שנה לעלייתו לשלטון כמאה מגדלי שעון ברחבי המזרח התיכון שחלקם שרדו עד היום וממשיכים להציג את השעה בצורה די מדויקת.
מגדל השעון ביפו
האגדה מספרת כי יוסף מויאל, סוחר יהודי עשיר שנמאס לו שהטרידו את מנוחתו נוסעי הרכבת הסמוכה שהיו נכנסים לחנותו לשאול מה שעה, יזם את הקמת המגדל. על פי הגרסא הרשמית, מגדל השעון הכי מפורסם בארץ נבנה בתרומתם של אותו מויאל ועוד מתושבי יפו לכבוד 25 שנה לעלייתו לשלטון של הסולטן עבד אל חמיד השני.
לפני מספר שנים עיריית תל אביב, משרד התיירות והמשלמה ליפו שיפצו את מגדל השעון והרכיבו עליו שעון חדש שמראה את השעה לטובת העוברים והשבים בכיכר השעון שכבר לא מטרידים את סוחרי הכיכר…
אז בפעם הבאה שאתם בטיול ביפו העתיקה לפני שאתם קופצים להצטייד בפיתות באבולעפיה, במלבי בשוק הפשפשים, בכנאפה אצל יאפה או שקשוקה אצל הדוקטור שווה לעצור ליד השעון העתיק והפוטוגני ולצלם איזה תמונה או שתיים. השעון המתנשא לגובה של כ-28 מטר מרשים גם בלילה ובמיוחד לקראת חנוכה וחג המולד כשהכיכר מקושטת ומוארת.
שנת הקמה: 1904
חידה לילדים: איך מזיזים את המחוגים של השעון הגבוה אחורה כשעוברים לשעון חורף או קדימה במעבר לשעון הקיץ?
איך מגיעים? וויז כיכר השעון ביפו
חניה: חניון בית האצל או מול הים במגרש הפיראטי ממערב לכיכר.
שעון השמש מול מכתש רמון
אמנם מכתש רמון מוכר בתור שמורת אור כוכבים, אבל לא הרבה מכירים את שעון השמש המיוחד הזה שנראה כמו מכשיר מסתורי מימי גליליאו גליליי ומסתתר על גג המבנה של מרכז המבקרים ע”ש אילן רמון עם נוף מרהיב של מרחבי המכתש. ליד השעון יש שלט עם הסבר מדעי שמלמד איך אמורים להבין מהשעון הזה את השעה… אנחנו איבדנו את זה אחרי שתי שניות אבל אולי אתם פחות מאותגרים טכנולוגית…
אל תפספסו בתוך מרכז המבקרים את התצוגה המרגשת לזכרו של אילן רמון כולל יומן הטיסה שלו ואת הסרט על המכתש בקומה השנייה עם ההפתעה בסוף. הכניסה בתשלום ובהזמנה מראש דרך רשות הטבע והגנים.
טיפ: ממרכז המבקרים תלכו על הטיילת לכיוון מרפסת התצפית בד”כ יש שם עדר יעלים שאי אפשר לפספס. (שימו לב שאסור להאכיל אותם)
איפה? מצפה רמון ממערב לכביש 90 מול מלון בראשית.
ווייז: מרכז המבקרים ע”ש אילן רמון
מגדל השעון שיביא שלום מקומי בארבע שפות
בעכו מגדל שעון נוסף שנבנה בימי אותו סולטן עם טוויסט מיוחד וניצב לצד חאן אל עומדן מול הים. השעון עוצב בצורה מקורית והוא כולל 4 שעונים בכל צד של המגדל.
במקור כולם היו שעוני מספרים אבל לפני מספר השנים אחרי שנים בהם המגדל עמד ללא השעון, הוחלט ביוזמה יפה של גננות וילדי הגנים בעכו להחליף את המספרים של השעונים במסר של שלום ל-3 שפות כסמל לסובלנות ורב תרבותיות בערבית, עברית ואנגלית ושעון אחד הושאר בשפת המספרים. את הסיפור מצאנו בכתבה מעניינת של יואב אבניאון על מגדלי השעונים העות’מאניים למי שרוצה להרחיב בנושא כאן…
שנת הקמה: 1905
איפה? העיר העתיקה בעכו. חניה בכניסה לעיר והליכה רגלית צמוד למרכז הנמל של עכו.
מתי פתוח: כל הזמן 24/7 (לא ניתן להכנס אל תוך המגדל)
מגדל השעון החדש בבאקעה אל גרביה
כשראינו לא מזמן את מגדל השעון המפתיע בבקעה אל גרביה, שהגענו אליו די בטעות כשחזרנו ממאגר השקנאים במצפור ויקר הסמוך, נזכרנו באגדה המספרת על תושבי לוד שהתקנאו במגדל היפה שהיה לתושבי רמלה הסמוכה ויצאו לילה אחד לגנוב להם את המגדל. אז בדקנו… ובמקרה הזה, תושבי יפו לא צריכים לדאוג, כי אף אחד לא גנב להם את השעון… בכניסה לבקעה אל גרבייה צץ לא מזמן מגדל שעון חדש, העתק של מגדל השעון ביפו. שעה חיפשנו שם גם סניף של אבולעפיה אבל לא מצאנו…
איך מגיעים? על כביש 574 השעון ממוקם באמצע בכיכר הראשונה בכניסה המערבית של היישוב.
תעלומת השעון הנעלם במצודת מגדל דוד בירושלים
בתמונות היסטוריות מסוף ימי האימפריה העותמנית בירושלים רואים בבירור מבנה שעון הדומה לשעון של יפו שממוקם על החומה מול מגדל דוד מעל שער יפו. אם תגיעו לירושלים היום לא נותר זכר לאותו מגדל שעון.
גם במקרה הזה אף אחד לא גנב את המגדל עם השעון… הבריטים שהגיעו לארץ החליטו שהתוספת המודרנית מימי קודמיהם פחות מתאימה ומפריעה להם בעין על קו הרקיע של חומות ירושלים ההיסטורית.
ביעילות בריטית הם פשוט פירקו את המגדל אבן אחרי אבן כבר בתחילת ימי המנדט הבריטי בירושלים, החזירו עטרה ליושנה והעיר חזרה ללוק והמוכר מהגלויות הישנות של ירושלים כשרק מגדל דוד בולט מעל קו החומות. אפשר לראות אותו בתצלומים ישנים של ירושלים. שנת הקמה: 1907 ושרד עד 1922
איך מגיעים? שער יפו בירושלים – חניה קרובה בחניון קרתא-ממילא או בשאטלים ממתחם התחנה.
הכניסה למגדל דוד ולטיילת החומות – בתשלום. את השעון כאמור אפשר לראות כיום רק בתמונות ארכיון ישנות.
בצל המפרש – מגדל השעון של חיפה
מגדל שעון נוסף תוכלו למצוא בעיר התחתית של חיפה (ליד למגדל המפרש או הטיל בשפת המקומיים) שגם הוא הוקם בימיו של אותו סולטן חובב שעונים, שבתקופתו הוקמו גם מגדלי השעונים בצפת, נצרת ובשכם.
המגדל החיפאי דומה לאחיו ורק נראה קטן יותר כי הוא חוסה בצילו של בנין המפרש בו יושבים משרדי הממשלה בחיפה. אחרי ביקור במגדל מומלץ לעבור את הגביש לכיוון מתחם הנמל עם המסעדות והגרפיטי.
איך מגיעים: המגדל נמצא מצידו המערבי של מגדל המפרש. ווייז: מגדל המפרש, חיפה.
שעון השמש בכפר מסריק
על המדשאות של קיבוץ כפר מסריק שבגליל המערבי, אחרי שביקרנו במתחם התיירות המעניין שכולל את הסנדלריה הישנה (זה רק נשמע לא מעניין תאמינו לי…), תצוגת החרסינה ומרכז החוויה הקיבוצית גילינו פתאום את שעון השמש הזה. עובד רק בימים של שמש והאמת שהוא די מדוייק… החברים מתבקשים לחדר האוכל (והאורחים לבית הקפה החדש)
לפרטים: החוויה הקיבוצים כפר מסריק.
שעון חורף 2021 – מתי זה קורה?
במוצ”ש הקרוב (30.10.2021) בשעה 2:00 בלילה, עוברים לשעון חורף השעון הרשמי שלנו זז שעה אחת אחורה ואנחנו מרוויחים עוד שעת שינה אבל למשך כמה חדשים מפסידים שעת אור אחרי הצהריים… שעון החורף יימשך עד סוף מרץ…
מכירים עוד לוקיישנים שפיספסנו? מוזמנים לכתוב בתגובות ונוסיף לפוסט