לביבות לחנוכה
לביבות תפוחי אדמה לחנוכה,מתכון מנצח שהגיע אלינו ישירות מדוד משה אי שם בשדות תפוחי האדמה בנגב ביחד עם המלצות באיזה תפוחי אדמה עדיף להשתמש:
החמרים
6תפוחי אדמה מסוג דזירה או רודיאו
2בצל
2שיני שום
2ביצים
5כפות קמח
מלח ופלפל לפי הטעם
שמן לטיגון
איך מכינים את הלביבות?
מומלץ לטחון את תפוחי האדמה, הבצל והשום במטחנת בשר. יוצא מעולה. אם אין – אז לגרד על מגרדת דקה כמו פעם וזה הזמן להפעיל את הילדים.
מוסיפים את הביצים והקמח ומערבבים עד שאין יותר גושים. מטבלים עם המלח ופלפל.
שמים שמן במחבת בגובה של כ-1 ס"מ. מטגנים עד לקבלת צבע שחום. זה השלב בו כדאי להרחיק את הילדים!
מומלץ לאכול עם שמנת חמוצה או גבינה לבנה.
אז למה דזירה ורודאו ואיך מזהים אותם?
פשוט מאוד כי הזנים"דזירה"ו"רודיאו"סופגים פחות שמן בזמן הטיגון מה שמומלץ מכל הבחינות לקראת החורף המתקרב ובכלל.
הדזירה
זן הולנדי במקורו(בה תפוחי האדמה הם המאכל הלאומי כבר מימיואן גוך למי שזוכר משיעורי האמנות…),בעל פקעות סגלגלות-מאורכות שצבע קליפתן אדום וצבע בשרן צהוב בהיר. הזן גדל בעיקר באביב, אך הוא בעל כושר-אחסון גבוה ולכן משווק כמעט כל השנה. זהו זן בעל גמישות רבה בשימוש: מעולה בטיגון, טוב מאד בבישול בקליפה, בתבשילי קדירה שונים ובמרקים וטוב גם באפייה. טעמן של הפקעות משובח.
חג החנוכה הוא חגם של תפוחי האדמה מסיבה כפולה: במהלך החג עולה צריכת תפוחי האדמה לצורך הכנת הלביבות ובתקופה זו של השנה מגיעים תפוחי האדמה הראשונים של עונת החורף לשווקים.
חיים בן ארי, ממפעלי חבל מעון בנגב המערבי, מגדלי תפוחי האדמה ומשווקי תפוחי אדמהדוד משה,ממליץ למי שמכין לביבות לבחור תפוחי אדמה המתאימים לטיגון. שני הזנים המתאימים ביותר בעונה זו הם"דזירה"ו"רודיאו".
לדברי בן ארי, הזנים המתאימים לטיגון סופגים פחות שמן בזמן הטיגון, זאת בזכות אחוז החומר היבש הגבוה יחסית. תפוחי אדמה מזנים אלו שומרים על המרקם הטבעי שלהם בזמן הטיגון ולא הופכים ל"בוציים"או קמחיים.
בנוסף לכך, תפוחי האדמה המיועדים לטיגון מקבלים גוון זהבהב יפה וזאת לעומת זנים אחרים, המיועדים לבישול או לאפייה, שמקבלים גוון חום בטיגון. הסיבה לכך היא אחוז סוכר נמוך יותר בתפוחי האדמה לטיגון. הם אוגרים פחות סוכר ומאוחסנים בטמפרטורה שמונעת היווצרות סוכר נוסף. המצאות סוכר בחומר היא הגורמת להיווצרות צבע חום בטיגון.
הידעתם?
זני תפוחי האדמה המתאימים לטיגון ולהכנת צ’יפס נארזיםבאריזה אדומהעל מנת להקל על הזיהוי על ידי הצרכן. זנים המתאימים לאפייה ולמילוי נארזיםבאריזה צהובהואילו זנים המתאימים לבישול ולמרק נארזיםבאריזה ירוקה.
המתכון באדיבות הדוד משה שבאתר שלו אפשר למצוא פרוט על זני תפוחי האדמה
ומתכונים חרפיים נוספים: www.dodmoshe.co.il
בתיאבון וחג שמח