בית עיתאב – מסלול טיול באזור בית שמש
מסלול הטיול אל בית עיתאב ונחל מערה הוא אחד ממסלולי הטיול הקצרים והמתאימים למשפחות באזור בית שמש והרי ירושלים. במסלול שילוב של הליכה בנוף הפתוח בין מעיינות, מערות ושרידי כפר ומבצר אבירים קטן.
מסלול הטיול:
מסלול הטיול שלנו יוצא מהחניון שמיד אחרי הכניסה ליישוב נס הרים, שם נחנה את הרכב ונגלוש בואדי כ-200 מטר עד שלט עץ של ק.ק.ל שיקח אותנו שמאלה במעלה הגבעה אל משטח דשא טבעי מול פתחה של מערה פתוחה.
במערה מומלץ לעצור ולתת לילדים להנות מהאטרקציה של ביקור במערה פתוחה ומוארת שגם קטנטנים עם חרדת מערות ישמחו להשתולל בתוכה.
מהמערה נמשיך במעלה הגבעה, נלך בחורש טבעי ונעבור גבעה נוספת ואז יתגלה לעינינו המבצר הקטן של בית עיתאב בראש הגבעה הבאה. המבצר נמצא כרגע במהלך שיפוצים וחפירה ארכאולוגית והכניסה אליו אסורה מסכנת התמוטטות, אבל מהגבעה שלו נשקפים בימים בהירים נופים פתוחים ויפים לכיוון עמק האלה ובית שמש ממערב והרי חברון ממזרח.
הכפר בית עיתאב, היה כפר ערבי שננטש ב-1948 שהוקם בנקודה הגבוהה הזאת על שרידיו של מבצר צלבני שהיה שייך לאביר צלבני בשם יוהנס שחי במקום עם בתו איזבלה (היפה?) עד שיוהנס הקשיש נקרא להגנה על ממלכת הצלבנים ונפל בשבי המוסלמים בקרב קרני חיטין המפורסם.
כאן הזמן לשבת עם הילדים ולשמוע את האגדה על איזבלה היפה לראות מסביב למבצר את עצי השקדיה שפורחים במעטה מושלג וחגיגי בחודשים ינואר-פברואר ובחדשים מרץ-אפריל הסביבה כולה פורחת וצבעונית.
מהמבצר אפשר לרדת אל הנחל, לחזור מעט ימינה אל מעיין עין חוד וממנו לחזור לחניון או לחזור אל החניון בדרך שבה הגענו.
אם ממשיכים עם הנחל שמאלה, במרחק של כ-2 קילומטר במורד הנחל נמצאת מערת התאומים, מערה מרשימה שסגורה לקהל בין החדשים נובמבר – מרץ, התקופה בה היא משמשת את עטלפי הסביבה לשנת החורף שלהם. אל המערה מומלץ להגיע מצידו השני של הנחל, במסלול קצר יותר של כק”מ היוצא מכביש 3855 אחרי המושב מחסיה.
מסעדות ואוכל באזור:
בר בהר – מסעדה לארוחות קלות לפני ואחרי טיולים באזור
ותחנת מידע של ק.ק.ל 02-5333889
חוות הסוסים – חוות הרי יהודה בצור הדסה
02-5791355
חוות היערן, ליד מערת הנטיפים להצטיידות
בגבינות וכו’ לפיקניק 02-9997811
פעם לפני שנים רבות, גר במקום אביר צלבני בשם יוהנס עם בתו היפה איזבלה והם חיו במקום בשקט ובשלווה עד שיוהנס החליט שהגיע הזמן שבתו תמצא לה בעל מבין נסיכי הממלכה.
השמועה עברה ברחבי ממלכת הצלבנים ומכל אירופה הגיעו נסיכים לבקש את ידה של איזבלה היפה שרצו לזכות בכלה היפה ובאחוזה ונחלה בארץ הקודש.
יוהנס ערך לנסיכים שהגיעו מבחנים בהם מבחני קליעה בחץ וקשת, רכיבה על סוס ערבי משתולל והטלת רומח אל חבילת חציר במעלה הגבעה, אבל איזבלה שהיתה מאוהבת באביר צעיר מקיסריה, לא היתה מעוניינת באף אחד מהנסיכים הארופאים שהגיעו ומצאה תירוצים שונים ומשונים כדי שלא להנשא.
יוהנס התעקש והחליט להשיא אותה למרות רצונה לנסיך עשיר מממלכת סכסוניה, אבל יומיים לפני החתונה, הגיעה שמועה שצבאו של צאלח א-דין וחייליו המוסלמים הגיעו כדי להלחם בצלבנים ולכבוש מחדש את הארץ.
יוהנס לקח איתו את חייליו ואת החתן המיועד ועלה איתם לצפון לקרב בקרני חיטין בו נחל צבאם של הצלבנים תבוסה, הנסיך הגיבור התגלה כפחדן לא קטן, וכבר ברגע שנשמעו באופק קריאות הקרב של הצבא המוסלמי, נמלט על נפשו עם סוסו האציל עד לעכו, שם עלה על אוניה וחזר חזרה לטירת הוריו בארופה.
לעומתו האביר הצעיר מקיסריה, נלחם לצידו של יוהנס הקשיש באומץ לב, עד שהיו מוקפים ונאלצו להמלט, יוהנס נפל מסוסו, אבל רגע לפני שתפסו אותו חיילי האוייב הוא השביע את האביר האמיץ מקיסריה, כי יחזור לטירה ויקח את בתו לאישה כי הוא הוכיח שהוא אכן הבעל הראוי לה.
האביר חזר לבית עיתאב על סוסו הלבן והעייף, אבל איזבלה סירבה להאמין כי אביה הסכים שהיא תתחתן איתו, לקחה את המשרתת שלה ובתחפושת של מוסלמית יצאה למסע ארוך עד לבית הכלא בו היה אסור אביה, שיחדה את השומרים והגיעה לתאו של אביה שהתפלא ושאל איפה בעלה הטרי.
היא חשבה שהוא מתכוון לנסיך המיועד והוא סיפר לה את כל הסיפור ואישר את דברי האביר, איזבלה נשארה עוד יומיים בעיר עד שהצליחה להשיג את שחרורו של אביה ויצאה עם אביה הקשיש והמשרתת למסע הארוך בחזרה הביתה.
עם חזרתם, נערכה לצד המבצר החתונה הכי יפה בארץ, של איזבלה והאביר המסתורי ואפילו השקדיות שמסביב למבצר, התכסו במעטה פורח ולבן לכבוד הכלה היפה ביום חתונתה, והם חיו באושר ועושר עד עצם היום ההוא.