שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016
שבוע אתרי המורשת בישראל 2016 :סיורים מודרכים, טיולים אל העבר, העברת מסרים בקודים, הטמנת קפסולת זמן, משחקי פיענוח וחידונים, סדנאות יצירה ומשחקים, אוספי חנוכיות, מכתבים, כלי נשק, סמלים, עתיקות ופעילויות לכל המשפחה בחנוכה באתרי מורשת ברחבי הארץ.
שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 : בחג החנוכה הקרוב, במסגרת “שבוע המורשת בישראל”, אפשר יהיה לשמוע ולחוות מעט מן הסיפורים של האנשים בחיו ופעלו פה בעבר ויצרו את העתיד, ב-25 אתרי מורשת ברחבי הארץ. שפע פעילויות מרתקות ימתינו לקהל המבקרים: התכתבות באמצעות דגלים, מכתבים וסמלים שעשו היסטוריה, סיורים אל העבר, חידונים מתקופה אחרת, משחקי בילוש ופיענוח קודים, תצוגת חנוכיות מרהיבות וממצאים ארכיאולוגיים מפתיעים. ביחד, כל ממצא, כל מכתב, כל אתר וכל תמונה משרטטים את תולדות הארץ.
רשות הטבע והגנים, המועצה לשימור אתרי מורשת, משרד ירושלים ומורשת, אגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון ורשות העתיקות מפיקים זו השנה השלישית את שבוע המורשת בישראל, בחג החנוכה, כדי להעלות את מודעות הציבור למורשת ולחשיבות שמירתה. במהלך כל ימות השנה חמשת הגופים משקיעים מאמצים רבים בפיתוח האתרים ובשימורם, וכן בהעמקת הידיעה והקשר שבין תושבי הארץ לאתריה. שבוע המורשת בישראל הוא הזדמנות נהדרת לפגוש מדריכים מיומנים שידובבו את הדמויות, ויפיחו רוח חדשה במכתבים ובתמונות שמתעוררים לחיים.
פעילויות שבוע המורשת מתקיימות בימי חג החנוכה – בין התאריכים 24 בדצמבר 2016 ועד ה- 1 בינואר 2017 כולל (כ”ד כסלו-ג’ בטבת תשע”ז). כל הפעילויות מתקיימות ללא תוספת תשלום על דמי הכניסה.
פירוט פעילויות שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 מצפון לדרום:
שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 בצפון:
גן לאומי בית שאן – יצירה ומשחקים: בעקבות כתובות מן העבר
באתר ייחודי זה נמצאו כתבים ציוריים עתיקים מתקופת האימפריה המצרית, כתובות בעברית מהתקופה הישראלית וטקסטים ביוונית מהתקופה ההלניסטית.
סיורים מודרכים, סדנאות יצירה ומשחקים בהם נתוודע לחיי התושבים הרומים, נבקר בתאטרון המפואר ונצפה בהצגה המספקת הצצה על חיי היהודים והרומאים בעיר. חידון יוביל את המבקרים בין כתובות מהתקופה הרומית-ביזנטית הפזורות בעיר העתיקה.
כמה? 28 ₪ למבוגר, 14 ₪ לילד ולאזרח ותיק.
מתי: בימים שני, שלישי ורביעי 26-28.12 בשעות 10:00–15:00
הסעות ללא תשלום לגן הלאומי יצאו מתחנת הרכבת בבית שאן. פרטים בטלפון 3639* ובאתר רשות הטבע והגנים
מוזיאון חומה ומגדל בחניתה – 80 שנה לחומה ומגדל
בלב הקיבוץ, בבית אבן הצופה אל נופי הגליל המערבי, שוכן מוזיאון חומה ומגדל חניתה. המוזיאון מציג את סיפור העלייה הנועז של חניתה כמבצע לאומי, במסגרת יישובי חומה ומגדל. התערוכה, שבה אוסף תצלומים ייחודי ונדיר, מפות ומסמכים, כלי נשק, כלי עבודה ועוד, תפרוש בפניכם את תולדות היישוב מאז העלייה לקרקע (1938) ועד למלחמת העצמאות. בשבוע המורשת יתקיימו הדרכות למשפחות החל מהשעה:11:00 תתקיים הכוללות סרט קצר, פעילות בפינת היצירה – גלויות ומכתבים מחניתה והכנת דגם ‘חומה ומגדל’ ופעילות “גלויה מפעם”- צילום משפחתי בבגדי החלוצי עם תמונה למזכרת.
כמה? 20 ₪ למבוגר, 15 ₪ לילדים מעל גיל 6.
מתי? בימים שישי ושבת, 30-31.12.16
איפה? מוזיאון חומה ומגדל בחניתה, הגליל המערבי לפרטים: 04-9859677
מוזיאון הרעות מצודת כ”ח
מצודת כ”ח (משטרת נבי יושע) היא אחד המבנים הידועים בארץ מתקופת מלחמת העצמאות ואחד מאתרי מורשת ישראל. המצודה שוכנת על רכס נפתלי במיקום אסטרטגי ההופך אותה לשער הכניסה לאצבע הגליל. היא הוקמה על ידי הבריטים ב-1937 כחלק ממערך ההגנה של גדר הצפון והם נטשוה ב-15 באפריל 1948. עוד באותו היום החלה המערכה בין היהודים לערבים על השליטה בנקודה אסטרטגית זו ופרץ הקרב הראשון. ב-20 באפריל נערך הניסיון השני לכיבוש המצודה על ידי לוחמי הפלמ”ח בקרב מתוכנן ומאורגן ביותר. עקב כמה כשלים הסתיים קרב זה בכישלון צורב, 22 לוחמים נפלו, אך אחוות הלוחמים נתגלתה בו במלוא תפארתה. המצודה נכבשה לבסוף בקרב השלישי, שהיה חלק ממבצע יפתח לכיבוש הגליל ויצא לדרך ב-15 במאי, יום לאחר הכרזת העצמאות של מדינת ישראל.
במוזיאון תצוגה מרהיבה המשלבת חפצים תקופתיים ופריטים של לוחמים בצד תמונות היסטוריות וקטעי וידיאו המציגים את אירועי העבר באופן חזותי. במוזיאון מוקרן סרט דרמטי המשחזר את הקרב השני. לצד המוזיאון יש תצפית מרהיבה לעמק החולה הפרוש ממזרח לרכס נפתלי. בשבוע המורשת תצא הדרכה מיוחדת בעקבות המכתבים שנכתבו סביב מלחמת העצמאות בגליל העליון ובמיוחד בהקשר של קרבות נבי יושע. דרך המכתבים נכיר את הדמויות, את ההתנהלות, את אורחות החיים וגם את התקוות והחלומות שהיו ללוחמים. מה כתב דודו (“היש עוד פלמחניק כמו דודו?”) למשפחתו רגע לפני שפרצה המלחמה? ומה כתב לאותה המשפחה, דוד בן גוריון לאחר שדודו נהרג?
כמה? 22 ₪ למבוגר, 15 ₪ לילד.
איפה? בנסיעה מכביש 90 פונים מערבה בצומת כ”ח. מכביש הצפון הישן אפשר לנסוע דרך סאסא וברעם
מתי? ראשון שלישי וחמישי ב 14:30 לפרטים: לחצו כאן או 04-6432810
מוזיאון ההעפלה וחיל הים ע”ש דוד הכהן
תצוגה חדשה ומרתקת בתוך ספינת המעפילים המקורית “אף על פי כן”. תולדות חיל הים, כולל סיור בצוללת “גל” ובספינת הטילים “מבטח”. בחנוכה תתקיים במוזיאון פעילות נוספת בסימן ‘מורשת הגבורה’, בתוך התצוגה ישולבו קטעי סיפור ומשחק ע”י שחקנים ויתקיימו הפעלות לילדים בנושאי ימאות. ביום שלישי תתקיים בנוסף גם הדלקת חנוכיות ששימשו בימי ההעפלה ובמלחמת העצמאות וסיפוריהם.
כמה? ילדים ונוער- 10 שקלים, מבוגרים- 15 שקלים.
איפה? שד’ ההגנה 65 חיפה
מתי? ימים שני עד חמישי, כ”ו – כ”ט כסלו תשע”ז (29-26 בדצמבר 2016) ויום ראשון, ג’ טבת תשע”ז (1 בינואר 2017), בין השעות 18:00-10:00. ביום שלישי, כ”ז כסלו תשע”ז (27 בדצמבר 2016), המוזיאון יהיה פתוח עד שעה 20:00.
לפרטים: חפשו אותנו בפייסבוק: מוזיאון ההעפלה וחיל הים – קבוצה.
מחנה המעפילים בעתלית
סיפורו של מחנה המעפילים בעתלית הינו סיפור של מקום, סיפורה של תקופה, אך יותר מכל זהו סיפורם של אנשים.
בין השנים 1948-1934 בעת כה קשה, לאחר עליית היטלר לשלטון בגרמניה, שלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל מגביל ומצמצם את רישיונות העלייה. הגבלה זו, מצמיחה מתוכה תופעה הרואית ייחודית – ‘ההעפלה’, או העלייה הבלתי לגאלית לארץ ישראל. השלטון הבריטי נאבק במבקשים לעלות ארצה ללא אשרות כניסה ובמסגרת זו מקים בארץ ישראל ומחוצה לה, מחנות מעצר למעפילים. מחנה המעצר למעפילים בעתלית היה מחנה המעצר המרכזי בארץ ישראל ופעל בין השנים 1939 – 1948. כיום מחנה המעפילים הוא אתר חינוכי, השוזר בפעילויות הרבות המתקיימות בו סיפור היסטורי וסיפור אנושי – ספור של אור ותקווה שצמח מתוך אפלה. בשבוע המורשת יתקיימו סיורים מודרכים לאור מכתבי מעפילים ליקיריהם. במהלך הפעילות, הילדים יגלו חלקי מכתבים הטמונים באזורים שונים באתר, כחלק ממשחק שהמטרה היא להשלים את המכתב כולו ודרכו לגלות את המסר המועבר מהמעפיל אל משפחתו. ממש בסוף הילדים יוכלו לכתוב מכתב משלהם אל ילדי העתיד, והוא ייטמן בקפסולת זמן ל-100 שנים.
כמה? 27 ₪ לילד, 32 ₪ למבוגר.
איפה? צפונית לישוב עתלית
מתי? א-ה 09:00-17:00, ו’ – 09:00-13:00
לפרטים: 04-9841980
תל עמל – 80 שנה לחומה ומגדל
במרחק דקות הליכה מהמעיינות השוקקים של גן השלושה (סחנה) שוכן מבצר עץ עוצר נשימה שילדים (וגם מבוגרים) ישמחו לאמץ. מדובר בשחזור קפדני המעלה על נס את שיטת התיישבות חומה ומגדל.
כידוע, חומה ומגדל היא שיטת התיישבות ייחודית שבאמצעותה הוקמו יישובים בתקופת מאורעות הדמים (1939-1936) תחת שלטון המנדט הבריטי, תוך יום או לילה אחד. את הרעיון הגו ויישמו לראשונה חברי תל עמל (ניר דוד), והוא אומץ על ידי ארגון ההגנה כשיטה אסטרטגית. באתר שחזור בגודל טבעי של תל עמל בימיו הראשונים: חצר מוקפת חומת עץ, צריף מגורים, מכבסה, חדר אוכל ומטבח ששחזורם והתצוגה שבהם ממחישים באופן שובה לב את תנאי החיים ואת אווירת התקופה. מוצגות גם תערוכות מתחלפות הקשורות לנושא חומה ומגדל. בשבוע המורשת יאנק ושושינק’ה צמד שחקנים-חלוצים, מחזירים את המבקרים לתקופה ההירואית ההיא וישתפו את הקהל בסוגיות מחיי היום-יום במבט נוסטלגי מלא צחוק והומור. הילדים יוכלו לטפס על מגדל השמירה, לבנות חומה, לפענח הודעה בכתב מורס ולהיות שותפים בבניית הארץ. כדאי להביא מגבת… הכניסה כוללת בילוי חופשי בגן השלושה!
מתי? שבוע חנוכה, ראשון עד חמישי תאריכים 25-29.12 בין השעות 10:00 – 14:00.
יאנק ושושינק’ה בימים ראשון ושני, 25-26.12 , בשעה 11:30 ובשעה 13:00.
כמה? עלות: 39 ₪ למבוגר. 24 ₪ לילד.
איפה? גן לאומי גן השלושה (הסחנה) לפרטים: 04-6581017
בית זינתי פקיעין העתיקה
בשנות השלושים הוקם על ידי יצחק בן צבי ואנשי הסוכנות היהודית בית הספר העברי בפקיעין. במרכז המבקרים ישנם יומנים המתעדים את אורח חיי הפלאחים בפקיעין שהיו קהילת המסתערבים כל זאת מזווית מבטו של מורה בית הספר.
ביומנים תיעוד מרגש של סדר יומם של ילדי פקיעין היהודים בשנות השלושים. מצוינים בהם חגי השנה ועונות השנה על פי סדר לוח השנה התואם את עבודות האדמה בהם עסקו היהודים, במקביל לכך מתועדים הערות המורה לאותם תלמידים שלא הגיעו מידי יום לבית הספר ועוד. היומנים חושפים פיסת היסטוריה מרגשת: “מלכה הלכה לעבוד בגינה בהוצאת תפוחי אדמה”…”שמעון שומר את החיטים על הגורן מפני התרנגולות”.. “יום קבורת המלך ג’ורג’ החמישי”.. “נעמי עוזרת לאימה באפיית המצות” ועוד… כחלק מחוויית הביקור באתר המתחדש תופעל “סדנת החוקר הצעיר” בה המבקרים יעלעלו ביומנים, ידלו מהם תמונה היסטורית מרתקת בצורה חווייתית ומלמדת ויכירו את אורח החיים של ילדים בני גילם לפני 90 שנה. לאחר הפעילות יערוך ביקור בבית הספר העברי ובכתובת הקיר המוטבעת מאז 1926 עת הוקם בית הספר.
מתי? ימים א’-ה’ 09:00-16:30 יום ו’ – 09:30-13:00
איפה? פקיעין העתיקה לפרטים: 04-9997197
מגדל העתיקה
לכבוד שבוע המורשת בישראל, הפנינג לכל המשפחה בעקבות הכתב הקדום בעיירה הגלילית מגדלא. לגלות עיירה יהודית על חוף הכנרת מימי הבית השני, שהופיעה בכתבי יוסף בן מתיתיהו, ובכתבי הברית החדשה. נבקר בשוק הדגים, ברחובות העיירה ובשתי וילות מפוארות ובהן מקוואות ייחודיות. אתם מוזמנים לבקר בגולת הכותרת: בית הכנסת במגדלא, מהקדומים בעולם ולו סיפור ייחודי. בנוסף, מסיורים מודרכים וסדנאות מרתקות אודות האתר והתפתחות הכתב בארץ ישראל. באולם הכנסייה יופיעו מקהלות בהופעות חיה.
כמה? ללא תשלום
מתי? ימים שני עד שבת 9:30 עד 13:30 לפרטים: גלעד, 052-5991713
שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 במרכז:
בית העצמאות
יהודה המכבי מגיע לתל אביב בשנת 2016 לחפש אחר מטמון ייחודי ונדיר שהוטמן שם לפני 2000 שנה. יהודה מאוד נרגש ומתרשם מהשפה העברית המדוברת ברחובות, מהאור הנפלא השוטף את העיר ומהעצמאות של המדינה היהודית הקטנה, אבל הוא זקוק לעזרת הילדים בכדי למצוא את האוצר שנעלם! באמצעות משחק משימות אינטראקטיבי בטלפון הנייד, נצא למרוץ בו נגלה את הקשר שבין מגילת העצמאות לחג החנוכה וכמובן למדינה היהודית. יחד נחקור את ערכיה, מסמכיה ומנהגיה של החברה העברית בארץ ישראל ושל חג האורות. בסיום הפעילות נבקר באולם ההכרזה ונדליק נר חנוכה יחדיו. והפתעה מתוקה לכל משפחה!
כמה? עלות לילד: 40 ₪ עלות למבוגר: 25 ₪
איפה? בית העצמאות, רח’ רוטשילד תל אביב
מתי? 26-30.12.2016, ימים שני עד שישי, בשעה 10:30. בהרשמה מראש. לפרטים: 03-5106426
מוזיאון בתי האוסף לתולדות צה”ל
סיור במוזיאון בסימן “בימים ההם – בזמן הזה”. המבקרים יוזמנו לסיור מרתק בשבילי ההיסטוריה, בעקבות לוחמי צה”ל לדורותיהם. בסיור יחשפו סיפורים שמאחורי המוצגים, ביניהם מכתבים ייחודיים מן העבר – מכתבי לוחמים ומפקדים. הסיור מעורר לחשיבה על סיפור עצמאות עם ישראל בארצו בימים ההם ובזמן הזה, מזמין לחשיבה על ערכי צה”ל ומאיר את משמעות חג החנוכה. סיורים מודרכים יצאו בשעות 10:00 ו- 14:00
“סיורי חוויה משפחתית”: סיור עצמאי בליווי מערכת שמע ייחודית וחוברת פעילות לנוער (בתוספת תשלום למערכת השמע). ללא הרשמה מראש. מפגשים – “גבורת הלוחמים וגבורת המשפחות” : מפגשים עם האנשים שמאחורי הסיפורים, בסימן עדויות מפי לוחמים (מקבלי עיטורים) ומשפחות שכולות. ההשתתפות מותנית בהרשמה מראש.
עוד במוזיאון: לכבוד שבוע המורשת וחג החנוכה ייחשפו לקהל הרחב חנוכיות מאוסף המוזיאון, אשר ניתנו כתשורה לשרי הביטחון והרמטכ”לים.
כמה? 15 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד
איפה? רחוב יחזקאל קויפמן- פינת רחוב המרד, תל אביב-יפו.
מתי? ימים א- ה 25-29.12.16, ויום א 1.1.2017 מ-08:00 ועד 16:00.
לפרטים : 03-5172913
מוזיאון האצל בתש”ח
בכל יום מימי החנוכה נקיים סיורים מודרכים לכל המשפחה בסימן “מכתב אל העבר”- נספר את קורותיו של הארגון הצבאי הלאומי בתקופת מלחמת העצמאות תוך הפניית זרקור על דמויות משמעותיות בתולדות המחתרת שגילו כוח מנהיגות וגבורה יהודית בתקופת המאבק להקמת המדינה. בסיום הסיור יתבקשו המשתתפים לבחור דמות אחת איתה הזדהו במיוחד ולהתכתב עמה. בשיאו של כל יום פעילות, נפגיש את הקהל עם דמויות מן ההווה- גיבורי ימינו המייצגים את אותם ערכי מסירות, מנהיגות, גבורה, הקרבה ועוצמה אישית שבאו לידי ביטוי בדמויות מן העבר, כפי שהדבר נגלה לנו מכתביהם האישיים (מכתבים, יומנים, ספרים ומסמכים היסטוריים). כמיטב מסורת החג, הקהל יוזמן להדליק עמנו נרות חנוכה. עדות אישית- יוסק’ה נחמיאס: לוחם אצ”ל לשעבר, שנתפס על ידי הבריטים וניצל מהוצאה להורג, מספר מזווית אישית על הקרבות והמבצעים בהם השתתף. הצגה “אסא סיפורו של גיבור” מאת תיאטרון נדודים- סיפורו האמיתי של לוחם האצ”ל יעקב שרצקי מסופר מפי נכדו נפתלי פוקס בהצגת יחיד סוחפת ומרגשת לכל המשפחה. מפגש אישי: “ממחתרת למלחמה גלויה- תכנון צבאי ובניין הכוח של צה”ל”- סגן ראש מנהלת טנק המרכבה במשרד הביטחון אלוף משנה גיא פאגלין על אביו, קצין המבצעים של האצ”ל עמיחי פאגלין “גידי”.
“אמהות הבזלת- גבורה יהודית בימיםההם בזמן הזה” – סיפורה של חגית ריין ששכלה את בנה, בניה ריין ז”ל במלחמת לבנון השנייה, לצד סיפורה של רבקה גרבובסקי ממשמר הירדן.
כמה? 15 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד
מתי? ימי חנוכה 26-29.12.2016
איפה? רחוב נחום גולדמן 2 (גן צ’ארלס קלור) תל אביב לפרטים: 03-5177180
מוזיאון ההגנה
סיור במיצג “חנוכיית הגבורה”: שמונת הנרות יוקדשו לגיבורי ה”הגנה” בתקופת פעילותה – מתל חי ועד מלחמת העצמאות – אליהו גולומב, אלכסנדר זייד, יוסף טרומפלדור, יצחק שדה ועוד. השמש יוקדש לגיבור בן זמננו. סיור “נקודות אור”: סיור שיכלול הפעלות: איך פועל ההליוגרף (איתות בעזרת אור השמש), פענוח כתב מורס, ודגשים ברוח החג – אור וגבורה. הילדים יוכלו לעזור ולפתור כתב חידה המקשר בין החנוכייה לתצוגת המוזיאון.
כמה? 15 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד
מתי? 25-29.12 כ”ה-כ”ט בכסלו תשע”ז. סיור חנוכיית הגבורה בשעות 11:00, 12:00. סיור נקודות אור בשעות 13:00, 14:00.
איפה? שדרות רוטשילד 23 תל אביב
לפרטים: יש להירשם מראש לסיורים בטלפון 03-5608634 או במייל hagana_hazmanot@mod.gov.il
תל חדיד
רשות העתיקות יחד עם קק”ל ומועצה מקומית חבל מודיעין מזמינה את הקהל הרחב לפעילות בתל חדיד הכוללת סיור וסדנאות ארכאולוגיות. התל מתנשא לגובה 147 מטרים ושולט על סביבתו הקרובה, המקום מזוהה עם היישוב העתיק “חדיד במקום נתגלו שרידים מתקופת הברזל מאות 8-7 לפנה”ס. תקופה הלניסטית, רומית ותקופות מאוחרות. במקום בוצעו חפירות ארכיאולוגיות בהן נמצאו פסיפס מרשים וגולת הכותרת מציאה של שתי תעודות משפטיות הכתובות בכתב יתדות העוסקות ברכישת קרקעות באזור. במקרא מוזכר היישוב כאחד המקומות שבהם התיישבו שבי ציון: “בְּנֵי לֹד חָדִיד וְאוֹנוֹ שְׁבַע מֵאוֹת עֶשְׂרִים וַחֲמִשָּׁה” היישוב מוזכר גם במרד החשמונאים ובתקופות מאוחרות יותר.
כמה? ללא תשלום
מתי? רביעי וחמישי בין 10:00 ל-14:00, שישי בין 09:00 ל-12:00 לפרטים: “קו ליער” 1-800-350-350
חורבת קיאפה, עמק האלה
חורבת קיאפה היא אתר חשוב מתקופת הברזל, המתוארך לימי דוד ושלמה (המאות ה-9 וה-10 לפנה”ס). סיורים מודרכים יחשפו את קסמו העתיק של האזור עם כתובות קדומות שנמצאו במקום, והילדים יוכלו להתנסות בכתיבה על חרסים עתיקים.
כמה? ללא תשלום
מתי? חמישי, 29.12 בשעה 10:00, סיור למבוגרים (מפגש בכניסה לחורבת קיאפה), בשעה 12:00 סדנת כתיבה על חרסים (מפגש במפגשי קק”ל אזור ההר בגבעת ישעיהו), בשעה 13:00 סיור למשפחות בחורבת קיאפה. שישי, 30.12, בשעה 10:00 סיור למשפחות בחורבת קיאפה (מפגש בכניסה לחורבת קיאפה), בשעה 11:30 סדנת כתיבה על חרסים (נסיעה מחורבת קיאםה למשרדי קק”ל באזור ההר, גבעת ישעיהו). לפרטים: הדר 052-4284405
גן לאומי תל לכיש
איך התנהלו החיים בימי בית ראשון וכיצד התנהל שער העיר? בעזרת המחקר הארכיאולוגי במקום, ספר מלכים ‘קם לתחייה’ – מלחמת המלך חזקיהו בעבודה הזרה זוכה לאישוש היסטורי עם חשיפתו של מקדש שער ובו מזבח מחולל ובית שימוש שנועד לטמא את האזור. עוד נחשפו עדויות לקרבות שניהל סנחריב מלך אשור בתושבי האזור. משפחות שיגיעו לאזור יוכלו להכין דגמים בכתב עברי קדום, בדומה לתעודות שנמצאו במקום ולתרגל כתיבה על גבי חרסים (אוסטרקונים).
כמה? ללא תשלום
מתי? : 26.12.2016 , 27.12.2016 – 10.00-14.00. שעות סיור: 10.00 ו- 12.00 .
לפרטים: אורית, 052-4284406
שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 בירושלים:
מרכז המבקרים החדש – כפר עציון
‘בעקבות הלוחמים’ – בזמן שהמבוגרים יצפו בחזיון האור קולי הילדים יצאו לפעילות חוויות עם מדריכי בי”ס שדה בעקבות קרבות המקבים שהתחוללו בלב גוש עציון, וכן ימסקו זיתים וילמדו על הפקת השמן ולסיום נקיים סדנאות על השמן והמנורה. צפייה בחיזיון האור קולי החדש ולאחריו סיור מודרך בבית העדות ובגן הראשונים, תמונות, עדויות ומכתבים מתקופת ההתיישבות בהר, ימי המצור, פינוי אימהות הילדים והקרבות הקשים ערב הקמת המדינה. כאן גם מוצגות עדויות כתובות מן העבר: מכתבים מקוריים שנכתבו ע”י מגיני גוש עציון בתש”ח, שרידים אחרונים מהקרבות הקשים ומתקופת השבי הירדני, מכתבים ומברקים מתקופת ההתיישבות, עדויות ותמונות מימי העליה להר והקמת היישובים.
כמה? מבוגר 25 ש״ח, ילדים עד גיל 8 לא משלמים. גמלאי 18 ש״ח
מתי? 09:00-16:00 וביום שישי 09:00-11:30
איפה? קיבוץ כפר עציון לפרטים: 02-9935160, 02-9938308
מוזיאון אסירי המחתרות – ירושלים
מוזיאון חי! העבר קם לתחיה ואיתו מנהל הכלא הבריטי ולוחמי המחתרות, שמתעוררים לחיים ובאים לספר את הסיפורים שמאחורי הסורגים, בדרך להקמת המדינה. את אירועי החנוכה נפתח בערב שירה בציבור בהובלת נאווה שפיצר בסימן אור וגבורה במאסר ובמאבק. לכבוד שבוע המורשת והחנוכה יציגו במוזיאון תערוכה מיוחדת עם מוצגים ועדויות מימי החנוכה בכלא. הילדים יוכלו לחוות את שגרת היום-יום של האסירים של פעם: לארוג שטיחונים קטנים, לחרוט סמלים על אריחי גבס ולהחתים תעודת אסיר בדומה למנהג האסירים. למשפחות שיגיעו מחכים שני משחקי משימות משפחתיים: ‘מסתורין במסדרונות הכלא’ ו’מגלי העבר במגרש הרוסים’.
כמה? 15 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד
מתי? 30-26 דצמבר 2016, 1 ינואר 2017, מ09:00 ועד 17:00.
בשישי עד 13:00. פעילות ‘מוזיאון חי’ בכל שעה עגולה. יום ה’ 22 לדצמבר בשעה 20:00.
מספר המקומות מוגבל ומומלץ להירשם מראש.
איפה? משעול הגבורה 1, מגרש הרוסים, סמוך לכיכר העירייה ירושלים לפרטים: 02-6233166
כמה? 15 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד
בית לוי אשכול
בעקבות המילים שעשו את ההיסטוריה – לקראת חג החנוכה בית לוי אשכול מזמין משפחות וילדים להצטרף למשחק חוויתי ענק בנושא דמויות, כתבים ואירועים היסטוריים. במבנה הירושלמי ששימש כמעון הראשון של ראשי ממשלת ישראל, פוגשים, דרך המשבצות בלוח המשחק, את ראש הממשלה השלישי, לוי אשכול ודמויות נוספות שהקימו ועיצבו את המדינה. חייהן ופועלן, האמרות ההיסטוריות שנאמרו על ידן והכתבים שליוו את מורשתם. הביקור כולל צפייה בחוויה האור-קולית המספרת את סיפור המקום, סיור אינטראקטיבי בין חדרי הבית, ופעילות יצירה חגיגית לילדים.
כמה? מבוגר – 20 ₪, ילד (מעל גיל 3) – 15 ₪. הפעילות מיועדת לגילאי שש ומעלה.
איפה? בית לוי אשכול, שדרות בן מימון 46 ירושלים
מתי? יום ג’ 27.12 ויום ה’ 29.12 בשעות 11:00, 13:30, 16:00. הרשמה מראש, מספר מקומות מוגבל. ביום ב’ תתקיים פעילות ‘בין ישראל לאימפריה’ על יחסי החוץ של מדינת ישראל בתקופת ממשלתו של לוי אשכול.
לפרטים: 02-6257682, 052-8535192 stela@spni.org.il
גן לאומי בית גוברין– אתר מורשת עולמית- אותיות מאירות ותעלומות מן העבר
האתר הייחודי הזה טומן בחובו עדויות כתובות מן העבר גם מתקופתו אנטיוכוס הרביעי – הידוע לשמצה, שרדף את היהודים עד חורמה. אז מה בין בית המקדש, נרות חרס, כתב עתיק וחנוכה? פעילות חווייתית ומרתקת בה תוכלו ליהנות מהדרכות, סדנאות, שחקנים ופעילויות נוספות לכל המשפחה.
פעילות נוספת בגן היא מתקיימת לכבוד החג והיא כוללת טיול מודרך במערות המרהיבות של תל מרשה. מדריכי רשות הטבע והגנים בליווי שחקנים ימתינו במערות ויספרו על גידול יונים, הפקת שמן הזית ושימושיו וגם כיצד ניצלו בני מרשה את המסלע המיוחד לחציבת מערות.
מתי? שבת 24.12 בשעות 11:00- 15:00, במקרה של מזג אוויר חורפי תידחה הפעילות ל-31.12, יום שלישי 27.12 בין השעות 11:00 – 15:00. הדרכות במערת הקולומבריום, מערת בית הבד ומערת המבוך יתקיימו בכל חצי שעה. בנוסף, רק ביום שלישי, יוצב סביבון בקופות הגן הלאומי. ילדים שהסביבון שלהם יציג את האות ג’ אחרי הסיבוב יכנסו ללא עלות.
כמה? הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. 28 ₪ למבוגר, 14 ₪ לילד ולאזרח ותיק. לפרטים: בטלפון *3639 ובאתר רשות הטבע והגנים.
פארק (גן לאומי) קומראן- הזדמנות נדירה: לסייר עם חוקר המגילות
אתם מזמנים לצאת לסיור מרתק בפארק (גן לאומי) קומראן עם ד”ר אדולפו רויטמן מנהל היכל הספר, חוקר ואוצר המגילות הגנוזות- מגילות מדבר יהודה. גם כיום, כ-70 שנה לאחר גילוין, הן ממשיכות להסעיר את דמיונם של חוקרים, ארכיאולוגיים והיסטוריונים ברחבי העולם כולו. אלו הן כמובן המגילות הגנוזות (מגילות מדבר יהודה), הנחשבות לממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר שהתגלה במאה ה-20. הן נכתבו על ידי בני כת המדבר, קבוצה שקראה תיגר על הכהונה הירושלמית בימי בית שני, וראתה את עצמה כתחליף רוחני למקדש הפיזי שעמד בהר ציון. מגילות אלו, שחלקן מהוות מקטעים של ספרי המקרא, אף מספקות הצצה נדירה אל אורח החיים של תושבי קומראן הקדמונים. המגילות, שנכתבו ברובן בעברית קדומה על גבי עורות, מוצגות בחלקן בהיכל הספר שבמוזיאון ישראל בירושלים. לצדן אף נמצאה באזור “מגילת הנחושת”, המספרת על אוצר מסתורי שהוטמן באדמה – ועד היום לא התגלה. בשבוע המורשת תזדמן למבקרים הזדמנות נדירה: לסייר עם חוקר המגילות, ד”ר אדולפו רויטמן – מנהל היכל הספר, חוקר ואוצר מגילות יהודה. בסיור המבקרים ישמעו על קבוצות שהתנגשו לתפיסה של רוב עם ישראל, שראה את בית המקדש המטוהר על-ידי המקבים כ”טבור העולם”, קבוצות חסידיות שהתנגדו נחרצות למוסד מרכזי זה. בין אלה נמנתה “עדת היחד”, שהתגוררה בחורבת קומראן, שבסמוך לים המלח. במסגרת הסיור בין השרידים הארכאולוגיים שבאתר, נעמיק באורחות חייה ואמונותיה של אותה קבוצה טומנת סוד.
מתי: יום שישי 30.12
כמה? הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. בהרשמה מראש. 29 ₪ למבוגר, 15 ₪ לילד ולאזרח ותיק. לפרטים: בטלפון *3639 ובאתר רשות הטבע והגנים בהרשמה מראש בטלפון 3639*
בסוד המגילות הגנוזות
סיור מומחז ומשעשע לכל המשפחה על רקע צלילי מנגינות בעתיקות. בסוף הסיור נתנסה בכתיבה בדיו על קלף ונכין קמע אישי עם ברכת הכוהנים – כפי שנהגו לשאת יהודים בימי בית שני . במהלך הסיור התיאטרלי נפגוש במוחמד א-דיב , נער בדואי שנכנס למערה חבוי ברכת הכוהנים – כה במצוקים ומצא בה כדי חרס עתיקים ובהם סוד בן 2000 שנה ונצא למסע בעקבות סוחרי עתיקות, סוכני מוסד, ציידי אוצרות וארכיאולוגים, שכולם רוצים לשים את היד על דבר אחד – המגילות הגנוזות של קומראן.
מתי: שבת 31.12 בשעות 10:00, 12:00 ו-14:00
אל האוצרות הגנוזים: סיור מדליק עם בני האור
סיור חווייתי בין עתיקות היישוב העתיק מימי בית שני ששכן בצל מצוק ההעתקים המרשים הכולל בסרט על האתר והסביבה וסיור במוזיאון המציג את הממצאים הארכיאולוגים ונשמע על כת ‘היחד’, מגילות ואוצרות גנוזים במערות.
מתי? ראשון עד חמישי 25-29.12 בשעות 12:00 – 13:30
כמה? ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים.
לפרטים: בטלפון *3639 ובאתר רשות הטבע והגנים
שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 בדרום:
צריף בן גוריון
‘לילדים אני עונה ראשונה’ – חפש את המטמון – בעקבות התכתבות של בן-גוריון עם ילדים. בן-גוריון נהג להתכתב עם ילדים ונוער ולהם נהג לענות לפני המבוגרים. הוא התייחס בסבלנות לשאלותיהם וענה להם תשובות מעניינות ומפורטות. בעזרת משחק משימות ‘חפש את המטמון’ ילכו המשתתפים בעקבות מכתבים שנכתבו לבן-גוריון ומכתבי התשובה שלו, ואחרי מסמכים ותמונות המספרים על הקשר המיוחד של בן-גוריון עם הנוער. כמו כן, יוכלו לכתוב מכתב לבן-גוריון ולספר על מדינת ישראל של ימינו.
כמה? 15 ₪ לילד (עד גיל 18) 20 ₪ למבוגר.
מתי? ימים א’-ה’ 08:30-16:00, ימי ו’ וערבי חג 08:30-14:00 ימי שבת וחג 10:00-16:00
איפה? קיבוץ שדה בוקר לפרטים: 08-6560469
המוזיאון הפתוח בנגבה – 80 שנה לחומה ומגדל
ביולי 1939. באור השחר העולה נראו עשרות דמויות עמלניות אצות רצות עם דליי חצץ, קרשים, חבלים ויתדות. מבצע בניית החומה והמגדל בנגבה היה בעיצומו, כל איש וכל אישה ידעו את תפקידם. נגבה קמה כתגובה ציונית לחוק הקרקעות הבריטי ולידתה לוותה בקשיים רבים, בהם אדמת זיבורית ומים ובהם תכולת כלור גבוהה. פחות מעשר שנים לאחר מכן, בימי מלחמת העצמאות, מנעה נגבה בעמידתה הנחרצת את כיבוש גדרה ורחובות על ידי הצבא המצרי.
בצריף חדר האוכל מוקרנים סרטים היסטוריים. ההדרכה מתבססת על סיפורים אישיים של ותיקי נגבה ושל ותיקי גבעתי ועל מקורות ספרותיים. במיוחד לילדים: הפעילות לילדים מגיל 5, והיא כוללת ביקור במרכז המבקרים וטיול בשטח, תוך טיפוס על טנק מצרי ועל טרקטור. בכל יום אחד מותיקי הקיבוץ יספר את סיפור חומה ומגדל בליווי אקורדיון.
כמה? 10 ₪ בלבד לאדם.
מתי? 25-30 בדצמבר. בין השעות 11:00 ל-13:00
איפה? המוזיאון הפתוח בנגבה
לפרטים: 08-6774312
גן לאומי תל ערד – מקדשים ומכתבים
גילוי כתב בחפירות ארכיאולוגיות הוא מאורע שכל חופר יזכור כל חייו. תל ערד “ניפקה” לחוקריה ארכיון שלם של טקסטים, המגוללים את ספור המצודה עד ימיה האחרונים.
סיור מודרך יחשוף את סיפורה של אחת הערים הקדומות והחשובות בכנען, מהאלף ה-3 לפנה”ס.
הסיור ימשיך אל המצודה מימי בית ראשון, שם נפגוש דמות מן העבר . בהמשך, נתרגש במקדש היהודאי ונרד אל מפעל מים החצוב בבטן התל . אתם מוזמנים ליהנות ממפגש תיאטרלי, סיור מרתק וסדנאות מגוונות ברוח המקום . הסיורים יתקיימו בשעות 10:00, 13:00,הסדנאות יתקיימו ברצף החל מהשעה 10:00.
כמה? הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. הכניסה בתשלום 14 ₪ למבוגר, 7 ₪ לילד ולאזרח ותיק.
מתי: יום חמישי 29.12, יום שבת 31.12 החל משעה 10:00.
גן לאומי מצדה – אתר מורשת עולמית- אחרוני המצדה – מצדה שלא הכרתם
הכירו את גאיוס מסיוס, פרש הלגיון העשירי של האימפריה הרומית. תלוש הפפירוס שהונפק לגאיוס לפני כ-2,000 שנה, היה קבור עד שנחשף בחפירות ארכיאולוגיות. היום מוצגת רפליקה במוזיאון שבגן הלאומי לצד עדויות כתובות רבות מספור, המספקות הצצה אל הימים הסוערים של ההר: הגורלות שהטילו מגני מצדה לפני ההתאבדות , קטעי מגילות מהגניזה בבית הכנסת הכוללות את חזון העצמות היבשות.
אתם מוזמנים לארמון המערבי של הורדוס על במת מצדה, לצפות בהצגה מקורית ומפתיעה, של שחקני תאטרון “אספלט” שיאירו את סיפור מצדה באור אחר. בתום הצגה, מוזמנים להמשיך לסיור שיתמקד בממצא הכתוב.
כמה? הפעילויות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. דמי כניסה 28 ₪ למבוגר, 14 ₪ לילד ולאזרח ותיק (המחיר אינו כולל עליה ברכבל).
מתי: בימים שלישי – שבת 27-31.12 בשעות 10:30, 13:30
פרטים נוספים על שבוע המורשת בישראל – חנוכה 2016 ניתן למצוא באתר – לחצו כאן…
פרטי המקום
לוח הופעות
תאריך | שעה | שם המקום | טלפון |
---|