הבניאס

השביל התלוי בבניאס- מסלולי טיול בצפון
השביל התלוי בבניאס. צילום: מנו גרינשפן
השביל התלוי בבניאס. צילום: מנו גרינשפן

טיול רגלי בשמורת הבניאס-נחל חרמון הוא טיול משפחתי קריר ומומלץ במיוחד בקיץ, באחת משמורות הטבע היפות בצפון שהייתה מקום פופולרי וקדוש כבר בימי היוונים והרומאים.

חליל רועים והמפתחות לשמיים:
בניאס הוא הגרסא הערבית לשם פאניאס, השם היווני של המקום שהוקדש לאל פאן, שאפילו אמו לקתה בפאניקה קלה ומובנת כשגילתה שנולד לה תינוק, שלא החליט אם הוא אדם או תיש.

על פי האגדה, פאן שהפך לאל האחראי על היערות ועוד מקומות נידחים, נהג להסתובב ביער עם החליל המפורסם שלו ולהבהיל את הנימפות היפות בתקווה שאחת מהן תשבה בקסמיו המפוקפקים.

הורדוס ובניו בע”מ הרחיבו את העיר והקימו בבניאס מקדשים נוספים ובהתפרצות של התחנפות לקיסר הרומאי אפילו הפכו אותה לבירתם וקראו לה קיסריה פיליפי להבדילה מקיסריה המקורית.

הבניאס קדוש גם לנוצרים שעל פי אמונתם, כאן, ממש במערת המעיין פגש ישו את פטרוס והפקיד בידיו את מפתחות השמיים והארץ.

 

שמורת הבניאס, מסלולי טיול למשפחות
שמורת הבניאס. צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים

 

טיול בבניאס

איך מגיעים לבניאס: בצפון קריית שמונה פונים מזרחה בכביש מס’ 99. אחרי כביש הגישה המזרחי לשניר, הנמצא כ-1.3 ק”מ מזרחית לצומת שיאון, ממשיכים עוד קילומטר ומשהו ופונים שמאלה (צפונה) לחניון המעיינות.
אם מתחילים מחניון המפל, פונים ימינה (דרומה) לפי השילוט לקיבוץ שניר וקצת לפני הקיבוץ יש שילוט שמאלה לחניון המפל.

פעם ידעו לתת מתנות. המקום היפה הזה ניתן כמתנה לאישה יפה – קליאופטרה. גם המלך הורדוס קיבל מתנה נאה: אוגוסטוס העניק לו את כל הגולן, ולאות תודה בנה המלך במקום מקדש גדול ומרשים של שיש לבן והקדישו לאל אוגוסטוס. פיליפוס בן הורדוס, ששלט בצפון ארץ ישראל, הרחיב ופיאר את המקום והקים בו את בירתו קיסריה פיליפי, היא פניאס. חשיבותה האסטרטגית ירדה ולבסוף הפכה לכפר קטן שהיה במקום עד 1967.

אפשר להסתפק בסיור היקפי ומרתק בשמורה עצמה, שלוש בריכות יפות עם פלגים ומפלים קטנים ביניהן. ביום טוב אפשר לפגוש קבוצת צליינים ולהתמוגג מקול שירתם. המסלול, הנמצא בחלק שמצפון לכביש 99, מכונה “הטבעת הקטנה” והוא החלק הצפוני של המסלול הקצר, שאף הוא מעגלי. המסלול הקצר עצמו (“הטבעת הגדולה”) מוביל אל העיר הצלבנית שמדרום לכביש ובחזרה.

ראשיתו בכניסה למעיינות הבניאס, משם מגיעים לחנות המזכרות, פוסעים בזהירות על שפת הבריכות של מעיינות הבניאס ועולים לעבר מערת פאן.
המערה נמצאת למרגלות מצוק גיר מרשים שאורכו 70 מ’ וגובהו כ-40 מ’ ומקננות בה יוני סלע. בחורף של שנים גשומות מאוד עולה מפלס המעיין וקרקעית המערה הופכת אז לבריכה, כמו שהיה בעבר. על פי האמונה הנוצרית כאן מסר ישו את מפתחות השמים והארץ לפטרוס, ולכן הפך המקום מוקד עלייה לרגל לנוצרים מכל העולם. מימין לפתח המערה נמצאים שרידים ממקדש האל פאן עם גומחות בסלע וכתובות הקדשה לאל הרועים השובב.

חובבי הטיפוס יוכלו לעלות אל ראש הצוק במדרגות עץ, מימין לאזור המערה. למעלה יש רחבת תצפית נאה שממנה אפשר להשקיף מערבה – אל בריכות מעיין הבניאס, שהן חלקו של הנחל המחולק בסכרים, אל שרידי הארמונות ואל עמק החולה והרי נפתלי. מצפון נשקף החרמון, וממזרח – הגולן.
מרחבת התצפית ממשיכים לאורך המצוק שמאלה, חולפים ליד סית שרה (האדונית שרה), כיפה קטנה ללא מבנה מתחתיה, ויורדים אל קברו של נבי אל-חאדר, מבנה עם כיפה לבנה הבנוי על מצוק [4]. המקום קדוש לדרוזים ולערבים הנודרים נדרים.

עם או בלי נדר יורדים לבריכות הבניאס, עד הנביעה בגדה הצפונית של הנחל (כאן סוף “הטבעת הקטנה” החוזרת לחניון), ממשיכים במסלול הקצר וחוצים את הגשר בשביל משולט. אחרי כ – 100 מ’ מגיעים אל נחל גובתה (נחל נמרוד), נחל איתן עם עצי ערבה, תאנה וער אציל (דפנה). עוברים מתחת לכביש המוביל לקריית שמונה וחוצים מעל גשר עתיק מהתקופה הרומית.

הגשר עובר בקשת מעל מפגש הנחלים גובתה וסער – האחד עדין וצנוע והאחר שוצף וגועש.
ממשיכים בשביל בצל עצי דולב ענקיים ומגיעים אל טחנת הקמח אל-מטרוף, שפעלה עד לא מזמן בכוח מי הבניאס. הטחנה בת כמה מאות שנים וידועה כטחנת הקמח היחידה שנתנת להפעלה גם כיום.

ליד הטחנה מוכרת משפחה דרוזית מהאיזור פיתה רחבה לכל רעב, תמורת תשלום נאות. ממשיכים לנחל בין עצי אגוז, וכעבור 200 מ’ מגיעים להתפצלות שבילים ובה שתי אפשרויות: השביל השמאלי של “הטבעת הגדולה” מוביל אל שרידי ארמון אגריפס, המבצר הצלבני ובחזרה אל מגרש החניה הראשי, ואילו הימני הוא המסלול הארוך אל גשר נחל חרמון, בריכת הקצינים ומפל הבניאס.

במסלול השמאלי הפונה מזרחה כדאי לבחור בחורף או באביב, לא בימי הקיץ החמים. דרך השער הצלבני מובטח מסלול חדש יפהפה, “מסלול המלך אגריפס” – טיול של 45-30 דקות. אגריפס השני, מלך עם טעם משובח, בנה ארמון מפואר בשטח של יותר מ – 2,000 מ”ר, ששרידיו הם מהגדולים ומהיפים שנחשפו ונשתמרו בארץ מתחילת המאה ה – 1 לספירה. הוא ממוקם ליד ערוץ נחל חרמון, נמוך יותר מהמעיין הראשי של נחל סער, ולכן עשרות תעלות הובילו אליו מים. בתקופה הביזנטית הוסב המקום לבית מרחץ – הלוואי עלינו בית מרחץ מפואר שכזה.

המסלול הישן של “הטבעת הגדולה” מומלץ לשוחרי האבירות. המסלול מוביל מהפיצול בשביל מזרחה, בין ערוץ נחל סער לחומת העיר הצלבנית, ואפשר לראות בו מגדל צלבני בנוי היטב צמוד לאפיק הנחל. כשנכנסים לתחום העיר הצלבנית מגיעים לרחבת סולטן איברהים (סידי איברהים), שלפי המסורת היה ממונה השוק המקומי בבניאס והאחראי לתקינות המשקלות, ולידו עץ אלה אמיתית (פיסטוק). המקום קדוש לערבים ולדרוזים.

מדרום לרחבה נמצא השער הצלבני של בניאס ולמרגלותיו נחל סער, ששימש כחפיר העיר. מהשער נמתח בעבר גשר מעל הנחל, וליד שרידיו נראים שרידי טחונת ג’יסר (טחנת הגשר).

 

טיול לבניאס
השביל התלוי בבניאס. מסלול טיול מוצל ומשפחתי.

 

את המסלול הזה אפשר לקנח בפיקניק ירוק בחניון המעיינות בצל הצפצפות, ולזכור שפעם הסתובבו פה דובים סוריים. סמוך לחנות המזכרות יש לוח מידע ובו מפורט מה בעונה: נחש מים, דג העונה לשם חפף ארץ ישראלי, חילזון שחור של מים מתוקים הנקרא שחריר הנחלים ועוד.

הימניים שבינינו, אלה שיבחרו במסלול אל בריכת הקצינים ומפל הבניאס, צריכים לדאוג לרכב שימתין בחניון המפל הסמוך לקיבוץ שניר. לפנינו כשעה וחצי של הליכה נינוחה. אחרי טחונת מטרוף, בהתפצלות השבילים, נמשיך עם השביל ימינה לכיוון המפל, ואחרי כ – 200 מ’ נעבור בגשר החוצה את נחל חרמון אל הגדה המערבית.
כעבור כ-50 צעדים נגיע לבריכת הקצינים, שפעם שחו בה קצינים סוריים והיום שוחים בה דגים וחסרי חוליות ייחודיים אך נטולי דרגות. לא. אסור לשחות בבריכה.

ממשיכים דרומה, חוצים לצד המזרחי של הנחל ורואים אמת מים בנויה אבן ולאורך הדרך טחנות קמח עתיקות. מגיעים אל מצפור המפל, מביטים מגבוה על המפל וממשיכים לאורך הנחל דרומה. אם ממקדים את המבט במפל כשלושים שניות תמימות בלי להסיר את העיניים ואז, באחת, מפנים את המבט אל הקיר הסמוך – אופס, נדמה שכל הקיר זז, בדיוק כמו המפל. במרכז הנחל יש אי ועליו גשר שיעביר אותנו לגדה המערבית ובה מפגש שבילים: השביל המוליך ימינה יביא אותנו אל מפל הבניאס, אחד היפים בארץ (כ-10 מ’), סמוך לקיבוץ שניר.
מן המפל עולים בשביל אל עבר חניון המפל, כאן אפשר לסיים את הטיול מאושרים ואופטימיים עם הרכב שהובא לכאן מבעוד מועד.

 

שמורת הבניאס בצפון
הבניאס. צילום: דורון ניסים

כדאי לדעת:
הכניסה למים בשטח השמורה אסורה בהחלט.
באזור הבניאס תוכלו למצוא צימרים, חדרי הארחה בקיבוצי עמק החולה או לינה באחד מאתרי הקמפינג בצפון כמו חניון חורשת טל מציע לינה בקמפינג, בקרוונים או בחושות משפחתיות…
להזמנת חניון לילה באתר רשות הטבע והגנים: לחצו כאן…

 

פרטי המקום
נשמח לדעת!



כל המשפחה חינם

איך מגיעים?

בקיץ, כל השנה

מה באזור?

עוד בקטגוריה

אין תגובות

השאר תגובה