יום הזיכרון לשואה ולגבורה

תערוכת צילומי מסע אל מחנות ההשמדה במוזאון הפתוח לצילום תל חי. צילום: תמרת טיאר דרכא דנציגר

יום השואה 2017: אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע”ז יחלו בערב יום השואה בסדרה של אירועים, עצרות וטקסי הזכרון ולמחרת אחרי הצפירה יתקיימו ביום הזכרון (ה-24 באפריל 2017) טקסים ופעילויות במוזיאונים, בגנים ובבתי הספר. בנוסף לקראת יום השואה אספנו כמה רעיונות למקומות בהם אפשר לבקר עם בני נוער והילדים הגדולים יותר לקראת ובמהלך יום השואה.

אירועי ערב יום הזכרון:
העצרת הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה תתקיים ביד ושם ביום ראשון בערב, 23 באפריל בשעה 20:00 במעמד נשיא מדינת ישראל וראש הממשלה, ניצולי השואה, ילדיהם, בני משפחותיהם והציבור הרחב. השנה יעביר יד ושם את העצרת בשידור ישיר גם באתר האינטרנט של יד ושם. השידור יועבר גם בערוצי הטלוויזיה ובמקביל יתקיימו טקסים בירושלים, תל אביב, חיפה וערים ויישובים נוספים. בערוצי הטלוויזיה ישודרו סרטים ושידורים מיוחדים, בתי הקולנוע, המסעדות ומוקדי הבילוי והקניונים ייסגרו בערב יום השואה למבקרים.

אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה
יום שני, 24 באפריל 2017
בשעה 10:00 צפירת דומייה ומיד אחריה טקס הנחת הזרים הממלכתי ליד האנדרטה למרד גטו ורשה במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, יו”ר הכנסת והמשנה לנשיאת בית המשפט העליון.

12:45-11:00 לכל איש יש שם: מעמד הקראת שמות קרבנות השואה על ידי הציבור הרחב – אוהל יזכור וכן במשכן הכנסת.

14:30-11:00 מאחורי הקלעים: פעילות לקהל הרחב באתר יד ושם – סדרת מפגשים עם מומחי יד ושם שיחשפו לקהל מסמכים, תעודות, יצירות, חפצים ועוד שאינם מוצגים לציבור ביום יום.

13:00 טקס האזכרה המרכזי – באוהל יזכור

17:30 עצרת תנועות הנוער בבקעת הקהילות. אירוע למוזמנים בלבד.

19:45 טקס הנעילה בקיבוץ לוחמי הגטאות
העצרת השנתית הנועלת את אירועי יום השואה והגבורה, תתקיים במוצאי יום השואה, ב-24 באפריל בלוחמי הגטאות. בעצרת ישתתפו ניצולי שואה ובני משפחותיהם, נשיא המדינה ומשתתפים נוספים.

מוזיאונים ופעילויות באתרים לקראת יום השואה
בין האתרים בהם תוכלו לבקר עם בני הנוער והילדים הגדולים במוזיאונים כמו יד לילד בלוחמי הגטאות, מוזיאון טרזין בקיבוץ גבעת חיים והמוזיאונים הפתוחים שיקיימו פעילויות מיוחדות לקראת יום השואה:

יד לילד בבית לוחמי הגיטאות
במוזיאון יד לילד בבית לוחמי הגטאות, מוצג הסרט “קורצ’ק של הילדים”, אורכו 30 דקות. הסרט מתאר את החיים בבית היתומים של קורצ’ק לפני המלחמה באמצעות ניצולים. הסרט שוזר בעדותם, סצנות שלמות בעזרת שלושה ילדים שחקנים אשר דרכם ניתן לחוות ולו במעט את הבדידות והאימה. יד לילד הינו חלק מבית לוחמי הגטאות, מותאם להבנתם של ילדים ומעביר להם את חווית השואה דרך סדנאות, פעילויות יצירה וסיפורים, והוקם במטרה להנציח את מיליון וחצי הילדים שנספו בשואה. הביקור בו מזמן למבקרים הצעירים מפגש עם עולמם של  הילדים שחיו בתקופה זו. סיפור הילדים נחשף בעזרת ציורים, שירים, קטעי יומנים ופרקי עדות אשר באמצעותם מתוודעים הילדים אל הילדים בשואה.
בית לוחמי הגטאות מציע תצוגת קבע המביאה סיפורים המושמעים בקולות חיים של ילדים, המספרים בגוף ראשון את סיפור חייהם של ילדים שחיו בשואה. בנוסף מוצעות מגוון פעילויות המותאמות לכל המשפחה. פרטים באתר… 
בית לוחמי הגטאות- ממוקם על כביש עכו נהריה, בכניסה לקיבוץ לוחמי הגיטאות.
שעות הפתיחה: ימים א’-ה’: 9:00-16:00 ‘ יום ו’: סגור
טלפון:  04-9958080

מוזיאון יד מרדכי
צילום: מוזיאון יד מרדכי

מוזיאון יד מרדכי משואה לתקומה
אתרי המורשת בקיבוץ יד מרדכי מציגים את סיפורי הגבורה של העם היהודי, החל מהתקופה שבין שתי מלחמות העולם, דרך השואה ועד להקמת המדינה וקרב הבלימה בקיבוץ יד מרדכי במלחמת השחרור. מוזיאון יד מרדכי הוקם בסוף שנות השישים כאנדרטה לזכר שישה מיליון היהודים שהושמדו בשואה, לאלו שהתנגדו באופן פעיל למשטר הנאצי ולאלה שנלחמו עבור עצמאותה של ישראל. במוזיאון נמצא גם אתר שחזור הקרב ב-1948 בו הילדים יכולים לחוות את סיפורי הגבורה של חברי הקיבוץ שהצליחו לבלום מעטים מול רבים כח של ארמיה מצרית שלמה במלחמת השחרור.
המוזיאון מציג על ציר הזמן את המורשת של העם היהודי ואת האירועים המכוננים שעיצבו את דמותו במאה ה-20: הקמת תנועות הנוער והתרבות היהודית העשירה באירופה שבין שתי מלחמות העולם, השואה, ריכוז היהודים בגטאות, מרד גטו וורשה, העלייה לארץ ישראל, ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, והקרב ההרואי להגנה על קיבוץ יד מרדכי. תצוגות המוזיאון מבקשות להקים לתחייה את הסיפורים, המקומות, האנשים והזיכרונות ומעניקות למבקרים חוויה מרגשת ומוחשית.  התצוגות מספרות את סיפורו המרתק של מרדכי אנילביץ’, במסלול תחנות חייו מילדותו בוורשה, דרך תנועת הנוער שעיצבה את דמותו ועד שמצא את מותו כמנהיג מרד גטו ורשה, ומספר את סיפורה של כל יהדות אירופה. המוזיאון הוא אתר מורשת מוכר של המועצה לשימור אתרים.
לפרטים באתר…

 

מוזיאון הייקים - מוזיאון יהדות גרמניה תפן
התערוכה במוזיאון הייקים – מוזיאון יהדות יוצאי גרמניה ומרכז אירופה

כיצד נספר להם על זה ? השואה מזווית אחרת – ביקור ליום השואה בגליל. רותי אופק אוצרת המוזיאון הפתוח בגן התעשייה תפן מציעה להגיע לגליל, לביקור משפחתי לימודי ליום השואה (החל השנה בתאריכים 23-24 באפריל). אופק אומרת, כי השאלה כיצד מספרים על תקופת השואה לדור הצעיר, עולה לא אחת, בעיקר סמוך ליום השואה וכי הריחוק מהתקופה בזמן ובמנטליות חוסר היכולת להזדהות עם הסיפורים, קשה גם לדור שלא חווה את השואה וכל שכן לילדים ובני נוער. אופק מציעה ביקור משפחתי בגליל בו מצויים מוזיאונים שבחרו להציג את השואה מזווית אחרת.

המוזיאון ליהדות דוברת גרמנית, בגן התעשייה תפן
מייסד המוזיאון ישראל שילוני ז”ל (בן 95 במותו ) ואוצרת המוזיאון רותי אופק, בחרו לספר את סיפור החיים, של הקהילות הדוברות גרמנית ולא את סיפור המוות. את היש ולא את האין”. במהלך השנים שלאחר תקופת השואה, אסף שילוני בדבקות ומסירות תעודות, תמונות  משפחה, מדליות, חפצים אישיים, יודאייקה וספרים של הקהילות היהודיות הדוברות גרמנית שרובן ניספו בשואה. המוזיאון שהועבר מנהריה לתפן ביזמת התעשיין סטף ורטהימר, מציג תיעוד של העושר התרבותי והרוחני של הקהילות ואת תרומתם התרבותית, כלכלית והחברתית באירופה. אין במוזיאון כל תיעוד לזוועות השואה, אלא רק עדויות לעושר התרבותי בכל תחומי החיים בהם עסקו יהודי הקהילות בארצות דוברות גרמנית- רפואה, מוסיקה, אמנות, ספנות, מסחר, בנקאות, ארכיטקטורה, תעשייה ועוד. במוזיאון בו נעשתה עבודת המחקר המקיפה ביותר, על תרומת הייקים להקמת המדינה, ניתן לצפות בסרטונים קצרים המספר על חיי הקהילות הדוברות גרמנית באירופה, על חייו של ישראל שילוני והקמת המוזיאון, והתרומה בהקמת המדינה. צאצאי משפחות הייקים יכולים למצוא פרטים על בני משפחתם. במוזיאון תצוגת חפצים אישיים, מדליות, כלי נגינה, סרוויסים, ריהוט ועוד שנתרמו ע”י צאצאי הייקים שעלו לישראל.  כמו כן מתועדת במוזיאון, עליית ה”ייקים” לארץ ותרומתם לתרבות הישראלית כולל דמויות מוכרות כמו חנה מרון, שלמה להט (ציץ’), סטף ורטהימר , משפחת שטראוס ועוד.

TEFEN-2
במוזיאון מוצגת תערוכת קבע – חדר עם רהיטיו וחפציו המקוריים של האמן הרמן שטרוק  ותערוכה חדשה- חפצים מגלים, ביזמת ארגון יוצאי מרכז אירופה והמוזיאון ליהדות דוברת גרמנית. התערוכה מציגה חפצים משפחתיים וסיפורים אישיים של יוצאי הקהילות היהודיות דוברות גרמנית, הייקים, בעת הגירה ובעיקר בהגירה שאינה מרצון, נארזים ונלקחים חפצים מסוגים שונים. זהו מקורם של החפצים המוצגים בתערוכה “חפצים מגלים”. ייחודה של התערוכה הוא בערך הסיפורי הנלווה לחפצים. לכל חפץ יש סיפור משלו. כולם יחדיו מספרים את סיפורם של העולים מארצות מרכז אירופה, שהגיעו לארץ ישראל בין השנים 1933-1938. חפצים אלו הינם חלק ממורשתם המשפחתית ומהגדרתם העצמית של המהגרים-העולים. ייתכן, כי לא עמדו בפרידה מהם. ייתכן, שהחפצים סיפקו מעט נחמה לנוכח קשיי הפרידה מהמולדת הישנה. חפצים אלו עזרו גם לעולים ולו במעט, להנחיל לבניהם ולבני בניהם, שייוולדו בישראל, את מורשת האבות ותרבותם משם. החפצים המוצגים בתערוכה נבחרו בקפידה, מתוך היצע גדול של חפצים, שהובאו במיוחד על ידי בני משפחות הייקים- מערכות שולחן, ציוד רפואי, חפצי יודאיקה, כלי הגשה, תכשיטים, ספרים, מסמכים, פרטי לבוש, כלי משחק ועוד.

TEFEN-3

מאחורי החפצים כולם מסתתרים סיפורים, בעזרתם ניתן להתוודע לפרק היסטורי ותרבותי, שחלף מן העולם, אשר ליוו את הדור הראשון של העלייה הייקית לארץ.
מחירים- מבוגר- 26 ₪ ילד (מגיל 3)- 23 ₪ (התשלום כולל כניסה לגלריה ולגן הפסלים).
ימי ושעות פתיחה לקהל- ב’-ה’- 09:00-16:00 , יום ו’- סגור, שבת- 11:00-16:00
המוזיאון הפתוח גן התעשייה תפן – 04-9109609, 04-9872022

 

 

IMAG-3
המוזיאון לצילום בגן התעשייה תל חי
ביום חמישי 27 באפריל, בשעה:18:00.הקרנת הסרט ‘הכינור שחזר’ ומפגש עם הבמאי ואיש התקשורת חיים הכט סיפורו המרתק של מייסד התזמורת הפילהרמונית הכנר המחונן ברוניסלב הוברמן שבמפעל חייו האמנותי וההיסטורי עם עמיתו המוסיקאי אמיל האוזר סייעו למוסיקאים יהודים לצאת מאירופה הנאצית.

המוזאון הפתוח לצילום בגן התעשייה תל-חי, מציג בימים אלו את תערוכת הצילומים המרגשת  “מוזיקת רקע”, לציון שמונים שנה לייסודה של התזמורת הפילהרמונית, ביזמת טלי גוטליב, מנכ”לית קרן התזמורת הפילהרמונית הישראלית. הצילומים נבחרו מתוך ארכיון התצלומים של התזמורת. המוזיאון יארח בתערוכה, את סרטו של הבמאי חיים הכט “הכינור שחזר”, סיפור חייו המרתק של מייסד התזמורת הפילהרמונית ברוניסלב הוברמן. כחלק מהמפגש יתקיים סיור בתערוכה ‘מוזיקת רקע’, עם אוצרת התערוכה נעמה חייקין. ברוניסלב הוברמן נחשב לאמן המוסיקה הקלאסית החשוב ביותר באירופה של תחילת המאה ה-20. כשיוזף גבלס הורה לגרש את כל הנגנים היהודים מהתזמורות, התגייס הכנר המחונן ברוניסלב הוברמן למאבק תרבותי ואנושי והטיף ברחבי העולם, נגד שיתוף פעולה תרבותי עם תזמורות גרמניות שגירשו את הנגנים היהודים. זהו מבצע הצלה של הוברמן וחברו המוזיקאי אמיל האוזר, שבמקום להגר לארה”ב ולחיות שם מוקף תהילה, בחרו להקים בארץ ישראל תזמורת שהיתה אוסף של ניצולים, נגנים מוכשרים מאירופה, הוברמן ערך אודישנים והנגנים שנבחרו להצטרף לתזמורת הארץ ישראלית, זכו יחד עם בני משפחתם באישור יציאה מגרמניה הנאצית (כ-800 איש). לימים הפכה תזמורת זו לתזמורת הפילהרמונית הישראלית.

כינור הסטרדיבריוס הנדיר של נגנב ורק לאחר כחמישים שנה, בבית כלא בקונטיקט, כי הוא האיש שגנב את הכינור. לפני שבע שנים רכש את הכינור המוסיקאי ג’ושוע בל, את הסרט מלווה מוסיקה שמימית שיוהנס ברהמס כמו כתב במיוחד לפס הקול. מחיר למשתתף – רק 10 שקלים.

לפרטים והרשמה – המוזיאון הפתוח לצילום, גן התעשייה תל-חי-  04-6816705

יום השואה 2017תערוכת צילומי מסע אל מחנות ההשמדה במוזאון הפתוח לצילום תל חי. צילום: תמרת טיאר דרכא דנציגר

תערוכת צילומי מסע אל מחנות ההשמדה  לציון יום השואה – ‘מסע אל חיים שנגדעו – מקרית שמונה לפולין’, רגעים ומראות דרך עדשת המצלמה, של תלמידי כיתות יב’ מתיכון ‘דרכא דנציגר’ ו’ברנקו וייס’, מקריית שמונה, במהלך מסעם למחנות ההשמדה בפולין. התערוכה בניהולו  האמנותי והפקה של אריה שגיא (סצ’י), מציגה צילומי מסע של בני נוער למחנות השמדה בפולין, רגע לפני סיום לימודיהם וגיוסם לצה”ל ומתעדת את החוויה הרגשית, רבת העוצמה, מבעד לעיניהם של תלמידי כיתות יא’ ו-יב’ מבתי הספר התיכוניים ‘דרכא דנציגר’ ו’ברנקו וייס’ בקריית שמונה. הצילומים בתערוכה מנציחים את הרגעים המטלטלים שחוו התלמידים במהלך המסע ומקרבת את בני הנוער לשיח ולהידברות עם שורדי השואה.

המסע לפולין, מסע חינוכי, אך מעל לכך, הינו מאמץ חברתי ורגשי, מכריע ומשמעותי, המותיר חותם עמוק על התלמידים.

חניתה מעוז, מנהלת תיכון ‘דרכא דנציגר’: “קל לאמוד מיליונים? לא היה רגע בפולין שלא חשבתי על כך. לא היה לילה ששנתי לא נדדה. אמרו לי את האמת, אתם מסוגלים להמחיש לעצמכם מה זה מיליונים?!” (מתוך יומן מסע לפולין). “המסע לפולין הוא מסע של חיבור משואה לתקומה – למידה וביקור באתרים בהם התחוללה שואת עמנו, ביקור במקומות שסיפורם מחדד את הנס שבתקומה – תקומת הניצולים והקמת מדינת ישראל, מסע המעצים את המחויבות הכפולה שלנו, לשמור על קיומה של מדינתנו לצד שימור זיכרון השואה וקיום צוואת הקורבנות- “לעולם לא עוד”.

ניצן אשבל, מנהל תיכון ‘ברנקו וויס’: “במהלך המסע אנו מנסים לאתגר את קו המחשבה של התלמידים, להציב סימני שאלה במקומות בהם היו הם רגילים לשים סימן קריאה. לא קביעות נחרצות על בסיס תפיסות שגויות, עמדות שיפוטיות וידע מצומצם, אלא הכרות מעמיקה עם העובדות והסיפורים והבנה, כי המציאות עמה התמודדו היהודים במהלך המלחמה לא דומה לשום דבר שהם הכירו בעבר. תערוכת צילומים במוזאון הפתוח לצילום בתל-חי, מביאה מעט מן הרגעים והמראות אותם חוו התלמידים במסע, דרך עיני עדשת המצלמה שלהם”.

התערוכה תוצג עד ה-21.05.2017
ימים ושעות פתיחה לקהל: ימים ב’, ד’, ה’ – 08:00-16:00, ימי ג’ 08:00-19:00

 

מצעד החיים בפולין
תערוכת צילומי מסע אל מחנות ההשמדה במוזאון הפתוח לצילום תל חי. צילום: נוי מוזס דרכא דנציגר

יום הזכרון בבתי הספר וגני הילדים
מערכת החינוך תציין ביום שני ה-24 באפריל את יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע”ז בפעילויות חינוכיות, מפגשי זיכרון, מערכי שיעור, טקסים ואירועים. בכיתות יעסקו התלמידים בעולם היהודי לגווניו וקהילותיו טרם שואה, הסיפור האנושי בשואה (רוח האדם),התמודדות יהודית בתקופת השואה וחסידי אומות העולם, העומדים מהצד ועד לנאצים והמסייעים בידם, החזרה לחיים. במסגרת הדיונים יעסקו התלמידים עם זיכרון השואה – אירועים מכוננים שהתרחשו בתקופת השואה ולאחר קום המדינה ורלוונטיים לשיח הציבורי בחברה הישראלית גם בימינו. הנושאים המוצעים עוסקים בסיפורים אישיים, בדילמות ערכיות מתקופת השואה ובמאורעות היסטוריים חשובים.

התלמידים יעסקו גם בנושאים אשר נקבעו בתכנית “בשבילי הזיכרון” – קהילות, משפחות, אנשים ונכסי תרבות. כיצד התמודדו בני אדם בתקופת השואה, מול אילו דילמות עמדו ומדוע בחרו כפי שבחרו, ולחשוף את כוחות הנפש ורוח האדם שנתגלו גם הם בתקופה זו, הבחירות וההתנהגויות של בני האדם: הפושעים הנאצים והמסייעים בידם, העומדים מהצד, ומן העבר השני, חסידי אומות העולם – על המשמעויות האתיות הגלומות בנושאים אלו. לבסוף, ייבחנו מה ניתן ללמוד מתהליך החזרה לחיים של הניצולים ותרומתם להקמת המדינה. קישור למערכי פעילות לציון יום השואה והגבורה באתר…

http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Noar/Miscell/LikrathYomHazicaronLeshoah.htm

מצעד החיים בפולין
ממשרד החינוך נמסר כי בשנה האחרונה נרשם גידול של 1,223 תלמידים שיצאו לפולין, ובשש השנים האחרונות גדל מספר היוצאים ב-5,800 תלמידים, בזכות הוזלת המחירים וחלוקת מלגות לכלל המגזרים. מסע משלחות הנוער לפולין המתקיים בסימן “את אחי אנכי מבקש” כמדי שנה, בו השתתפו כ-30 אלף בני נוער במשלחות לפולין, אשר נועדו לחזק את שייכותם של התלמידים לעם ישראל ואת זיקתם למורשתו ולדורותיו. באמצעות המסע התלמידים מחזקים את הקשר עם עברם הקיבוצי-יהודי, מכירים את עושרם הרוחני-תרבותי של החיים היהודיים באירופה שלפני המלחמה, ואת אתרי מחנות ההשמדה שהקימו הנאצים. לאורך השנים התעוררה ביקורת ציבורית על התעריפים הגבוהים שהורים נאלצים לשלם, כדי שילדיהם ישתתפו במסע. הנושא לא היה מוסדר באופן מלא.
בשנת 2015 פרסם משרד החינוך מכרז חדש (למסע בן שבעה ימים), שנועד להסדיר את הנושא. מסגרת המכרז החדש, הוחלט שכל תלמיד ישלם רק עבור עצמו במסע, ואילו בהוצאות המלווים יישא המשרד.

פרטי המקום
נשמח לדעת!



בני נוער

לוח הופעות

תאריך שעה שם המקום טלפון

עוד בקטגוריה

אין תגובות

השאר תגובה