חאן שער הגיא: מרכז המבקרים

חאן שער הגיא
מרכז המבקרים החדש בחאן שער הגיא | צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

מרכז המורשת חאן שער הגיא מאפשר למבקרים בו להיחשף ולהכיר מקרוב ובאופן חוויתי ועוצמתי את מורשת הקרבות בדרך לירושלים ואת סיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ”ח האמיצים ביחד עם מלווי השיירות, חלקם אזרחים, שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה.

האתר צפוי להיפתח רק החל מחודש ינואר-פברואר, כשיושלמו כל העבודות וההיערכויות הנדרשות במרכז המבקרים לקליטת הקהל.

מרכז המבקרים חאן שער הגיא

מסלול הביקור במרכז המורשת נמשך לאורך 5 תחנות מרכזיות בהן: מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים, עמדת דרך, עמדת אלחוט, עמדת אספקה, תחנה חווייתית המדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה ומיצג סיום בו תוכלו לבחון את ערכי הלוחמים.

הפעילות בתחנות היא אינטראקטיבית בחלקה באמצעות דיסקיות המחולקות לכל מבקר בכניסה, ובסוף משמשות אותו גם לבחירת ערך החשוב לו, שיתלה על לוח הערכים שבאתר.

 

סיפור המקום

שער הגיא, הידוע גם בשמו בערבית באב אל ואד, בדרך המובילה מיפו לירושלים, היה לאורך שנים שלפני קום המדינה ציר אסטרטגי חשוב, מעצם היותו צוואר בקבוק שמוקף רכסים.

בזכות מאפייניו הצליחו הערבים ששלטו באזור לפני המלחמה להציב מארבים ולפגע בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה. במהלך מלחמת העצמאות התקבלה החלטה בקרב המפקדים להשיג שליטה על האזור כדי למנוע תקיפות אלו והמטרה הושגה בזכות לוחמי הפלמ”ח שהובילו את הלחימה.

החאן בשער הגיא ומצודת הדרכים נבנו בסוף המאה ה-19 כאשר החאן שימש כפונדק דרכים לצליינים בדרך מירושלים ליפו. המבנים בחאן שער הגיא הוכרזו כאתר לאומי החל משנת 1979. לאורך השנים היה ניתן לראות בו רק משוריינים, זכר לקרבות מערכות ישראל והא לא זכה לביקורים רבים בין היתר בגלל בעיית נגישות תחבורתית.

 

מרכז מבקרים לילדים
הכניסה למרכז המבקרים | צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

 

שיפוץ המקום והפעלת מרכז המבקרים בהובלת ובמימון משרד ראש הממשלה, משרד ירושלים ומורשת ובשיתוף אנשי התוכן של רשות הטבע והגנים, עמותת דור הפלמ”ח ובני משפחותיהם וכן חברת בריז קריאייטיב, המתמחה בהקמת מרכזי המבקרים ונבחרה לבצע את הפרויקט.

 

הביקור באתר ידרוש תיאום מראש בשל אופי הסיור שבו והכניסה אליו תהיה בתשלום.

לאתר רשות הטבע והגנים: לחצו כאן…

פרטי המקום
נשמח לדעת!



כל המשפחה בתשלום ובתיאום מראש בלבד

איך מגיעים?

אביב, בקיץ, סתיו

מה באזור?

אין תגובות

השאר תגובה