על הדבש ועל העוקץ-איך מבדילים בין דבש תקני לדבש מזוייף?
כיצד ניתן לזהות דבש תקני? מומחי מכון התקנים הישראלי בטיפים מיוחדים
מידי שנה מתגלות צנצנות דבש מזויפות, בעיקר בשווקים ובחנויות קטנות. דבש מזויף הינו מוצר תעשייתי עשוי סוכרים, קרמל וצבעי מאכל והוא נעדר סגולות רפואיות המצויות בדבש האמיתי. דבש תקני הינו מוצר טבעי שאינו אמור להכיל חומרים משמרים או מיצבים למיניהם, לכן חשוב מאוד כי הפרמטרים המרכיבים אותו יעמדו בדרישות התקן, כך שהצרכן ירכוש דבש איכותי, מפוקח וטהור.
דבש בעל תו תקן נמצא בפיקוח שוטף של מכון התקנים ועובר בדיקות מקיפות במעבדות מכון התקנים המוודאות כי הוא דבש טבעי, ללא תוספות סוכרים ותוספות מלאכותיות אחרות. מומחי המכון מוודאים כי הדבש נאגר על ידי הדבורים מצוף הפרחים ולא נעשו בו שינויים בתהליך האריזה העלולים לפגוע באיכותו. המומחים מוודאים גם כי המוצר אינו מכיל תוספות סוכרים או תוספות מלאכותיות אחרות והוא עומד בדרישות התקן.
תו תקן לדבש הוענק על ידי מכון התקנים הישראלי לשתי חברות בלבד: מכוורת עמק חפר ויד מרדכי. מוצרי הדבש של חברות אלו נמצאים בפיקוח מכון התקנים והם עוברים כמה בדיקות מקיפות, גם במהלך השנה.
להלן חלק מן הבדיקות שעורך מכון התקנים לאיכות הדבש:
1. תכולת המים בדבש – כמות המים המותרת היא עד20%. מעבר לכמות זו יכולה להיווצר תסיסה שתכיל חיידקים, מה שיפגום באיכות הדבש.
2. בדיקת סוכרים- הפרמטרים של הסוכרים נבדקים כדי לגלות אם נוספו סוכרים ממקור חיצוני ולא מהדבש עצמו.
3. מרקם הדבש – בדיקת המרקם צריכה להצביע על כך שהוא אחיד, ללא קצף, לכלוך או עובש.
4. תנאי אחסון – מוודאים כי הדבש אוחסן במקום מוצל והרחק ממקור חום.
כדי להימנע מלרכוש דבש מזויף על הצרכן לוודא כי על גבי האריזה ישנו סימון של שם האורז, כתובתו ותאריך האריזה מסומן בגלוי (יום, חודש ושנה). במידה ומחירו של הדבש נמוך באופן משמעותי יש לבדוק את התווית במשנה תוקף.
צילום: טל סטרומזה וייס.