מעבר להזנה בבקבוק

עבודה מחוץ לבית הינה אחת הסיבות היותר שכיחות להתחיל להגיש בקבוק לתינוק שעד לאותה העת קיבל את מזונו באמצעות הנקה בלבד. אם את שוקלת להחליף הנקה אחת או יותר בחלב אם או בתרכובת מזון לתינוקות, בהאכלה בבקבוק ישנן דרכים רבות להתמודד עם המעבר. נדון בדרכים אלה ביתר פירוט.

כיצד מתחילים: אפשרויות האכלה
אם את מיניקה, ישנן גישות שונות בנוגע לחזרה לעבודה או לכל מצב שידרוש ממך להיפרד מתינוקך לפרקי זמן ארוכים.

שאבי ואחסני את החלב שלך
תוכלי להמשיך ולתת לתינוקך חלב אם לאחר החזרה למקום העבודה על ידי שאיבתו ואחסנתו לזמן בו את נעדרת. יש לזכור שצריך להניק ללא הבקבוק למשך לפחות4 שבועות כדי לבסס היטב את יחסי ההנקה. דבר זה יבטיח אספקה טובה של חלב אם וימנע מתינוקך לפתח העדפה לבקבוק ולדחות את השד. אם תצטרכי להשתמש בבקבוק לפני כן, התייעצי עם רופא/ה הילדים או עם האחות.

כדי לשמור על כמות החלב שהגוף מייצר, על אם מניקה לשאוב חלב במקום כל הנקה שלא יצאה אל הפועל. הרעיון הטוב ביותר הוא לשאוב חלב ולאחסנו במקרר או במקפיא לשימוש מאוחר יותר. תוכלי לשאוב חלב ידנית או בעזרת משאבה מיוחדת. ניתן להשתמש במשאבה ידנית במקרה של שאיבה אקראית. אם את מתכננת להשלים את התזונה של התינוק בעזרת חלב ששאבת למשך יותר מאשר מספר ימים, מומלץ להשתמש במשאבה חשמלית בדומה לזו הנמצאת בבית החולים. 

להלן מספר הצעות להקלה על המעבר:
הציעי לתינוק את הבקבוק בהדרגה. לדוגמה, אם תדלגי על שתי הנקות בכל יום, התחילי בהזנה מן הבקבוק כשבועיים לפני היעדרותך.במהלך השבוע הראשון, תני לתינוק בקבוק אחד כל יום בזמן שבו את אמורה להיעדר. בשבוע שלאחר מכן, תני לו שני בקבוקי מזון כל יום.

הציעי לתינוק את הבקבוק בהדרגה. לדוגמה, אם תדלגי על שתי הנקות בכל יום, התחילי בהזנה מן הבקבוק כשבועיים לפני היעדרותך. במהלך השבוע הראשון, תני לתינוק בקבוק אחד כל יום בזמן שבו את אמורה להיעדר.בשבוע שלאחר מכן, תני לו שני בקבוקי מזון כל יום.

החזיקי פדים להנקה בכמות מספקת במקרה של דליפה, לבשי בגדים קלים לכביסה וחזיות הנקהכדי שאי אפשר יהיה להבחין בקלות בנקודות רטיבות.

הניקי את התינוק לפני שאת יוצאת ומיד כשאת חוזרת.  (אמהות רבות אומרות שזה הקטע הטוב ביותר שלהן ביום עמוס)אם התינוק מתנגד לקבל בקבוק ממך, בקשי מאדם אחר לתת לו בקבוק עם החלב שלך.

דאגי היטב לעצמך- שעת שינה נוספת, תזונה טובה, שתייה מרובה והנקה נוספת פה ושם יסייעו לך לשמר את אספקת החלב שלך.

תמיכה לאמהות עובדות ומניקות
כולם מרוויחים כאשר אמהות עובדות הבוחרות להניק מקבלות את התמיכה לה הן זקוקות אחרי שהן חוזרות לעבודה. האמהות והתינוקות יכולים להיות בריאים יותר; זמן עבודה נחסך בגלל מיעוט מחלות ילדים וגוברת הנאת העובדת ופריון העבודה שלה.

עם זאת, חזרה לעבודה יכולה להקשות על המשך הנקה מוצלח. אם טרייה החוזרת לעבודה יכולה להשאיר את התינוק בטיפולו של מישהו אחר, אבל אם היא תבחר להמשיך ולהזין את התינוק בחלב אם בלבד, היא תהיה חייבת לשאוב את החלב ולאחסנו לזמן שבו היא תימצא בעבודה.

עצות למטפל/ת בנוגע לאחסון ולטיפול בחלב אם שאוב
עם השיבה לעבודה או לאורח חיים פעיל יותר, תרצי להיעזר במטפלים כדי שהתינוק ימשיך לקבל חלב אם. שוחחי עם המטפל/ת על החשיבות בהנקה, כמו גם על הקווים המנחים בנוגע לאחסון ולטיפול. השתמשי ביומן האכלה לרישום הערות בנוגע לזמני האכלה ולגבי הכמויות. ניתן להשתמש ביומן כדי לעקוב אחר תדירות החלפת החיתולים, ויציאות התינוק.

דברי עם המטפל/ת על הנושאים הבאים בנוגע לאחסון חלב האם שלך

יש לתייג את הבקבוק ולציין עליו את שם התינוק ואת תאריך השאיבה. השתמשי בתווית שלא תתקלף בזמן הרחיצה, או השימוש.

אחסני חלב שאוב במקרר הפעוטון מיד עם הגעתך לשם.

אם מי שמשגיח על ילדך מטפל ביותר מאשר תינוק אחד, הקפידי שהתינוק שלך יקבל את חלב האם שלך. 

אל תשתמשי בחלב כאשר:
1.החלב נשאר מחוץ למקרר למשך שעה ויותר.
2.הבקבוק היה במגע עם פה התינוק למשך יותר משעה מאז התחלת ההאכלה.

אל תשמשי בחלב שאוב אחרי72 שעות במקרר, אחרי חודש אחד בתא המקפיא של המקרר, או לאחר שישה חודשים שהוא אוחסן במקפיא בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות צלסיוס.

*לפי- Caring for Our Children: National Health and Safety Performance Standards; Guidelines for Out-of-Home Child Care Programs, ed 2. Elk Grove, Ill: American Academy of Pediatrics, 2002.

תוספת תרכובת מזון לתינוקות
אם המצב אינו מאפשר לך לשאוב חלב בזמן בו אינך נמצאת, תצטרכי להוסיף לתזונת התינוק, תרכובת מזון לתינוקות מועשר בברזל. גם במקרה זה תצטרכי להתחיל בתהליך מספר שבועות לפני הזמן המיועד, כדי לאפשר לשדיים לייצר פחות חלב וגם כדי שתינוקך יתרגל לבקבוק.

לדוגמה, אם את מתכננת לדלג על שתי הנקות כל יום, התחילי להגיש את הבקבוק כשבועיים לפני ההיעדרות הצפויה. במהלך השבוע הראשון תני לתינוקך בקבוק אחד ביום, באותו הזמן ביום שאת מעריכה שלא תהיי לידו. 

שאבי חלב רק בהאכלה זו כדי להקל על אי הנוחות בשדיים. בשבוע שלאחר מכן, האכילי את התינוק פעמיים ביום בתוספת התחליף החלב. גם בזמן זה שאבי חלב כדי להקל על עצמך. כאן יפעל החוק של הצע וביקוש: הצורך לשאוב חלב ילך ויפחת עם הזמן.

כאשר תחזרי לעבודה, מומלץ, במידת האפשר, להתחיל במשרה חלקית כדי לאפשר לך ולתינוקך זמן להתרגל לסדר היום החדש. נשים רבות ממשיכות להניק לפני היציאה לעבודה, מיד כאשר הן חוזרות הביתה, וכן לפני ההשכבה ובלילה. אם תחליטי לעבור לתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) באופן מלא, המרת האכלה אחת בכל פעם (כמתואר לעיל) תקל על המעבר.

כמות תחליף החלב שיקבל התינוק בהאכלות המשלימות תלויה בגילו ובתיאבון שלו בכל זמן נתון. הרופא/ה, האחות או יועצת ההנקה יעזרו לך להבין את צורכי תינוקך. תני לו כמות מספקת כדי להשביע אותו. בקשי מן הצוות המטפל לא להתעקש שילדך יסיים את כל הכמות, כדי שלא לגרום לו לאכילת יתר. אם החלטת להמשיך בהנקה כשאת בבית, תרצי קרוב לוודאי שהתינוק יינק ברצון, לכן בקשי מן המטפל/ת שלא להאכיל את תינוקך בסמיכות לזמן בו את חוזרת (ככל שהדבר מתאפשר.

לפי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ולפי המלצות משרד הבריאות הישראלי, תרכובת מזון לתינוקות מועשר בברזל הינו החלופה היחידה לחלב אם במהלך השנה הראשונה. אם אינך שואבת ומאחסנת את החלב שלך, תוכלי להשתמש בתרכובת מזון לתינוקות כדוגמת סימילאק, המועשר בברזל ולהיות בטוחה שהתינוק מקבל את כל צרכיו התזונתיים.

אם תינוקך רגיש או אלרגי לתרכובת מזון לתינוקות חלבי (אי שקט, גזים, פליטות) יתכן ויומלץ לך על ידי הרופא/ה או האחות להשתמש בתרכובת מזון לתינוקות על בסיס חלבון סויה, כגון סימילאק איזומיל, תרכובת מזון לתינוקות צמחי עם ברזל או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) מפורק , כגון סימילאק אלימנטום* עם ברזל.

אם קיימת אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז), מומלץ להשתמש בתרכובת מזון לתינוקות על בסיס חלב אך יחד עם זאת דל בסוכר חלב (לקטוז), כגון סימילאק טופ פריFREE .כל תחליפי החלב של סימילאק מספקים את רכיבי התזונה הדרושים לגדילה ולהתפתחות תקינה של התינוק במהלך שנת החיים הראשונה.
*סימילאק אלימנטום אינו משווק כיום בישראל, ניתן לייבאו לישראל על פי אישור מיוחד  (29ג’)הנעשה על ידי פניה לרופא/ה.

אחסנה וטיפול בחלב אם שאוב
ניתן לשאוב חלב באופן ידני או בעזרת משאבה אותה ניתן לשכור או לקנות. משאבה חשמלית, בדומה לזו הנמצאת בבית החולים, דומה בפעולתה ללחץ ולקצב שביניקת התינוק. ניתן אף למצוא משאבה קטנה להחזקה ביד, להפעלה ידנית או על ידי סוללות. 
להלן תהליכים פשוטים לאחסנה ולטיפול בחלב השאוב. אם תינוקך חולה או פג, ונמצא בהשגחה מיוחדת, התייעצי עם הצוות הרפואי כיוון שההמלצות עלולות להיות שונות.
• רחצי ידיים לפני הטיפול בשדיים, לפני מגע בחלקי המשאבה השונים או בחלב שנשאב.
• לאחסון, העבירי את החלב השאוב לכלי אטום כגון: בקבוק נקי, מיכל פלסטיק קשיח או שקית הנקה חזקה.
• הצמידי תווית הכוללת תאריך בו נשאב החלב כדי שתוכלי להיות בטוחה שאת משתמשת תחילה בחלב שנשאב קודם. אולי גם תרצי לסמן את הכמות שאת שואבת.
• שימי מיד את המכל במקרר. (ראי הנחיות ספציפיות לאחסון ולטיפול להלן).
• יש לרחוץ היטב במי סבון חמים ולשטוף היטב במים חמים, את חלקי המשאבה שבאים במגע עם החלב לאחר כל שימוש. מלאי אחר הוראות היצרן בנוגע לשטיפה במדיח ולסטריליזציה. יש לרחוץ את מכלי האחסון לחלב אם מתכוונים להשתמש בהם שנית.
• חלב שנשאב זה עתה מכיל גורמים אנטי בקטריאליים (נוגדי חיידקים) המאפשרים לו להישאר בטמפרטורת החדר עד ל-4 שעות. אולם, כדי להיות לגמרי בטוחים הכניסו את החלב מהר ככל האפשר למקרר.

בחירת הפטמה הנכונה
אין בנמצא פטמה שהיא"נכונה"מבחינת צורה, אולם תינוקות מפתחים העדפה לצורה זו או אחרת של פטמה. חלקם ייקחו פטמת בקבוק בקלות, אחרים יתנגדו בתחילה אבל יתרצו לאחר מכן.

יש תינוקות שמצליחים טוב יותר אם אדם אחר מהאם מגיש להם את הבקבוק עם המעבר הראשון מחלב אם לחלב בבקבוק, ואחרים יעדיפו סוג מסוים של פטמה, כך שאולי תרצו לנסות סוגים שונים. אם התינוק משתמש במוצץ, יתכן כי פטמת בקבוק הדומה לצורת המוצץ תהיה קלה יותר להסתגלות.

השתמשו בציוד קבוע להאכלה בבקבוק עם התוספת החדשה בדיוק באותם הזמנים בכל יום לפחות למשך מספר ימים לפני שמחליפים לפטמה אחרת, כדי לאפשר לתינוק להסתגל.

שיקול נוסף בבחירת פטמה הוא גודלה. יש לבחור פטמה המתאימה לגיל התינוק. טווח הגילאים מצוין לרוב על גבי האריזה.

שימוש וניקיון חוזרים עלולים לעוות את חור הפטמה, להגדיל או להקטין אותו. כמו כן עלולים לחול שינויים בחומר ממנו עשויה הפטמה. יש לבדוק את מצב הפטמה לעתים קרובות, לזרוק ולהחליף כאשר נראה סימן הבלאי הראשון.

טיפ קטן- מומלץ ללמד גם את האבא הטרי שיכיר את ההבדלים בין הסוגים והגדלים השונים- יש שמועות על כמה אבות שמצאו את ההבדלים רק אחרי שהילד השני הגיע לגיל שנתיים בלי להבין למה לוקח לו שעתיים לסיים את הבקבוק…

ניקיון הבקבוקים
יש להשתמש במברשת בקבוקים מים חמימים וסבון לצורך ניקיון הבקבוקים, הפטמות, המכסים והטבעות. לחילופין, ניתן להכניס אותם לסל העליון שבמדיח. העבירו מים דרך החור שבפטמה בזמן הרחיצה והשטיפה. יש לשטוף את כל הכלים במים חמים.

עיקור/סטריליזציה
יש להניח כי הצוות הרפואי ימליץ לכם להרתיח את הבקבוקים לפני השימוש. הדבר חשוב במיוחד אם יש לכם ספקות בנוגע לאיכות המים באזור מגוריכם. 

בקבוקים ריקים
.1שימו בקבוקים נקיים, פטמות, טבעות ומכסים בסיר גדול. מלאו את הסיר במים וכסו במכסה. הביאו את המים לרתיחה, ותנו להם לרתוח במשך5 דקות.
.2הורידו את הסיר מן האש והשאירו אותו מכוסה עד שהסיר קר למגע. הוציאו את הבקבוקים, הפטמות והמכסים מן הסיר, והניחו אותם על מגבת נקייה.
.3לאחר שהבקבוקים התקררו והתייבשו, הכניסו את הפטמות במהופך אל תוך הבקבוקים ושימו את המכסים והטבעות. שמרו לשימוש מאוחר יותר

חיטוי בעזרת סטריליזטור
בארץ משווקים מכשירי סטריליזציה שונים המיועדים לחיטוי בקבוקים לתינוק. יש לפעול לפי הוראות היצרן.

הטיפים באדיבות חברת סימלאק:  http://www.similac.co.il

 

אין תגובות

השאר תגובה